TOLIKO JE DOBRO DA SVI BEŽE! Sa Kosova OTIŠLO više do 200 hiljada ljudi, evo gde najviše ODLAZE
Masovna bežanija sa Kosova, Foto: Profimedia

dramatični podaci

TOLIKO JE DOBRO DA SVI BEŽE! Sa Kosova OTIŠLO više do 200 hiljada ljudi, evo gde najviše ODLAZE

Iz izveštaja proizilazi da je 344.660 građana Kosova odlučilo da ode iz te zemlje i da zatraži bolji život u EU

Objavljeno:

Kosovo je od 2008. do danas napustilo više od 203 hiljade građana i podnelo zahtev za azil u zemljama Evropske unije, ali je od 2006. godine značajno smanen broj zahteva za azilom građana Kosova, navodi se u izveštaju prištinskog Instituta EPIK.

Kaže se da je od 2008. do 2018. godine 20 odsto građana Kosova zatražilo azil ili ilegalno boravilo u zemljama EU, dok je istovremeno otkriveno oko 141.330 gradjana Kosova da ilegalno borave u zemljama EU. Iz izveštaja proizilazi da je 344.660 građana Kosova odlučilo da ode iz te zemlje i da zatraži bolji život u EU, što iznosi jednu petinu ili 20 odsto građana Kosova.

Institut je procenio da su razlozi za odlazak nezadovoljstvo gradjana političkom i ekonomskom situacijom kao i pesimistička očekivanja za budućnost Kosova.

Prema poslednjem istraživanju javnosti UNDP-a, jedna trećina građana Kosova smatra da je, kada je reč o budućnosti, Kosovo na pogrešnom putu, a više od 73 odsto mladih nemaju ili imaju vrlo mala očekivanja da će se zaposliti u narednih šest meseci, dok 48 odsto mladih ne veruju da će se politička i ekonomska situacija poboljšati.

Upravo zbog toga, konstatuje se u izveštaju, mladi migraciju vide kao svoju jedinu alternativu, pa njih 58 odsto smatra da je odlazak rešenje, dok samo 18 odsto ne vidi migraciju kao opciju.

BONUS VIDEO:

UZBUNA U CENTRU BEOGRADA! Bomba u automobilu parkiranom u podzemnoj garaži POZNATOG TRŽNOG CENTRA U RAJIĆEVOJ! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.