NAROD NA KOSOVU ĆE NAM BITI ZAHVALAN! Američki ambasador stao pred kamere i pokušao da objasni neobjašnjivo
Američki ambasador stao pred kamere i pokušao da objasni neobjašnjivo, Foto: Printsreen

šta?

NAROD NA KOSOVU ĆE NAM BITI ZAHVALAN! Američki ambasador stao pred kamere i pokušao da objasni neobjašnjivo

Šta je hteo da kaže?

Objavljeno:

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je danas u video poruci da su pre dvadeset godina SAD i ostali saveznici iz NATO „intervenisali kako bi sprečili dalju humanitarnu katastrofu na Kosovu“, a predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji tvrdi da će „narod Kosova uvek biti zahvalan liderima demokratskog sveta na čelu sa SAD“.

„Ova godišnjica podstiče nas na razmišljanje o ljudskoj ceni sukoba tada i o mnogima koji se nose sa bolom čak i danas“, poručio je Kosnet, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

Kosnet tvrdi da su „SAD podržale neophodnu i opravdanu upotrebu sile NATO kao poslednji izlaz da se okonča kampanja etničkog čišćenja Miloševićevog režima nakon neuspelih konstantnih diplomatskih napora da se dođe do mirnog rešenja“.

„Sjedinjene Države su reagovale u znak podrške bespomoćnim civilima. Reagovali smo da bismo sačuvali mir, slobodu i stabilnost u regionu. Ovi ciljevi odražavaju najdublja američka uverenja. Verujemo da svi ljude bez obzira na etničku ili versku pripadnost zaslužuju da žive dostojanstveno, bezbedno i slobodno“, tvrdi Kosnet.

Ambasador SAD u Prištini dalje navodi da se „na dan obeležavanje ove godišnjice prisećaju stotina hiljada nevinih ljudi proteranih iz svojih domova i hiljada onih kojima je nauđeno ili su nestali“.

„Sećamo se i žalimo za svakim tragično izgubljenim životom. Ne smemo izbegavati da priznamo da fizička i psihološka trauma i dalje predstavljaju teret za hiljade žrtava i članova porodica“, kaže Kosnet.

On „poziva obe vlade (u Beogradu i Prištini) da obnove napore da se traži pravda za žrtve ratnih zločina“.

„Tako da danas pored razmišljanja — tražim dela. Podstičem vlade Kosova i Srbije da osiguraju da žrtve i njihove porodice — svih nacionalnih pripadnosti i iz svih zajednica — imaju potpun pristup informacijama o sudbini onih koji se i dalje vode kao nestali“, naveo je Kosnet.

On ocenjuje da „samo sa iskrenim suočavanjem sa svojom prošlošću građani Kosova i Srbije mogu da se nadaju tome da izgrade društva gde će sve zajednice živeti zajedno u miru i dostojanstvu“.

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji tvrdi da su „napadi NATO okončali genocidni teror na Kosovu“.

„Ponosni smo što je Alijansu sa NATO-om, koju je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska“, naveo je Veselji, prenosi RTK2.

On tvrdi da će „narod Kosova uvek biti zahvalan liderima demokratskog sveta na čelu sa SAD“.

„Bili su sa nama u najgorem trenutku naše istorije. Ponosni smo što je savez sa NATO, koji je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska. Uvek u službi slobode i mira“, zaključio je Veselji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.