NIJE FER DA NAS PRITISKATE, A PRIŠTINA NIŠTA NE POŠTUJE! Ana Brnabić rekla je sve Hanu u lice (FOTO)
Johanes Han gost Ane Brnabić u Vladi Srbije, Foto: Tanjug / Rade Prelić

VAŽAN SASTANAK

NIJE FER DA NAS PRITISKATE, A PRIŠTINA NIŠTA NE POŠTUJE! Ana Brnabić rekla je sve Hanu u lice (FOTO)

Predsednica Vlade Srbije ugostila je evropskog komesara u Nemanjinoj 11

Objavljeno:

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Srbija ostaje posvećena integrisanom i stabilnom regionu, ali da nije fer insistiranje na potpisivanju drugih sporazuma kada Priština ne poštuje neke od osnovnih regionalnih sporazuma.

Ona je posle sastanak sa evropskim komesarom Johanesom Hanom rekla da su osnovne teme bile evropski put Srbije i šta država čini u smislu reformi i regionalnom povezivanju i saradnji, "svemu onome što je u okviru Berlinskog procesa, a što treba da dovede do integrisanijeg i stabilnijeg regiona".

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Brnabić je kazala da su razgovarali i o regionalnom roming sporazumu, koji je važan za građane i privredu.

“Mi imamo određenu dozu rezerve prema regionalnom sporazumu koji dolazi u trenutku u kojem Priština i dalje insistira na kršenju CEFTA sporazuma, taksama prema proizvodima iz centralne Srbije i BiH od 100 odsto”, kazala je Brnabić i zahvalila Hanu i svima iz Evropske komisije što su nedvosmisleno pozvali Prištinu da povuče tu odluku o taksama.

Kaže da nažalost Priština i dalje insistira na taksama koje su smetnja i svim ostalim regionalnim inicijativama.

“I ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja smo ponovili da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji. Naš stav je da nema regionalne bezbednosti, ekonomskog prosperiteta za bilo koju zemlju regiona bez regionalne povezanosti i stabilnosti”, kazala je premijerka i dodala da se iz tog razloga razmatraju načini na koji Srbija može da potpiše taj sporazum.

foto: Tanjug / Rade Prelić

“Mislim da nije fer da imamo dalje insistiranje na potpisivanju regionalnih sporazuma kada neki od osnovnih regionalnih sporazuma ne poštuju od strane Prištine”, kazala je Brnabić i dodala da Srbija ostaje posvećena regionu koji je snažan, integrisan i koji pruža svim građanima o drugačijoj perspektivi budućnosti.

Kako je navela, razgovaralo se najviše o reformama u oblasti vladavine prava, a mnogo manje u oblasti ekonomije, gde se strukturne reforme nastavljaju i idu dosta dobro, kako u oblasti javne uprave, gde Srbija od EU ima sektorsku budžetsku podršku u visini od 80 miliona evra.

Brnabić je kazala da su reforme u oblasti vladavine prava najkompleksnije, te da je vladavina prava jedna od oblasti u koji se ulaže najviše napora.

“Posebno smo se dotakli i medijske strategije i pohvaljen je način na koji smo mi u okviru jedne široke radne grupe završili nacrt medijske strategije, završili javnu raspravu i proces dobijanja komentara. Mislim da smo dobili preko 250 komentara na nacrt medijske strategije, koje sada gledamo kako da uklopimo u finalni nacrt”, rekla je Brnabić i dodala da se nada da će do kraja aprila biti završen finalni nacrt na sednici Vlade, sa komentarima Evropske komisije.

1 / 3 Foto: Tanjug / Rade Prelić

Navela je da su razgovarali i o ustavnim promenama i kazala da očekuje da će tokom prolećnog zasedanja Skupštine Srbije i ustavni amandmani biti na dnevnom redu.

Najavila je da će se od 8. aprila u Beogradu održati Međunarodna nedelja civilnih društva, kao i da će 4. aprila glavni grad Srbije biti domaćin digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Zahvalila je EU i Austrijskoj razvojnoj agenciji na svoj podršci koju su pružili za obnovu Golubačke tvrđave.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.