SKANDAL! VUK JEREMIĆ POZVAO OPTUŽENOG KRIMINALCA U BEOGRAD: Njegovog ortaka Aziza traže zbog VISOKE KORUPCIJE!
Vuk Jeremić i Shaukat Aziz, Foto: Beta/Emil Vas, Printscreen Youtube

strašno!

SKANDAL! VUK JEREMIĆ POZVAO OPTUŽENOG KRIMINALCA U BEOGRAD: Njegovog ortaka Aziza traže zbog VISOKE KORUPCIJE!

Shaukat Aziz konstantno beži od pravde u svojoj državi, a optužen je za veliku korupciju i ubistvo

Objavljeno: 20:01h

Predsednik Narodne Stranke Vuk Jeremić gromoglasno je najavio panel diskusiju pod nazivom "Nova velika igra: susret orla i zmaja" u kojoj će učestvovati zajedno sa Shaukat Azizom.

foto: Promo

Događaj koji se održava danas u 18 sati najavljen je kao dešavanje u organizaciji centra za međunarodnu saradnju i odživi razvoj. Aziz je najavljen kao ugledni političar i bivši prvi čovek Pakistana.

Ono što je Jeremić, koji ovih dana bio globalna zvezda zbog učešća u korupcionaškom skandalu sa Patrikom Hoom propustio da kaže je da je i njegov novi gost Shaukat Aziz takođe pod teškim optužbama za korupciju. Kao što je pisao ugledni "Economic times", Aziz je jedan od učesnika velikog offshore skandala "Paradise papers".

On je u dokumentima koje je objavio međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), jedan od glavnih "igrača" u korupcijskom skandalu koji je potresao Pakistan. Aziz, koji je bio premijer Pakistana od 2004. do 2007. godine osnovao je "Antarctic Trust" u američkoj državi Delaver pre nego što je postao ministar finansija Pakistana 1999. godine. U to vreme je on radio za finansijskog giganta Citibank.

On ovo nije prijavio ni za vreme svog mandata kao ministar finansija, ni za vreme mandata premijera.

Shaukat Aziz
Shaukat Aziz foto: Printscreen/Youtube

Takođe, Aziza je opozicija optuživala za lažno prijavljivanje imovine, korupciju i zloupotrebu fondova. Pakistanski sud je izdao tri naloga za hapšenje protiv Aziza u vezi sa ubistvom političara Akbara Bugtija.

U septembru 2015. godine "Antarctic Trust" je zatvoren, a Azizovi advokati su rekli da on nije bio u obavezi da prijavi ovaj fond državi.

Aziz je takođe bio optužen za zloupotrebu u slučaju imenovanja Bašarata Hasana Bašira za konsultanta u državnoj energetskoj firmi. Nacionalni biro je pokrenuo postupak protiv bivšeg premijera Aziza zbog nezakonitog imenovanja Bašira na ovu poziciju, prilikom čega je država teško oštećena. Aziz se u ovom slučaju branio da nije odgovarao na optužbe jer mu je život ugrožen.

On je tvrdio da nema veze između Bašira i njega i da su upravni odbor i ministarstvo podržali imenovanje. U oktobru 2018. godine sud je izdao nov nalog za hapšenje Shaukat Aziza zbog zloupotrebe vlasti i održavanjem protivzakonitih sastanaka što je za rezultat imalo velike gubitke pakistanske države. Sudija je najoštrije protestvovao zbog toga što se Azis nije javio sudu.

U petak 22.marta ove godine opet je izdat nalog za hapsenje Šaukata Azisa, ali i njegovog saučesnika Arifa Alaudina.

Sudija Arshad Malik izdao je naloge za hapšenje optuženog zbog njegovog kontinuiranog odsustva iz postupka u slučaju korupcije.

Shaukat Aziz trenutno živi u Dubaiju, gde radi kao član savetodavnih odbora kao što su Millennium & Copthorne Hotels plc i The Blackstone Group.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.