OPOZICIJA REKLA SVOJE MIŠLJENJE O ŠTRAJKU VESIĆA I VULINA: Uleteli su u termin koji nisu ni zakazali!
Đorđe Vukadinović i Sandra Drašković Ivić, Foto: Espreso.co.rs

hoće svoja prava

OPOZICIJA REKLA SVOJE MIŠLJENJE O ŠTRAJKU VESIĆA I VULINA: Uleteli su u termin koji nisu ni zakazali!

Oni su rekli da već dva dana opozicija ne uspeva da zakaze konferenciju za medije u holu Narodne skupštine

Objavljeno: 13:14h

Iz Doma narodne skupštine medijima su se obratili Sanda Raškovic Ivić potpredsednica narodne stranke i politički analitičar i Narodni poslanik Đorđe Vukadinović.

Naime, oni su rekli da već dva dana opozicija ne uspeva da zakaže konferenciju za medije u holu Narodne skupštine, te da im je rečeno da nema termina. Zatim su se nadovezali na štrajk glađu koji je najavila vladajuća većina.

Vukadinović smatra da je taj potez od strane vladajuće većine svetski presedan.

- Ja ne znam da postoji slučaj da je vladajuća većina na ovakav način štrajkovala ili najavljvala štrajk glađu. Institucija štrajka glađu je legitimna, ali to je krajnja mera, krajnje sredstvo kome se pribegava u nekim elstremnim sutuacijama. Ja sam lično bio protov toga, kada se pričalo da će opozicija za tim da posegne. Morate imati neko nasilje, incident, koji bi opravdao tako radikalnu meru - da vlast štrajkuje glađu, vladajuća većina, ministri vladajuće većine, to nema nigde u svetu. To je još jedan presedan i doprinos aktuelne vlasti istoriji svetskog parlamentarizma, baš kao i oni famozni amandmani koje vladajuće vecina podnosi na sopstvene zakonske predloge. Dakle, neozbiljno, neodgovorno, pretvarajući instituciju štrajka glađu u ruglo, u farsu, na šta je sveden parlament i nažalost politički život u Srbiji - kaže Vukadinović.

Sandra Rašković Ivic navela je da je štrajk glađu nesto za čim uvek poseže isključivo opozicija, a nikad vlast.

- To se radi kada su jako ugrožena ljudska prava i kada je politička situacija takva da to ostaje kao poslednja linija odbrane - kaze Ivić.

Ona je podsetila na primer Boba Sensa i irskih poslanika koji su štrajkovali glađu i posle 40 dana preminuli.

- To je bila poslednja stvar koju su hteli da urade. Margaret Tačer je tada ostala tvrda srca i rekla je da je gospodin Sens sa svojim kolegama izabrao legitiman način da se bori za svoja prava i da se ona u to neće mešati - kaze Ivić i dodaje da ovaj najavljen štrajk glađu, ministra u vladi, ministra odbrane gospodina Vulina, zamenika gradonačelnika, gospodina Vesica, u stvari pravog gradonačelnika kome treba da se pridruže i poslanici SNS-a jeste jedno suicidno inaćenje koje prerasta u vid političkog moduss operandi. Politika treba da bude racionalna, u politici treba da bude sve racionalno, a ne da se uvodi, da kažem na srpskom, ludilo.

Sandra je rekla da je potez štrajka glađu totalna iracionalnost i da setom ludilu mora stati na kraj i postavila pitanje zaštovlast štrajkuje glađu?

- Prvo je sramota za jednu demokratsku državu. Protiv opozije, je l treba opozicija da bude ukinuta? Je l treba da postanemo despotija? Je l to cilj? Takvu vrstu ludlila ne treba tolerisati, niti treba ulaziti u tu igru - poručila je Ivić.

Ona je dodala da nikada nije ozbiljno razmatrano što opozicija štrajkuje glađu.

To se pojavilo se kao jedna od ideja i shvaćeno je kolika je to glupost.

Štrajk glađu treba da bude krajnja mera i treba ga uraditi kao sens i položiti život za taj ideal - rekla je za kraj Sandra Raškocić Ivić

BONUS VIDEO:

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.