BOMBARDOVANJE JE MOGLO BITI IZBEGNUTO, DA JE MILOŠEVIĆ URADIO OVO! Drašković tvrdi da je sve moglo da se sprči!
Vuk Drašković, Foto: Printscreen/ TV Prva

izneo stav

BOMBARDOVANJE JE MOGLO BITI IZBEGNUTO, DA JE MILOŠEVIĆ URADIO OVO! Drašković tvrdi da je sve moglo da se sprči!

"I verovatno bi Kosovo danas imalo status iznad autonomije, a ne i status nezavisne države"

Objavljeno: 09:48h

Lider SPO i potpredsednik saveze vlade SRJ 1999.Vuk Drašković izjavio je da je nesporno da bi rat s NATO-om bio izbegnut da je potpisan sporazum u Rambujeu.

- Da je Milošević prihvatio prvu verziju ponuđenog sporazuma, Albanci bi sporazum odbili i bili lomljeni od Zapada sve dok ne pristanu - rekao je Drašković za današnji "Blic".

Pošto je Milošević odbio, nastavio je Drašković, Madlen Olbrajt stiže besna u Pariz, pa dobijamo predlog nepovoljniji po nas, ali i dalje prihvatljiviji od bombi i gubitka Kosova.

- Milošević kaže 'ne', ali i Hašim Tači kaže 'ne'. Albanci će popustiti. Njima su bombe po Srbiji odgovarale i nisu hteli da budu smetnja bombardovanju -naveo je Drašković.

Prema njegovim rečima, Ričard Holbruk dolazi u Beograd i nudi Miloševiću pisane garancije da će Kosovo ostati u Srbiji.

- On i to odbija. Holbruk pita: 'Znate li šta sledi'? Milošević, hladnokrvno: 'Znam, slede NATO bombe' -rekao je Vuk Drašković.

On tvrdi da Milošević nije hteo sporazum, "samo je glumio da ga hoće" i da je zato u Rambuje poslao pregovarače bez imena i prezimena, bez znanja i iskustva i samo je, navodi, Milan Milutinović bio razuman i kvalifikovan za pregovore, ali ništa nije smeo da kaže i prihvati bez odobrenja Miloševića.

Na pitanje da je sporazum potpisan kakva bi bila sudbina Kosova, Drašković odgovara:

- Jedno je sigurno - NATO bombardovanja ne bi bilo. I verovatno bi Kosovo danas imalo status iznad autonomije, a ne i status nezavisne države - rekao je Drašković

Na pitanje šta je o tom periodu i ratu doznaje kasnije, a da u to vreme nije znao, Drašković je rekao:

- Nisam znao da se albanski civili ubijaju, a leševi tajno voze u Srbiju i tajno sahranjuju na poligonima policije u Beogradu, u rekama i jezerima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.