KARADŽIĆ JOŠ UVEK NE ZNA U KOJOJ DRŽAVI ĆE SLUŽITI KAZNU: To bi mogla da bude jedna od OVIH 16 zemlja!
Radovan karadžić, Foto: EPA/Yves Herman

HAŠKI OSUĐENIK

KARADŽIĆ JOŠ UVEK NE ZNA U KOJOJ DRŽAVI ĆE SLUŽITI KAZNU: To bi mogla da bude jedna od OVIH 16 zemlja!

Ne postoji mogućnost da bude poslat na izdržavanje kazne u neku od arapskih zemalja

Objavljeno:

Iskoristićemo mogućnost upućivanja zahteva za izbor države u kojoj će Radovan Karadžić izdržavati kaznu, kaže, za "Novosti" Marko Sladojević, pravni savetnik bivšeg lidera bosanskih Srba, i dodaje:

- Nemamo nikakve rokove, ali sigurno ćemo uputiti molbu sudu. Videćemo da li će nam je i uslišiti. Još nismo razgovarali o tome koju bismo zemlju izbrali. Ima vremena da se dogovorimo.

Rano je, zato, nagađati gde bi Radovan Karadžić, nedavno u Hagu osuđen na doživotnu robiju, mogao da služi kaznu. Spekulacije u tom smislu su u ovom trenutku vrlo nezahvalne. Sigurno je, međutim, jedno, a to je da ne postoji mogućnost da bude poslat na izdržavanje kazne u neku od arapskih zemalja.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove ima sklopljen sporazum sa 16 država. To su Slovačka, Velika Britanija, Austrija, Estonija, Danska, Norveška, Portugalija, Španija, Finska, Poljska, Ukrajina, Francuska, Italija, Belgija, Švedska i Nemačka.

- Odluku o tome gde će osuđena osoba da izdržava kaznu donosi predsednik Mehanizma, u skladu s propisanom procedurom, i to je njegovo diskreciono pravo - ističe, za "Novosti", portparol suda Helena Eglston.

Prema ovoj proceduri, sekretar suda najpre treba da sastavi izveštaj na osnovu spremnosti određene zemlje da prihvati zatvorenika, u ovom slučaju Radovana Karadžića, kao i uzimajući u obzir uslove za izdržavanje kazne. Posle toga, na osnovu tih parametara, sekretar dostavlja predlog predsedniku Mehanizma, koji na kraju donosi rešenje, s tim što prethodno može da zatraži i dodatne informacije.

- Suviše je rano za ovu odluku. U ovom trenutku to može da bude bilo koja zemlja sa spiska država koje su sklopile sporazum s Mehanizmom - naglašava Eglstonova.

To, dakle, može da bude Norveška, kao i Italija ili Estonija, na primer.

BONUS VIDEO: Đorđe Milićević za Espreso o opoziciji, saobraćajnoj nesreći i parlamentu

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.