E-INSPEKTOR BORIĆE SE PROTIV SIVE EKONOMIJE: Siniša Mali najavio bolju koordinaciju!
Kao najvažnije je istakao to što tzv. e-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije, Foto: Stefan Kojić

OBJEDINJUJE SVE INSPEKCIJE

E-INSPEKTOR BORIĆE SE PROTIV SIVE EKONOMIJE: Siniša Mali najavio bolju koordinaciju!

Kao najvažnije je istakao to što tzv. e-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije

Objavljeno:

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije za period 2019-2021 godina, a ministar finansija Siniša Mali kaže da je reč o veoma detaljnom sveobuhvatnom planu usmerenom na potpunom suzbijanju sive ekonomije u Srbiji kako bi napravili transparentniji i još konkurentniji privredni ambijent.

Kao najvažnije je istakao to što tzv. e-inspektor objedinjuje sve inspekcije i njihov rad na teritoriji Srbije.

"Dešava se trenutno da imate veliki broj inspektora i inspekcija koje ne komuniciraju međusobno i hoćemo da to izmenimo", rekao je Mali u izjavi za Tanjug.

Dodao je da će svi oni komunicirati kroz portal "e-inspektor" a da će biti formiran i jedinstveni kol centar preko kojeg će građani moći da ukažu na primere sive ekonomije.U Srbiji ima oko 150 tzv. "pretovarnih mesta" gde se nelegalno pretovaruju nafta, naftni derivati, poljoprivredni proizvodi, šljunak i pesak.

"To nekako prolazi kroz sistem jer ne postoji dobra koordinacija inspekcija. To želimo da promenimo kako bi taj nelegalni promet uveli u legalne tokove", kaže ministar finansija.

U okviru akcionog plana je i detaljan plan o suzbijanju nelegalne gradnje u Beogradu, kao i akcioni plan koji se odnosi na trgovanje preko interneta, gde je veoma veliki broj neregistrovanih subjekata koji se time bave.

"Nastavljamo i sa reformom Poreske uprave a deo Akcionog plana je i uspostavljanje takozvane digitalne fiskalizacije 2020. godine - dakle da sve fiskalne kase budu u stvarnom vremenu povezane sa Poreskom upravom kako bi njihov rad bio još efikasniji i još bolji", kaže Mali.

Kako je rekao, plan sadrži veliki broj aktivnosti koje su usmerene ka tome da se suzbije siva ekonomija i podigne podigne svest građana o štetnosti sive ekonomije jer svi od nje gube.

"I oni koji rade u sivoj zoni, s obzirom na to da nisu plaćeni ni porezi ni doprinosi, i oni koji od toga trebaju da imaju korist, kao što je država direktno u smislu povećanog priliva u budzet, a građani indirektno kroz izgradnju novih bolnica, vrtića, autoputeva, na kraju krajeva većih plata i većih penzija", rekao je Siniša Mali.

Kako je najavio zajedno sa svim ostalim ministarstvima u Vladi Srbije radiće se na suzbijanju sive ekonomije i implementaciji Akcionog plana "sa konkretnim koracima i merljivim rezultatima".

Građanima Srbije izveštaj o tome šta je urađeno na suzbijanju sive ekonomije biće podnet na kraju 2019. i 2020. godine, rekao je Mali i dodao da su očekivanja da će se nivo sive ekonomije smanjiti drastično i "da ćemo ući u bele, legalne tokove i da ćemo na takav način povećavamo životni standard i kvalitet života građana Srbije".

BONUS VIDEO:

VI SLUŠATE RADIO PLJAČKU! Lopovi upali u stanicu i opelješili sve odreda! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.