CRNA PREDVIĐANJA SRPSKOG DIPLOMATE PRED SASTANAK U BERLINU: Neće biti pomaka, čak šta više biće gore ZBOG OVOGA!
Diplomata Zoran Milivojević, Foto: Beta

pitanje kosova

CRNA PREDVIĐANJA SRPSKOG DIPLOMATE PRED SASTANAK U BERLINU: Neće biti pomaka, čak šta više biće gore ZBOG OVOGA!

Milivojević kaže da ne očekuje nikakav pomak u ovim okolnostima, ukoliko ne dođe do pritiska zapada na Prištinu

Objavljeno:

Zoran Milivojević sprpski diplomata od sastanka u Berlinu, pod pokroviteljstvom Nemačke i Francuske, ne očekuje pomak u prevazilaženju zastoja u dijalogu, ukoliko, kako naglašava, ne dođe do većeg pritiska zapada na Prištinu da odustane od taksi.

Nemačka će nastaviti da vrši pritisak na Srbiju da nastavi dijalog i u uslovima koji su nepovoljni za nju. Oni će se verbalno zalagati za ukidanje taksi, međutim, da li će zaista to i učiniti do 29. aprila, videćemo. Ukoliko učine, to bi značilo proboj i iskreni stav Zapada da žele dijalog i da dođu do rešenja koje bi uvažavalo interese obe strane- rekao je Milivojević za medije.

- Nemačka će nastaviti da vrši pritisak na Srbiju da nastavi dijalog i u uslovima koji su nepovoljni za nju. Oni će se verbalno zalagati za ukidanje taksi, međutim, da li će zaista to i učiniti do 29. aprila, videćemo. Ukoliko učine, to bi značilo proboj i iskreni stav Zapada da žele dijalog i da dođu do rešenja koje bi uvažavalo interese obe strane- rekao je Milivojević za medije.

Uveren je da će razgovori u Berlinu, najavljeni za 29. april, biti koncentrisani na pitanje Kosova i Metohije, jer je to najvažnije pitanje za koje je u ovom trenutku zainteresovana i EU, ali i na širem globalnom planu.

Najavljeni sastanak vidi kao demonstraciju vodećih evropskih zemalja, pre svega koalicije "Berlin-Pariz", koja govori u ime EU, da ne prepušta pitanje KiM drugima, pre svega SAD-u i administraciji Donalda Trampa, koja je, dodaje, postala "dinamična" i iskazuje interes da se pitanje Kosmeta reši za vreme mandata te administracije.

Milivojević kaže da ne očekuje nikakav pomak u ovim okolnostima, ukoliko ne dođe do pritiska zapada na Prištinu da odustane od taksi i maksimalističkih zahteva da se razgovara iskljčivo o priznavanju nezavisnosti Kosova.

-Sve zavisi od druge strane i, pre svega, od zapadnih centara moći. Da li će Nemačka i Francuska kao tandem koji govori u ime EU ili evropskih interesa uspeti u tome, videćemo, ali mislim da to nije moguće bez podrške SAD, pre svega- rekao je Milivojević.

On, međutim, očekuje da će se nastaviti razgovori sa pozicije pritiska na Srbiju da pristane na nastavak pregovora i u, za nju, nepovoljnim okolnostima.

Do sada se, kaže, moglo videti da svi zahtevi za ukidanje taksi i za izlaženje u susret stavovima Srbije, nisu dali rezultat, što, prema njegovim rečima, ukazuje da postoji neka vrsta duplih standarda - sa jedne strane, verbalna zalaganja, ali sa druge strane odsustvo svake akcije da se zaista isposluje ukidanje taksi i da se dijalog omogući.

- Nije moguć dijalog i Srbija na to neće pristati, da sedne za sto, da nastavi dijalog u ovim uslovima, u uslovima taksi, platforme koja polazi od toga da se prizna kosovska nezavisnost. U tome se ne može očekivati nikakav pomak- uveren je Milivojević.

Takođe, podseća na, kako kaže, tvrd nemački stav o nemogućnosti da se razgovara o bilo čemu, osim o KiM u sadašnjim granicama i o priznanju nezavisnosti Kosova.

Pitanje je, kaže, da li će Nemačka dominirati, s obzirom na poslednju poruku američke administracije, odnosno Metjua Palmera, koji boravi u regionu, da je SAD spremna da prihvati i aranžmane koji bi doveli u pitanje čak i teritorije, ako bi to bio konačan dogovor dve strane i ako bi to vodilo konačnom sporazumu.

Govoreći o formatu sastanka i ulozi Albanije na skupu, Milivojević kaže da to pokazuje da je kosovosko pitanje visoko na lestvici interesa zapada.

Očigledno je da postoji interes da se ovo pitanje rešava na ozbiljniji način. Zbog uticaja Albanije i uloge i stavova Rame, koje je proklamovao u vezi sa ''Velikom Albanijom'' i uključenjem Kosova, to je nastojanje da se Albanija spusti na zemlju, privede onome što su stvarno interesi da se dođe do nekog rešenja koje bi podrazumevalo i odbacivanje takvih politika i pretnji takvim politikama- kaže Milivojević.

Prema njegovom mišljenju, prisustvo albanskog faktora govori u prilog zaključka da je zapad ovog puta zaista zainteresovan da se dođe do rešenja.

- Uticaj Albanije je važan i zato mislim da i Albanija mora da učestvuje u toj priči i da se otklone sve sumnje u prave namere albanske politike vezane za ''Veliku Albaniju'' i za priključenje Kosova Albaniji- zaključio je Milivojević.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.