KOMANDANT MAKAREG: Podrška dijalogu, radimo u skladu sa rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom
Pukovnik Roj Makareg, Foto: TANJUG / DIMITRIJE GOLL

intervju

KOMANDANT MAKAREG: Podrška dijalogu, radimo u skladu sa rezolucijom 1244 i vojno-tehničkim sporazumom

U našoj zoni odgovornosti je veoma bezbedno, tvrdi on

Objavljeno:

Pukovnik Roj Makareg, komandant američkih snaga na Kosovu i multinacionalne borbene grupe istok KFOR-a, u nedavnom intervjuu pričao je o dijalogu Beograda sa Prištinom i izneo svoje viđenje događaja.

Koji su vaši glavni zadaci?

Naši zadaci su isti kao i ranije, u skladu sa rezolucijom UN 1244 i vojno-tehničkim sporazumom a to je bezbedno okruženje i sloboda kretanja za sve ljude na ovom prostoru.

Štab naših snaga je iz sastava Nacionalne garde Havaja. Tu su ljudi iz drugih delova SAD poput Njujorka ili Džordžije. Jedinica za razminiranje dolazi iz Nemačke. Sa nama su i vojnici iz Poljske, Turske i Rumunije.

Nacionalna garda Havaja tradicionalno je angažovana na prostoru Azije i Pacifika i sarađuje sa Indonezijom, Singapurom i Korejom. Ovo je za nas nešto novo. Ovde je multietnički prostor. Susreti sa ljudima i zajednicima za nas su najvažvniji. Nije važno da li ste Srbin, Albanac ili Rom. Idemo u sve zajednice i sa svima razgovaramo.

Moj štab dolazi sa Havaja. Posebnu pažnju poklanjamo duhu prijateljstva koji nazivamo Duh Alohe. To je pozdrav ali ujedno i simbol ljubavi, prijateljstva i saosećanja. Gde god da idemo trudimo se da radimo upravo u tom duhu. Ovog vikenda organizovali smo u Bondstilu multietnički turnir u košarci. To je ono što volimo da radimo, da se angažujemo i radimo sa ljudima iz zajednica. Prijateljstvo i mir. Hoćemo da gradimo odnose sa zajednicama.

Kako ocenjujete bezbednosnu situaciju u vašoj zoni odgovornosti?

U našoj zoni odgovornosti je veoma bezbedno. Vozim se svuda i posećujem sve gradove. Gračanica, Mitrovica. Svuda sam bio. I u Leposaviću. Popijem kafu. I sve je dobro.

Naravno sada se vode politički razgovori i taj dijalog treba da se nastavi jer postoji političko rešenje, a mi smo tu da obezbedimo da se taj dijalog nastavi.

Koliko je vojnika u Bondstilu odnosno u vašoj zoni odgovornosti?

Ovde u Bondstilu imamo 800 vojnika iz SAD, Turske, Poljske i Rumunije. Raspolažemo sa helikopterima i imamo dosta medicinske opreme za brigu o vojnicima. Imamo i deminere koji rade na celom Kosovu. Nema tenkova i drugog teškog naoružanja jer to nije potrebno.

Kakva je saradnja sa Vojskom Srbije?

Saradnja sa Vojskom Srbije je izvanredna. Nedavno sam imao sastanak sa komandantom 4. brigade generalom Stopom u Vranju. Vaša vojska je izuzetno profesionalna. Naši i vaši oficiri sarađuju svakodnevno. Svakog drugog meseca idem u Srbiju, bio sam u Vranju i video sam se sa Stopom. Razgovaramo o tome kako možemo da unapredimo saradnju, da sve funkcioniše kako treba. Sada planiramo fudbalsku utakmicu naše i vaše vojske.

Kakvim snagama za brzo reagovanje raspolažete?

Moje snage koje broje 800 vojnika su spremne za sve. Obučeni su za sve zadatke ukljujučujući kontrolu nereda. Svake sedmice uvežbavaju se za to. I ne samo to. Prošlog meseca, na primer, bili smo na poligonu Krivolak u Severnoj Makedoniji i uvežbavali upotrebu vatrenog oružja.

Kakav je vaš odnos prema Kosovskim bezbednosnim snagama (KSF)? Da li ih opremate, obučavate ili nadgledate?

U decembru je Priština odlučila da transformiše KSF u oružane snage. Mnogi su izrazili su zabrinutost zbog toga. Odluka Prištine nije promenila naš mandat, on je ostao isti. Mi sarađujemo sa Kosovskim snagama bezbednosti u neborbenim aspektima poput obuke saniteta i deminiranja. Naravno nama su naši zadaci na prvom mestu. Ne bavimo se opremanjem i obučavanjem KSF. To pitanje se tiče Savetničkog tima NATO-a za vezu (NALT - Nato Advisory Liasion Team). Naši odnosi sa KSF su minimalni i svode se na to što sam vam rekao, mi njih ne obučavamo za ratovanje i prioritet su nam sopstveni zadaci.

Šta biste uradili u slučaju aktivnosti KSF u vašoj zoni odgovornosti?

Zavisi od okolnosti. Ukoliko bi aktivnost KSF prekrišila mandat onda bi na nama bilo da rešimo tu situaciju. Ukoliko bi okolnosti zahtevale angažman na visokom nivou obratili bi se komandantu KFOR-a. Moram da naglasim da se naš mandat nije promenio. Mi smo nepristrasni. Svojom misijom pružamo bezbedno okruženje i stabilnost ne samo Kosovu već i celom regionu. Za nas je važno da obe strane nastave sa političkim dijalogom i pronalaženjem političkog rešenja. To je cilj kome se teži.

BONUS VIDEO:

PUKAO AKVARIJUM OD MILION LITARA! Voda poplavila čitav tržni centar! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Balkansecurtiy.org)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.