POPULISTIČKI NAPADI VLASTI NATERALI SU NAROD NA ULICE: Da li BALKANU preti nova epidemija PROTESTA i NEMIRA?
Bure baruta: Zapadni Balkan, Foto: Profimedia

Nedelja civilnog društva

POPULISTIČKI NAPADI VLASTI NATERALI SU NAROD NA ULICE: Da li BALKANU preti nova epidemija PROTESTA i NEMIRA?

Regionu nedostaje i sloboda medija, a novinari su mete napada, lažnih optužbi, pre svega od strane vlasti

Objavljeno:

Napredak koje su zemlje Zapadnog Balkana postigle na putu ka članstvu u EU, još uvek nije dovoljan da se izbegnu kršenja građanskih i ljudskih prava, a vlasti rade na sužavanju prostora za delovanje građana i organizacija civilnog društva, ocenjeno je danas na skupu u okviru Međunarodne nedelje civilnog društva, koja se održava u Beogradu.

Predstavnica Balkanske mreže za razvoj civilnog društva Anja Bosilkova Antovska istakla je da je prostor za učešće građana u aktivnom kreiranju politika sve manji.

Antovska smatra da najveći problem organizacija civilnog društva u regionu predstavljaju populistički napadi usmereni prema njima, često od strane vlasti, koja ih često imenuje kao strane agente i plaćenike.

Prema njenim rečima, takvi pritisci i ocene doveli su do nezadovoljstva dela građana koji je rešio da neslaganje sa vlastima pokaže na ulicama kroz proteste.

Ona je podsetila na proteste "Pravda za Davida" u Republici Srpskoj, kao i na masovne proteste protiv vlada u Srbiji i Crnoj Gori.

Dodala je da regionu nedostaje i sloboda medija, navodeći da su novinari mete napada, lažnih optužbi, pre svega od strane vlasti, čiji predstavnici svojim izjavama prave atmosferu u kojoj se rizikuju i ljudska prava.

BONUS VIDEO:

MILAN JOVANOVIĆ O ODLAGANJU SUĐENJA SIMONOVIĆU: Nemoguće je da ja dobijem poziv, a on ne, imamo zajedničkog poštara (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.