NEMAČKI AMBASADOR OTKRIO ŠTA ĆE MERKELOVA REĆI VUČIĆU! Da li se u Berlinu rešava SUDBINA Kosova?
Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, Foto: Beta/Slobodan Miljević

nada se uspehu

NEMAČKI AMBASADOR OTKRIO ŠTA ĆE MERKELOVA REĆI VUČIĆU! Da li se u Berlinu rešava SUDBINA Kosova?

Dijalog se "u principu može nastaviti", rekao je Šib

Objavljeno:

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je ideja okupljanja zapadnobalkanskih lidera 29. aprila u Berlinu da se "pripremi teren" za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

- Mi se nadamo da će takse uskoro biti ukinute i da će se time stvoriti uslovi za nastavak dijaloga -rekao je Šib za N1 televiziju.

- Činjenica je da odnosi nisu dobri i da je dijalog obustavljen, da ne postoji komunikacija. To treba prevazići. Treba ga obnoviti i pokrenuti. Takse treba ukinuti i povući i samim tim obezbediti nastavak dijaloga - rekao je Šib.

Nemački diplomata je istakao da su takse "za žaljenje" i da je nesporno nastojanje da se ubede prištinske vlasti da ih povuku.

- Nadam se da ćemo uskoro postići uspeh - rekao je Šib i dodao da će se se time stvoriti uslovi za nastavak dijaloga.

Na pitanje kakav je stav Berlina o tome da li bi Beograd trebalo da nastavi dijalog bez obzira na takse, on je rekao da se dijalog "u principu može nastaviti", ali da Berlin razume stav Beograda.

- Možemo 29. aprila pripremiti teren za dijalog o normalizaciji - kaže Šib i ističe da organizatori tog sastanka ne žele da probude prevelika očekivanja.

- Važno je da svi akteri ostanu u komunikaciji - kaže nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, cilj sastanka sa zapadnobalkanskim liderima 29. aprila u Berlinu, je da se pokaže angažovanost i posvećenost Zapadnom Balkanu.

- To nije konferencija, već sastanak sa zemljama Zapadnog Balkana, a učestvovaće i predstavnici Slovenije, Hrvatske, kao i predstavnici EU, Žan Klod Junker i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Sastanak treba da pokaže da Zapadni Balkan i dalje uživa visoki prioritet kako za Berlin, tako i za Pariz - istakao je Šib.

Ambasador je naglasio da Nemačka ima "velike rezerve" prema rešavanju kosovskog pitanja promenom granica i da to smatraju "problematičnim".

- Smatramo da promene granica mogu imati reperkusije na ceo region i zbog toga imamo velike rezerve prema tome. Postoji format u kome se vode pregovori o normalizaciji uz posledovanje EU. Kroz ovaj sastanak se zalažemo za to da pregovori budu obnovljeni - rekao je Šib.

Upitan da li različiti pogledi Berlina i Beograda na rešavanje kosovskog problema utiču na odnose dve zemlje, ambasador je rekao da su stavovi obe strane poznati, ali da postoji dobro partnerstvo.

Za rešavanje kosovskog pitanja i proces evropskih integracija Srbije kaže da su povezani procesi, ali da su i paralelni procesi.

- S jedne strane, postoji dijalog o normalizaciji, za koji se nadamo da će ubrzo biti obnovljen. S druge strane, postoji proces tranzicije kako bi Srbija bila spremna za članstvo u EU. TU ima 35 pregovaračka poglavlja, od kojih se jedno odnosi na pitanje Kosova - naglasio je on.

Šib smatra da otežan proces vođenja dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne treba da ima posledice na proces evropskih integracija.

- Mi se iskreno nadamo da Srbija napreduje u tim poglavljima 23 i 24 koji se odnose na vladavinu prava. Tu ima pozitivnih trendova, ali ima jošs uvek i deficita i velikih očekivanja i to treba pokrenuti - naglasio je on.

Dodao je da napredovanje Srbije u evrointegracvijama zavisi od uspešnog sprovođenja reformi, a da je Nemačka angažovan partner i da želi da Srbija što pre bude članica EU, ali da sve zavisi od Srbije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.