VUČIĆ POSETIO SREDNJEBANATSKI OKRUG: Govorio o budžetu, izveštaju Stejt departmenta, razvoju...
Predsednik Srbije danas je posetio Srednjebanatski okrug, Foto: Beta/ Miloš Miškov

POSTAVIO KAMEN TEMELJAC

VUČIĆ POSETIO SREDNJEBANATSKI OKRUG: Govorio o budžetu, izveštaju Stejt departmenta, razvoju...

Osvrnuo se na protekli period, kao i na ono što očekuje Srbiju u okviru kampanje "Budućnost Srbije"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u bio u poseti Srednjebanatskom okrugu, a takođe je prisustvovao i svečanosti postavljanja kamena temeljca za fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu i tom prilikom osvrnuo se na protekli period, kao i na ono što očekuje Srbiju u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

Obišao društvo pčelara

Vučić je sa razgovarao o tome šta država može da učini da im pomogne i kazao da će se potruditi da se reši pitanje geografskog porekla suncokretovog meda i punionica.

Pčelari su ga informisali da se bagremov med najviše traži, jer mu je potrebno najviše vremena da se kristališe, kao i da je lipov med gorči i ima svoje specifičnosti.

- Ovde sam da mi vi kažete šta je to što država još treba da uradi da biste vi mogli lakše da poslujete i više da zarađete i proizvodite u budućnosti - rekao je Vučić.

Predsednica društva "Cvet Banata" Batinić je za Tanjug kazala da društvo koristi podsticajna sredstva države, te da su prošle godine dobili 350.000 dinara budžetskih sredstava.

Na nivou udruženja "Cvet Banata" ima 2.700 košnica, a godišnje proizvedu između 20 i 30 tona meda.

O izveštaju Stejt departmenta

Predsednik je danas rekao da je zadovoljan izveštajem Stejt departmenta, u kojem se konstatuje napredak Srbije po pitanju borbe protv pranja novca, i dodao da je to dobar signal za investirore.

Upitan da li je video izveštaj i da li je zadovoljan, on je novianrima u Lazarevu rekao:

- To je taj čuveni FATF. Imali smo teške zadatke od njih, počeli smo da radimo, trebalo je još ranije - Vučić ističe da će Srbija još dosta po tom pitanju morati da radi.

- Zadovoljan sam što su to primetili, to je dobar signal i za investitore - rekao je on.

O budžetu

Predsednik je danas u Lazarevu saopštio da suficit u budžetu u prva tri meseca iznosi 16 milijardi dinara, umesto planiranog minusa od 19 milijardi dinara. Takođe je istakao da je to za 35 milijardi dinara bolji rezultat ili za gotovo 300 miliona evra.

- Nastavlja se dalje oporavljanje Srbje i verujem da će ćemo u prvom kvartalu imati pristojan rast, a verujem da ćemo posebno u trećem i četrtom kvartalu imati ogroman rast i da ćemo opet moći značajnije da povećamo plate i penzije - naglasio je Vučić.

Više novca za razvoj poljoprivrede

Država će uložiti više novca u razvoj poljoprivrede i to će osetiti stočari, ratari, voćari, povrtari i drugi, kao i porizvođači meda, poručio je danas predsednik.

- Imamo mnogo toga u poljoprivredi da uradimo. Sada imamo nešto više novca da ulažimo pošto smo stvari postavili na siguran temelj, kada smo zaustavili gašenje fabrika i pljačakaške privatizacije - rekao je on.

- Samo lakoverni veruju u jednostavne rezultate bez ikakvog truda. Kada smo 2014. krenuli u teške reforme, verovali ste u poštenje, a ne u lopovluk. Srbija će iz dana u dan biti sve bolje mesto za život.

O fabrici Linglong

Predsednik Srbije je sa predstavnicima Linlonga položio kamen temeljac, čime je označen početak gradnje fabrike.

- Za ovo živite, za ovo radite, danas se ispisej istorija za Zrenjanin, srednji Banat i Srbiju - poručio je Vučić tom prilikom.

Napomeuo je da smo do te investicije došli "trnovitim putem" i da Srbija nije bila prva na listi izbora te kineske kompanije.

- Gospodin Vang je bio veoma težak čovek za pregovore, ali borili smo se iz dana u dana želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za Linglong i da je ta kompanija pravi izbor za nas. Bez našeg prijateljstva sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je naš prijatelj i brat, pošto je spasao 5.000 radnih mesta samo u Smederevu, ne bismo mogli da napravimo kontakt sa Vangom.

- Beskrajno sam ponosan što ćemo ljudima u Zrenjaninu i Banatu, srednjem u južnom, napraviti tu fabriku, jer to nije samo 1.200 novih radnih mesta, već će moći više novca da se uloži u putnu mrežu, pozorišta, šetališta i drugu infrastrkturu. Ali, to znači i veće plate i penzije. Ogromna je korist za celu Srbiju od Linglonga - naglasio je Vučić.

"Šangdong Linglong" zapošljava 13.000 ljudi širom sveta i nalazi se na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Kompanija ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i jedan u Nemačkoj, a prema najavama, jedan takav centar dobiće i Srbija. Svečanosti polaganja kamena temeljca prisustvovali i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar privrede Goran Kneževic, ministar finansija Siniša Mali, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ambasadorka Kine Cen Bo, članovi pokrajinske vlade i predstavnici Grada Zrenjanina i kompletnog menadžmenta kompanije "Šandong Linglong Tajr".

Bonus video

BAZENČIĆ I LOPTA SA ISPISIMA DUGOVANJA NA POKLON MARKU BASTAĆU! Ovako su odbornici Srpske napredne stranke ukazali na finansijske malverzacije na opštini Stari grad

(Espreso.co.rs/ Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.