NAKON ŠTO LAZANSKI ODLAZI U MOSKVU, SRBIJA MENJA KADROVE U ČAK 30 AMBASADA: Ovo je RAZLOG za EKSTREMNU ODLUKU
Miroslav Lazanski, Foto: Nebojša Mandić

PREOMENE!

NAKON ŠTO LAZANSKI ODLAZI U MOSKVU, SRBIJA MENJA KADROVE U ČAK 30 AMBASADA: Ovo je RAZLOG za EKSTREMNU ODLUKU

Novi ambasador(ka) trebalo bi da bude imenovan I u najmoćnijoj zemlji EU - Nemačkoj, ali ne samo u tamo

Objavljeno:

Poslanik SNS u srpskom parlamentu i novinar Miroslav Lazanski biće novi ambasador Srbije u Moskvi, ali to neće biti jedina promena u srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svetu. Kako saznajemo, kadrovi će biti promenjeni u čak 30 ambasada Srbije!

Kako "Blic" saznaje iz diplomatskih izvora, biće promenjeni kako ambasadori, tako i drugo osoblje u raznim ambasadama, što u okruženju, evropskim, ali i zemljama na drugim kontinentima. Kadrovska rešenja su u domenu spekulacija, ali je izvesno da bi do imenovanja novih ambasadora moglo da dođe u čak 30 zemalja!

Razlog tome je što je najvećem broju njih istekao mandat.

Novi ambasador(ka) trebalo bi da bude imenovan u najmoćnijoj zemlji EU - Nemačkoj, ali ne samo u tamo. Izvori "Blica" navode, da će do promena doći i u Crnoj Gori, Bugarskoj, Rumuniji, Češkoj, Meksiku, Albaniji, Makedoniji, Maroku, Tunisu, Angoli, Kongu, Kuvajtu...

- Srbija ima gotovo 70 diplomatskih predstavništava u svetu, a u polovini ambasadorima je istekao mandat ili je pri kraju. Neki od njih će nastaviti diplomtsku misiju u novim državama, neki će otići u penziju, a za neke države još nema adekvatnog rešenja - priča naš izvor.

Takođe, nove diplomate mogle bi da budu imenovane i pri Ujedninjenim nacijama i NATO u Njujorku, ali i u Izraelu, Indiji, Japanu, Kanadi, Belorusiji, Ukrajini, Holandiji, Švajcarskoj...

Dok se to ne desi, Miroslav Lazanski seli se u rusku prestonicu. Takvu odluku donela je Vlada Srbije na prošlonedeljnoj sednici, i na funkciji će zameniti dosadašnjeg srpskog ambasadora u Moskvi Slavenka Terzića, kome je još 2017. istekao drugi četvorogodišnji mandat.

Iako se može pohvaliti velikim novinarskim i vojno-komentatorskim iskustvom, Lazanski iskustva u diplomatiji nema previše. Za ovo mesto su ga je verovatno preporučilo to što je rusofil i naklonjen ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj administraciji. "Blic" je inače još prošle godine pisao da će Lazanskom pripasti ovo mesto.

Po zvanju je pravnik, po zanimanju novinar, koji je pisao velikom broju nekadašnjih izdanja na prostiru SFRJ, od zagrebačkog "Poleta", preko "Vjesnika", "Starta’’, zatim nedeljnika "Sedam dana", "Studio"... Pisao je i za hrvatski nedeljnik "Danas", a kasnije i za NIN, "Politiku ekspres", "Politiku"...

Izveštavao je sa ratnih područja Avganistana, Čečenije, Iraka, Irana, Somalije... Napisao je i nekoliko knjiga, među kojima i "Borbeni avioni", "Bin Laden protiv Amerike", "Hitler je pobedio".

U plitičke vode ušao je 2016. godine kao osmi na listi SNS za parlamentarne izbore, kao nestranačka ličnost. Komentarišući svoj ulazak u politiku, Lazanski je kazao:

- Nije Vučić tražio ništa konkretno, ali je s obzirom na moju karijeru, znanje i veze i kontakte koje imam, video da mogu da pomognem državi, sistemu odbrane i na koncu i njemu - rekao je on, prenosi "Istinomer".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.