TAJNI SUSRET TUĐMANA I MILOŠEVIĆA: Sastanak koji nam je svima zapečatio sudbine
Pre 24 godine i definitivno je stavljen pečat na sudbinu Titove Jugoslavije i dogovoren njen kraj, a taj tajni plan "skovali" su lideri Hrvata i Srba u Karađorđevu!, Foto: Printscreen / Youtube

OTKRIVAMO

TAJNI SUSRET TUĐMANA I MILOŠEVIĆA: Sastanak koji nam je svima zapečatio sudbine

Pre 24 godine i definitivno je stavljen pečat na sudbinu Titove Jugoslavije i dogovoren njen kraj, a taj tajni plan "skovali" su lideri Hrvata i Srba u Karađorđevu

Objavljeno:

Prema nikad potvrđenim informacijama, predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsednikom Antom Markovićem.

Održavanje sastanka i postignut dogovor nikada nisu zvanično potvrđeni, ali brojni izvori kasnije saopštili da za to imaju čvrste dokaze.

Jedan od izvora koji navodi da se tajni susret Miloševića i Tuđmana zaista dogodio, jeste Stjepan Mesić - bivši predsednik Hrvatske, koji tvrdi da je zajedno sa Borisom Jovićem dogovorio sastanak u vezi preraspodele teritorije BiH, na kome se na kraju nisu pojavili ni on, ni Boris, već samo Milošević i Tuđman.

Prema njegovim rečima, on i Boris Jović su u Beogradu razgovarali o sprečavanju takozvane "balvan revolucije" i rata na teritoriji bivše SFRJ, gde mu je Jović, prema njegovim rečima, objasnio da je Srbiji potrebno 63 procenata teritorije Bosne i Hercegovine.

"To je , rekao mi je, bilo srpsko, jeste srpsko i srpsko mora ostati. Rekao sam – ako je to tako, idemo onda ti, ja, Franjo Tuđman i Slobodan Milošević sesti za sto pa da vidimo o kojim problemima se u Hrvatskoj radi, pa da se oni pokušaju rešiti kroz institucije u Hrvatskoj, bez balvan-revolucije i oružja. Zvao je Miloševića i on se složio. Odmah sam seo na avion i odletio u Zagreb jer nisam hteo o tome s Tuđmanom razgovarati telefonom. Preneo sam predlog Tuđmanu i on se složio. Međutim, to je Tuđmanu bio signal da bi bilo dobro da on sedne s Miloševićem i on je zaista za 1991. dogovorio njihov susret u Karađorđevu" , objašnjava Stjepan Mesić.

On navodi da je Milošević na taj sastanak otišao bez Borisa, a Tuđman je sa sobom umesto Stjepana poveo Hrvoja Šarinića - takođe dodaje da je to prvi fizički susret dvojice predsednika.

Tuđman je navodno nakon sastanka sa Miloševićem kompletnom državnom vrhu Hrvatske objasnio ponudu koju mu je predložio Milošević, i prema Stejpanovim rečima, bio je oduševljen!

Milošević je prema njegovim rečima Tuđmanu rekao da preuzme Cazin, Kladušu i Bihać, kao i da te teritorije Srbiji nisu potrebne. Na pitanje Hrvatskog predsednika "da li ovo znači rat?" , Milošević je navodno odgovorio, "ne, ovo je izbegavanje rata."

Iako nikada zvanično potvrđen, javnost i dan danas smatra da je taj sastanak 1991. godine u Karađorđevu zapravo rušenje reformske vlade Jugoslavije premijera Antea Markovića i početak kraja Jugoslavije kao celine!

BONUS VIDEO:

NEZABELEŽEN ZLOČIN SVETSKIH MOĆNIKA NAD SRBIJOM (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.