BOŠKO VELIČA ČOVEKA KOJI JE POMAGAO DA SE STRELJAJU SRPSKI ĐACI U KRAGUJEVCU! Jednom Ljotićevac, uvek Ljotićevac
Boško od sve ideologije Ljotiću zamjerio jugoslovenstvo i kolaboracij, Foto: Vladimir Sporčić, Wikipedia

ISTORIJA JE NEUMOLJIVA

BOŠKO VELIČA ČOVEKA KOJI JE POMAGAO DA SE STRELJAJU SRPSKI ĐACI U KRAGUJEVCU! Jednom Ljotićevac, uvek Ljotićevac

Zna li Srbija uopšte ko je zaista bio Dimitrije Ljotić?

Objavljeno:

Jedan od predstavnika Saveza za Srbiju, lider pokreta Dveri Boško Obradović, ponovo se upleo kao pile u kučinu pokušavajući da objasni da li podržava jednu od najmračnijih figura u srpskoj istoriji, vođu profašističkog pokreta Zbor.

Obradović je, naime, u Utisku nedelje na direktno pitanje da li podržava Dimitrija Ljotića dao dosta kompromisan odgovor: nije sledbenik njegovih ideja, jer je Ljotić bio jugoslovenski orijentisan, a bio je i za kolaboraciju u Drugom svetskom ratu.

Međutim, kako je Boško "pojasnio", u delovanju notornog fašiste dobro je bilo to što je njegova politika bila zasnovana na hrišćanskom pogledu na svet.

- Ja sam diplomirani profesor srpske književnosti s opštom književnošću i u okviru svog diplomskog rada izučavao sam poziciju srpske književne desnice između dva svetska rata. U tom kontekstu je neophodno izučavati i autore koji su bili vezani za Jugoslovenski narodni pokret Zbor i da, u tom smislu sam odličan poznavalac te materije i o tome sam javno govorio. Ima stvari koje mi se lično sviđaju u onome što je Dimitrije Ljotić pisao u svojim političkim govorima - priznao je Obradović u emisiji Olje Bećković.

Ipak, oni koji su pomno slušali "Utisak nedelje" imali su Bošku šta da zamere.

Navodi se, naime, da je "emisija počela redefinisanjem fašizma, a onda je Boško od sve ideologije Ljotiću zamerio jugoslovenstvo i kolaboraciju".

Posle utiska Boško i Ljotić najčešće su pominjana imena na Tviteru.

Za to da je Ljotićevac prozivali su ga i ranije...

Zanimljivo je da šta je sam Boško pisao o Dimitriju Ljotiću.

Konačno, ko je Dimitrije Ljotić?

Prvi čovek "Združene borbene organizacije rada" (ZBOR) zastupao je otvoreno antisemitske i antikomunističke organizacije, čiji je jedan od ideologa bio takođe antisemitski nastrojeni vladika Nikolaj Velimirović.

U brošurama štampanim u Beogradu tako piše da se "jevrejstvo mora brzo i energično likvidirati, jer u protivnom slučaju neminovna je propast hrišćanske civilizacije i hrišćanskog sveta".

Ova organizacija je učestvovala na izborima, ali dobijala je podršku koja je bila manja od 1% izašlih na glasanje.

Nakon okupacije Srbije, Nemci su zabranili delovanje svih političkih partija, osim pokreta "Zbor", koji je bio otvoren u ponudi kolaboracije. Iz ovog pokreta se uskoro formira paravojna formacija "Ljotićevci", koji su uživali podršku nacista. Oni kasnije izrastaju u Srpski dobrovoljački korpus (SDK), koji je činio glavnu snagu nacističkog saradnika jedinica Milana Nedića.

Ljotić je od okupatora 7. jula 1941. dobio titulu "Izvanredni komesar za obnovu Smedereva".

Četnici sprovode narod na streljanje
Četnici sprovode narod na streljanje foto: Wikipedia

Iako je u početku sarađivao s Dražom Mihailovićem i četnicima, i sam Draža je uskoro uvideo s kim ima posla, pa u pismu Jugoslovenskoj vladi traži da se Ljotić žigoše kao izdajnik.

Srpski dobrovoljački korpus borio se protiv partizana, a posle poraza nacista na ovim prostorima povukao se u Nemačku, formalno prešao pod kontrolu Trećeg Rajha i dobio naziv "Srpski dobrovoljački SS korpus".

Činjenica zbog koje je Ljotić bio izrazito omražen među Srbima je da je su njegovi vojnici aktivno pomagali nacistima pri izvršenju mnogih ratnih zločina.

Najveća sramota koju su počinili Ljotićevci sigurno je njihovo učešće u masakru u Kragujevcu, 21. oktobra 1941. godine, kad su zajedno s Nemcima učestvovali u pogubljenju 3.000 građana, među kojima je bilo nekoliko stotina učenika kragujevačkih škola.

Za sve koji bar malo znaju o istoriji političkih pokreta na ovim prostorija, nema zbora da je prvi čovek Zbora bio otvoreni fašista. Neka neko to javi Bošku Obradoviću.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.