OVA ISTINA SE KRILA 20 GODINA: Sedmorica SRPSKIH VOJNIKA je zarobila i likvidirala 100 terorista OVK! RAMBO SRBI!
Ilustracija/ Najcrnji dan terorista iz OVK-a, sedmorica hrabrih srpskih vojnika napravila su 14. decembra 1998. godine, Foto: Profimedia

rambo srbi

OVA ISTINA SE KRILA 20 GODINA: Sedmorica SRPSKIH VOJNIKA je zarobila i likvidirala 100 terorista OVK! RAMBO SRBI!

Ispovest jedno od sedmorice hrabrih vojnika tadašnjeg prištinskog korpusa Vojske SRJ o tajnoj akciji

Objavljeno: 22:52h

Najcrnji dan albanskih terorista iz OVK-a, sedmorica hrabrih srpskih vojnika napravila su 14. decembra 1998. godine zasedu za čak 153 pripadnika OVK i 36 ih likvidirala, 40 ranila i devet zarobila.

Ispovest jedno od sedmorice hrabrih vojnika tadašnjeg prištinskog korpusa Vojske SRJ o tajnoj akciji u kojoj je nekoliko meseci pred početak NATO bombardvanja obezglavljena elitna jedinica OVK.

Zadatak velike grupe terorista, kako objašbnjava Božidar Delić, u to vreme komandant 549 motorizovane brigade, čiji su pripadnici bili hrabri vojnici , bio je da upadne na Kosovo iz Albanije.

-Maršuta im je bila preko planine Paštrik. Utvrđeno je da je grupa brojala 153 pripadnika OVK. Od toga njih 60 su bili oficiri koji su se vraćali sa obuke u Albaniji, dok je njihov povratak obezbeđivalo četrdesetak specijalaca regularne albanske vojske. Naišli su na zasedu u kojoj je bilo samo sedmoro ljudi, a rezultat te borbe 36 poginulih terorista, a devetoro zarobljenih i oko 40 ranjenih, koji su se izvukli ili u Albaniji ili pobegli ka teritoriji KiM. Zarobljena je velika količina opreme, a u toj zasedi ubijen je i jedan od osnivača OVK Muj Krasnići Kapući, komandant 113. brigade operativne zone Drenica,- opisuje general Delić.

- U ranim jutarnjim satima13.decembra krenuli smo u patroli iz karaule Planeja sa zadatkom dubinskog obezbeđenja granice. Trebalo je da prođemo trasu od sela Planeja do karaule Liken i tamo postavimo zasedu u trajanju od 24 sata. Polazna tačka bila je na 710 metara nadmorske visine, a za mesto zasede prešli smo oko 18. kilometara. U grupi su bili šestorica vojnika i vodnik. Jedan od nas bio je desetar. Sa sobom smo nosili svako po trista metaka, bombu, jedan puškomitraljez sa 400 metaka, kaže vojnik Soko koji nije želeo da otkrije svoj identitet.

Kako je objasnio, zaseda je bila postavljena taktički, okrenuta tako da pokrije tri pravca i omogući delovanje na sve tri strane. To im je bilo dovoljno jer je zaleđini bio kamenjar i nepristupačan reljef.

- Postavili smo mine usmeravajućeg dejstva takozvane mrudove. Takođe, još po dve mine sa daljinskim aktiviranjem pomoću kabla i elektroimpulsa. Te večeri, pola sata pred ponoć začuli smo zvuke lomljave drveća i žagor iz pravca granice. Glasovi su bivali sve jasniji i bliži i znali smo da je došao trenutak... Čekali smo ih da priđu, a oni su delovali opušteno, pošto su prešli državnu granicu SRJ i Albanije i ušli na našu teritoriju priseća se ovaj vojnik-.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.