ISPRAVKA: Nikol Malakovski NIJE RUSKINJA i nije bombardovala Srbe
Nikol Malačovski, Foto: Wikipedia

DEMANTOVANO

ISPRAVKA: Nikol Malakovski NIJE RUSKINJA i nije bombardovala Srbe

Ovo je ispravka teksta

Objavljeno: 21:42h

Portal “Espreso.co.rs” objavio je 25. marta članak pod naslovom:

OVA RUSKINJA BOMBARDOVALA JE SRBE 200 SATI BEZ PRESTANKA! Za Albance je ŽENA HEROJ, a za Srbe je RATNI ZLOČINAC

Na početku članka se tvrdi da je Nikol Malačovski za NATO i Albance “heroj bombardovanja”:

Ona je za NATO, ali i Albance bila heroj bombardovanja. Ona je naime upravljala lovcem bombarderom F16 i prema podacima imala je čak više od 200 sati letenja tokom bombardovanja na Kosovu (mart-jun 1999-78 dana) ali i 10 dana u Iraku (april 2003).

Portal “Fakenews.rs” koji se bavi provjerom činjenica u medijskim izvještajima u Srbiji, ustanovio je da nije istina da je navedena pilotkinja “200 sati bombardovala Srbiju”:

U biografiji sa zvaničnog sajta Nikol Malakovski stoji da ima „preko 188 sati provedenih u borbi na Balkanu i Jugozapadnoj Aziji”, tako da su mediji osim što su povećali broj sati koje je provela u borbi, tendenciozno naglasili samo njen angažman na ovim prostorima. Takođe, korišćenjem sintagme „bez prestanka” uputili su na zaključak da je ona u kontitnuitetu (više od osam dana) „bombardovala Srbe”, dok se navedena satnica zapravo odnosi na njenu celokupnu karijeru.

Dalje “Espreso” tvrdi da je “Nikol ruskog podrekla”:

Ono što je zanimljivo je i to da je Nikol ruskog porekla, a u redovima Vojne Air flote SAD je od 1996. godine.

Kao navodi portal “Fakenews.rs”, ni ova tvrdnja nije istina:

Kako Espreso navodi, „ono što je zanimljivo je i to da je Nikol ruskog porekla”, međutim, ne navodi odakle je ovaj zaključak izvučen. Prezime Malakovski Nikol je preuzela od svog muža Pola koji je takođe vojni pilot u američkoj avijaciji. Njeno devojačko prezime je Elingvud (Elingwood), a imena roditelja Robert i Keti (Robert i Cathy) teško da se mogu dovesti u vezu sa ruskim poreklom. Prema zvaničnoj biografiji, rođena je u Santa Mariji u Kaliforniji, dok je odrasla u Las Vegasu. Uz to, prema podacima sa sajta Ancestry, prezime Malakovski (Malachowski) nije ruskog, već poljskog porekla.

Posljednja rečenica pored nekoliko video snimaka u članku kaže da je ona “prva žena pilot sa činom majora u SAD”, za što je redakcija portala ”Fakenews.rs” također utvrdila da nije istina:

Zbog svojih zasluga ona je prva žena pilot sa činom majora u SAD, a njeni letovi i napad na srpske vojne ciljeve tokom bombardovanja na Kosovu ušli su i u vojnu doktrinu Armije SAD.

Trenutno je Nikol Malakovski penzionisani pilot sa titulom pukovnika. U majora je promovisana 2006. godine. Međutim, navodi da je ona „prva žena pilot sa titulom majora u SAD” nisu tačni, budući da je pre nje bilo žena sa ovim zvanjem. Primera radi, Dženet Volfenbarger promovisana je u čin majora 1990, šest godina pre nego što je Malakovski uopšte započela svoju karijeru vojnog pilota. Malakovski je zapravo prva žena koja je primljena u elitnu američku demonstrativnu vazduhoplovnu jedinicu „Tanderbirds”. Espreso piše i da je „ona upravljala lovcem bombarderom F16”. Međutim, Malakovski je, kako se navodi u zvaničnoj biografiji, u borbenim misijama upravljala avionom F-15E, dok je avionom „F-16 Fighting Falcon” upravljala u „Tanderbirdsima”.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.