DA SE PITAO MILOŠEVIĆ SRBIJA BI ODAVNO BILA DEO NATO! Svedočenja Slobinih FUNKCIONERA otkrivaju najveću tajnu
Slobodan Milošević, Foto: Profimedia

ponuda amerima

DA SE PITAO MILOŠEVIĆ SRBIJA BI ODAVNO BILA DEO NATO! Svedočenja Slobinih FUNKCIONERA otkrivaju najveću tajnu

Nekadašnji predsednik Srbije i SRJ makar tri puta nudio Amerikancima da uđemo u NATO.

Objavljeno:

U srpskoj javnosti poslednjih dana je aktuelna priča o izveštaju Atlantskog saveta iz Vašingtona, kojim se između ostalog predlaže "istorijsko pomirenje" između Srbije i SAD, kao i stalno američko vojno prisustvo na ovim prostorima.

Nije ni tajna da bi NATO želeo da vidi našu zemlju kao članicu Alijanse, čime bi zaokružili ovaj prostor. Kako kažu funkcioneri njegovog režima, nekadašnji predsednik Srbije i SRJ makar tri puta nudio Amerikancima da uđemo u NATO.

Predsednik Srbije i ministar spoljnih poslova Milan Milutinović po povratku iz Haga 2010. godine, ponovio je na javnom servisu, ono što je rekao u seriji Bi-Bi-Si-ja "Smrt Jugoslavije", da se sa Medlin Olbrajt sreo četiri puta, i da joj je, u dogovoru sa Miloševićem ponudio da NATO dođe u Srbiju pod komercijalnim uslovima.

Milutinović je rekao da su "svi pokušavali da nađu način da se izbegne ono najstrašnije, i da je postojala ideja da se, s obzirom na veliki broj baza SAD, jedan broj njih izmesti na Kosovo, kao što je recimo to u sporazumima sa Nemačkom ili Italijom, ali pod uslovom da tu odluku ratifikuje srpski parlament".

- To je bila ideja još u razgovorima sa Holbrukom 1996. godine, da se direktno ide u NATO, a ne preko Partnerstva za mir, jer sam mislio da bi u tom kontekstu mnoge stvari išle drugačije. I išle su čak i do 1998. Propalo je jer se očigledno nije uklapalo u koncepciju koja je bila pripremana za druge svrhe. Mi smo hteli da po svaku cenu izbegnemo bilo kakav konflikt, da drugačije rešavamo stvari - rekao je Milutinović.

Na pitanje kako je Olbrajtova na to reagovala, Milutinović kaže da je ona bila iznenađena u velikoj meri i da je na odbijanje više uticala njena okolina. Taj zamajac se nije mogao zaustaviti, rekao je Milutinović.

Sličnu tvrdnju izneo i nekadašnji potpredsednik savezne vlade Nikola Šainović u intervjuu za "Ekspres", koji je takođe učestovao u pregovorima u Rambujeu.

Poslednja alternativa je bila da je Milošević ponudio da Srbija uđe u NATO, a da zauzvrat sačuva teritorijalni integritet. Tačnije, da Kosovo dobije maksimalnu autonomiju. Ponudili smo to preko Kristofera Hila, još u leto 1998. U Haškoj dokumentaciji postoji snimljen odgovor, u kome Hil govori o razgovoru sa Milutinovićem, koji mu je preneo taj predlog. „Gospodine Milutinoviću, to nije tema. Voz je već pošao sa stanice, i ne možete da uskačete na krivini.“ Posle se pričalo da smo mi nudili baze Amerikancima. Ne , nismo, mi smo nudili celu Srbiju da bi spasili Kosovo, ali nije vredelo. Taj razgovor je ponovljen u Rambujeu, ali dobili smo isti odgovor - rekao je Šainović

Svima je poznato šta se dogodilo posle pregovora u Rambujeu. NATO bombardovanje, stradanje SRJ i kasnije odlazak Miloševića sa vlasti.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.