SRBIJA SAMA ŠTITI SVOJE DRŽAVNE INTERESE: Lavrov i Dačić POTPISALI SU važan ugovor u Moskvi!
Sergej Lavrov i Ivica Dačić, Foto: Tviter

susret

SRBIJA SAMA ŠTITI SVOJE DRŽAVNE INTERESE: Lavrov i Dačić POTPISALI SU važan ugovor u Moskvi!

Dačić i Lavrov su potpisali medjuvladin program saradnje u oblasti kulture

Objavljeno:

Sergej Lavrov Šef ruske diplomatije potvrdio je danas da Moskva insistira na realizaciji rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja podrazumeva direktan dijalog Beograda i Prištine i poštovanje celovitosti Srbije.

"U tim okvirima, mi ćemo na svaki mogući način doprinositi nalaženju rešenja. A koje konkretno rešenje Rusija može da podrži? Ističem da smo mi po izjavama predsednika Vladimira Putina, na nivou Ministarstva spoljnih poslova više puta isticali da ćemo prihvatiti bilo koje rešenje koje odgovara Srbiji. I tačka", rekao je Lavrov na zajedničkoj konfreneciji za novinare nakon razgovora sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Moskvi.

Dačić je naveo da je u današnjem susretu dogovoren susret Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Pekingu, uoči sastanka lidera regiona na inicijativu Nemačke i Francuske, u Berlinu 29. aprila.

"Srbija nije sposobna za zaštiti svoje državne interese bez pomoći Ruske Federacije", rekao je Dačić.

Naveo je da Srbija bez pomoći prijatelja, medju kojima je "Rusija najveći prijatelj" i članica Saveta bezbednosti UN, ne može da zaštiti svoje interese.

Dačić je ukazao da Srbija neće povlačiti nikakve poteze, ako se govori o trajnom rešenju Kosova bez konsultacija sa Rusijom.

Lavrov je govoreći o spoljnoj politici Beograda naveo da poštuje odluku Srbije da bude vojno-neutralna država, što, po njegovoj oceni, doprinosi miru i stabilnosti u Evropi, kao i da ceni saradnju Srbije sa ODKB.

Šef ruske diplomatije je kazao da očekuje nastavak pritisaka administracije SAD na Beograd u rešavanju kosovskog problema, da se dostigne "što je moguće više" do sledećih izbora.

Dačić i Lavrov su potpisali medjuvladin program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladinske politike za naredne dve godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.