SKANDALČINA VEKA: Niški odbornik rekao da bludnice samo materinstvo može da IZLEČI! ONDA SE BACIO I NA RAĐANJE
Nikola Savić, Foto: Printscreen

STRAHOTA

SKANDALČINA VEKA: Niški odbornik rekao da bludnice samo materinstvo može da IZLEČI! ONDA SE BACIO I NA RAĐANJE

Od više niških odbornica u sali, reagovale su samo dve i govor Savića nazvale neprimerenim

Objavljeno: 15:38h

Od više niških odbornica u sali, reagovale su samo dve i govor Savića nazvale neprimerenim.

Da je žena pre svega genetski programirana za produženje vrste, te da rođenjem dobija čari i lepotu što je njen kapital, kao i da one sa uspešnom karijerom nemaju mnogo toga što ih čini srećnim, samo su neke od izjava odbornika SRS Nikole Savića na sednici niške Skupštine.

Od više niških odbornica u sali, reagovale su samo dve i govor Savića nazvale neprimerenim. U skupštinskoj sali bili su samo odbornici vladajuće većine, bez neslaganja o tačkama dnevnog reda, ali je usledila neočekivana rasprava o ženama i njihovoj ulozi.

Savić se na skupštinsku govornicu popeo u toku rasprave o finansijskom planu niške Sigurne kuće, a nakon konstatacije da ona i nije neka zaštita za žene koje trpe nasilje i da je više kuća od pruća, niški radikal je krenuo da analizira ulogu žene u društvu, pišu „Južne vesti“

Zaštitnik jak „kao Kineski zid“

Tako je, između ostalog, Savić naveo da „ženska priroda uvek traži muškarca ne koji je ravan njoj ili ispod njenog nivoa, već iznad nje. Ona traži zaštitnika i to jakog kao Kineski zid. Jednak vama nije zaštitnik“.

Takođe, jednna od njegovih opservacija je da je žena „biće najsličnije Bogu, jer je on deo svojih nadležnosti preneo na ženu. Žena je pre svega genetski programirana za produženje vrste“.

– Svetski poredak je takav danas da se ženama sugeriše da deca više ne treba da se doživljavaju kao dar Božji, već kao deo potrošačke korpe koji sprečava pristup nekim drugim zadovoljstvima – ispričao je on, ali i dodao da „žene imaju tu mogućnost, i tu ih je Bog obdario time, bez obzira šta radila u životu svaka žena se spasava materinstvom. Čak i da je bila najveća bludnica, činjenica da je rodila mnogo dece, to je spašava od svega“.

Odbornik SRS je napomenuo da „predstavnice lepšeg pola samim rođenjem dobijaju svoje čari i lepotu, što je određeni kapital”, te je primetio da ga danas mnoge na pogrešan način ulažu.

– Ulaganje ženskog kapitala u karijeru je zaista ozbiljna stvar, ali postoji rizik da se takav kapital koji je svojstven ženama vremenom izgubi. Dok devojka napravi karijeru, postane samostalna, takav kapital u najvećoj meri iščezne – rekao je on.

Istakao je da od momenta kada žena napravi karijeru, nema mnogo toga što čini njenu sreću, te da je najbolje takav kapital ulagati u porodicu.

Žene ravnopravne, ali sa pogrešnim muškarcima Pozivao se i na rečenice i misli poznatih, poput Marksovog stava da je ženska snaga u njenoj slabosti i Duška Radovića koji je rekao da su žene nekada bile neravnopravne, ali sa pravim muškarcima, a da su danas ravnopravne, ali sa pogrešnim muškarcima. Pozvao se i na Teslino viđenje “da ogromnim ambicijama žene gube ženstvenost koja vredi mnogo više od svih poslovnih i profesionalnih uspeha”.

Na Savićev govor diskriminacije reagovale su i odbornice niške Skupštine – Dušica Davidović iz odborničke grupe „Pokret socijalista, Ujedinjena seljaška stranka i Odgovorno za Niš“ i Milica Štrbo iz odborničke grupe SNS.

– Ovo je tipičan primer seksističkog govora koji ne može da bude primeren u 21. veku. To što se pozivamo na neka prošla vremena, ona su nadam se iza nas i sada smo svi jednaki. Imamo jednake šanse da napredujemo u karijeri i da takvo odvajanje žena od muškaraca zaista nije primereno – rekla je kratko Štrbo.

Davidovićeva je napomenula da je njegov govor potpuno neprimeren kada se raspravlja o radu Sigurne kuće i da nije nimalo razumela tu propoved.

– Ako mislite da žena ne treba da gradi svoju karijeru, već je tu samo za reprodukciju i nastavljanje naše vrste, sa tim se ne slažem. Vi ste onda protiv toga da se žene bave javnim poslovima, da budu na odgovornim funkcijama, da budu deo zakonodavne i izvršne vlasti – poručila je Davidovićeva.

Nakon njenog obraćanja Savić se vratio na govornicu i replicirao:

– Kad nekom govorite nešto što ne razume, on na vas gleda kao na idiota. A sa idiotom nema razgovora – kazao je on.

Predsednik parlamenta je upozorio da neće dozvoliti vređanje, ali ovo obraćanje Savića sem dve odbornice nije niko osudio. U odbranu žena nisu ustale njihove kolegnice kojih je bilo više od 10 u skupštinskoj sali dok je radikal pričao, a ni kolege, navode „Južne vesti“.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Juže vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.