OGLASILA SE AMBASADA SAD U PRIŠTINI: Evo šta su PORUČILI liderima na KOSOVU! NIKAD NISU BILI OZBILJNIJI
Ambasada SAD u Prištini, Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

APEL

OGLASILA SE AMBASADA SAD U PRIŠTINI: Evo šta su PORUČILI liderima na KOSOVU! NIKAD NISU BILI OZBILJNIJI

- Posvećenost istini o ratnoj prošlosti je od vitalnog značaja za mirnu budućnost , navodi se u saopštenju Ambasade SAD

Objavljeno:

Ambasada SAD u Prištini pozvala je danas političke lidere iz svih zajednica na Kosovu i Metohiji da se uzdrže od zapaljive retorike.

Ambasada SAD saopštila je da porodicama žrtava proteklog rata izražava iskreno saučešće i dodaje da zapaljiva retorika vređa sećanja za žrtve, povređuje njihova osećanja i podriva napredak u izgradnji demokratske i multietničke države.

"Posvećenost istini o ratnoj prošlosti je od vitalnog značaja za mirnu budućnost ", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Predstavnici privremenih prištinskih institucija su na komemoracijama žrtvama poslednjeg sukoba na KiM u više navrata kritikovali međunarodnu zajednicu zbog ne reagovanja na to što Beograd poriče navodne zločine koje su u tim sukobima počinili Srbi.

Kosovski premjier Ramuš Haradinaj je u protekle tri sedmice smenio dva predstavnika Srpske liste u svom kabinetu.

Najpre je 25. marta smenio zamenicu ministra pravde, Vesnu Mikić, zato što je na svom fejsbuk profilu, povodom godišnjice NATO agresije na SRJ, napisala da je na taj dan "nad jednom suverenom zemljom, koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen namerno planiran genocid od NATO alijanse".

Dve sedmice kasnije Haradinaj je smenio ministra za lokalnu samoupravu Ivana Todosijevića iz Srpske liste zbog, kako je naveo, širenja govora mržnje i nepoštovanja albanskih žrtava.

Todosijević je smenjen zato što je na obeležavanju 20. godišnjice NATO agresije na SRJ u Zvečanu rekao da u Račku nije bilo masakra albanskih civila, te da su albanski teroristi, pripadnici tzv. OVK sprovodili teror i vršili nasilje nad srpskim civilima pre i tokom agresije Alijanse, kao i nakon uspostavljanja tzv. mirovne misije.

Mikićevu i Todosijevića, Haradinaj je zamenio Srbima s KiM koji Srbiju ne doživljavaju kao svoju državu.

BONUS VIDEO:

OVAJ ČOVEK SE KOCKA SA ŽIVOTOM: Samog sebe seče motornom testerom! Jeste da nosi zaštitne pantalone, ali to mu nije nikakva garancija! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.