TITO JE ZAISTA POTPISAO ĐAVOLJI UGOVOR SA STEPINCEM? Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU Vatikana koja je u sefu PAPE PIJA!
Josip Broz Tito i Alojzije Stepinac, Foto: Wikipedia

OTVARA SE SEF

TITO JE ZAISTA POTPISAO ĐAVOLJI UGOVOR SA STEPINCEM? Otkrivamo NAJVEĆU TAJNU Vatikana koja je u sefu PAPE PIJA!

Preko 150.000 dokumenata Vatikan će objaviti javnosti

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Vatikan je konačno rešio da objavi sadržaj tajnih dosijea i to onaj koji se odnosi na period Drugog svetskog rata kada je vrhovni poglavar bio Pije XII.

Prema saznanjima našeg portala među dokumentima koji će postati dostupni javnosti biće i oni koji se tiču zločina ustaša u NDH, ali i učešća Alojzija Stepinca.

- Jedan od dokumenata koji se nalazi među svim ovim koji će konačno ugledati svetlost dana je i navodni dokument koji je Josip Broz Tito imao sa Alojzijem Stepincom, a on bi mogao mnogo toga da otkrije - kaže nam naš sagovornik blizak vrhu SPC.

Prema njegovim rečima očekuje se da se konačno vidi ima li Stepinac udela u stravičnim zločinima u NDH ili se, kako tvrde u Hrvatskoj borio za prava Srba, Jevreja i Roma.

- Arhive će biti otvorene 2. marta 2020. godine - objavio je papa Franja, a očekuje se da budu otkrivene brojne tajne o podršci Vatikana u sakrivanju zločina nad Jevrejima, Romima, Srbima...

Papa Franja je odlučio da otvori tajne arhive Vatikana koji se odnose na period Drugog svetskog rata kada je vrhovni poglavar bio Pije XII, preneo je Rojters saopštenje i naveo da je to nešto što su Jevreji tražili decenijama od poglavara Rimokatoličke crkve.

Ova odluka mogla bi da napravi popriličnu "dramu" i na Balkanu, jer, ukoliko se zaista obelodane svi tajni dosijei, pre svega u vezi sa ustaškim zverstvima, to bi moglo da, poprilično zategnute odnose među balkanskim narodima dovede do usijanja.

Papa Pije XII najpoznatiji je bio po konkordatu između Vatikana i nacističke Nemačke potpisanom 1933. godine, kojim su Sveta Stolica i Rajh uredili svoje odnose, a koji je on ugovorio još dok je bio nuncije, ambasador u Nemačkoj. Njime su Katoličkoj crkvi garantovana prava, a zauzvrat su se katolici obvezali da neće previše prigovarati nacistima.

Kada je tik pred početak Drugog svetskog rata postao papa, Pije XII je više upozoravao na komunizam nego na nacizam, ali je ćutao o Holokaustu. U preko 150.000 dokumenata trebalo bi da se nađu odgovori na pitanje koje najviše muči istoričare: Je li papa znao za konačno rešenje, je li znao za istrebljenje Jevreja, je li znao za Holokaust?

Papa Pij XII, rođen je kao Euđenio Marija Ðuzepe Ðovani Pačeli, 2. marta 1876. godine, na isti dan 1939. godine izabran je za papu, a na isti dan 2020. godine njegov će arhiv postati dostupan javnosti.

Više od sedamdeset godina nakon poraza nacizma možda je lako davati sudove o tome šta je trebalo da se radi. To se svakako odnosi i na sudbinu kardinala Alojzija Stepinca. Inače, nakon što je Stepinac uhapšen i kada mu je suđeno, papa Pije XII to je nazvao „najžalosnijim procesom (tristissimo processo) u istoriji Crkve".

Isto tako, taj papa ga je proglasio kardinalom u vreme dok je Stepinac bio u kućnom pritvoru u Krašiću.

foto: Wikipedia

Ustaško zlato

Tek će se videti šta će se naći u spisima Tajnih arhiva Vatikana iz burnih i opasnih vremena do smrti pape Pija XII, ali verovatno ne bi trebalo biti preveliki optimista i očekivati da je on o svemu ostavi i trag na papiru.

To se naročito odnosi na još jedan mit: onaj o „ustaškom zlatu", za koje se smatra da je barem delom završilo i u trezoru Institutio per le Opere di Religione – Zavoda za verska dela u Vatikanu, kojeg često pogrešno zovu Vatikanskom bankom.

Više je izvora koji navode da je barem deo tog zlata – između ostalog i zlato Jevreja likvidiranih u NDH – barem neko vreme bilo kod Franjevaca u Zagrebu pre nego što su ga ustaške glavešine odnele prilikom bekstva i da su ga, navodno, razdelile među sobom. Deo toga završio je u Švajcarskoj, da bi veći deo onda i bio vraćen Jugoslaviji. Da li je i to zlato možda pomoglo samo nekima da se provuku „pacovskim kanalima"?

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.