ŠAINOVIĆ NIJE SVEDOK VREMENA, NEGO RATNI ZLOČINAC: Inicijativa mladih IZVREĐALA političara, pa oplela po RTS
Sporan: Nikola Šainović na RTS, Foto: Printscreen

nisu ga štedeli

ŠAINOVIĆ NIJE SVEDOK VREMENA, NEGO RATNI ZLOČINAC: Inicijativa mladih IZVREĐALA političara, pa oplela po RTS

Ratni zločinici se moraju izviniti žrtvama i javno govoriti o ličnoj odgovornosti i krivici umesto što negiraju svoja dela

Objavljeno:

Inicijativa mladih za ljudska prava izražava protest povodom javnih tribina i izjava u okviru državnih institucija i Javnog medijskog servisa RTS-a u kojima gostuje osuđeni ratni zločinac Nikola Šainović, a u okviru kojih se prećutkuju i relativizuju činjenice o ratnim zločinima nad civilnim albanskim stanovništvom na Kosovu tokom 1999. godine.

Inicijativa zahteva od Nikole Šainovića da se javno, jasno i nedvosmisleno izvini porodicama albanskih civilnih žrtava rata na Kosovu za čija ubistva je osuđen. Ratni zločinici se moraju izviniti žrtvama i javno govoriti o ličnoj odgovornosti i krivici umesto što negiraju svoja dela, a medijski servis poput RTS-a mora dati više glasa porodicama žrtava nego onima koji slave, relativiziju i umanjuju ljudske gubitke.

U utorak 26. marta Šainović je gostovao na RTS-u u emisiji “Upitnik” gde je predstavljen kao “akter vremena i pregovarač u Rambujeu”. Iako je u toku emisije spomenuto da je osuđen za ratne zločine, nije bilo reči kao ni pitanja o njegovoj odgovornosti za civilne žrtve zločina na Kosovu. Šainović nije hroničar vremena već osuđeni ratni zločinac koji – ukoliko je već na Javnom servisu, što po sebi predstavlja problem – mora biti pitan o zločinima i svojoj odgovornosti. Sve ostalo predstavlja negiranje zločina i ruganje žrtvama u zajedničkom sadejstvu RTS-a i Nikole Šainovića.

Takođe, Nikola Šainović je gostovao na javnoj tribini u subotu 23. marta „U predvečerje rata, 20 godina kasnije“ u Muzeju vazduhoplovstva, javnoj ustanovi u vlasništvu Republike Srbije, gde je narativom o odbrani od agresije zemlje relativizovana njegova uloga u ratnim zločinima na Kosovu, što se može videti na snimku tribine.

Osim toga, Odbor Socijalističke partije Srbije u Vrbasu je najavio putem svoje Fejsbuk stranice da će Nikola Šainović u tom gradu, u bioskopu “Jugoslavija” održati predavanje na temu “Slobodan Milošević i izazovi jugoslovenske krize” u četvrtak 28. marta od 18 sati.

BONUS VIDEO:

PRE 20 GODINA "NEVIDLJIVI" F117 IM JE PAO U SELO! Evo kako se meštani Buđanovaca sećaju dramatične noći! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.