BAVIM SE IMAGINARNIM I NEDOKUČIVIM SVETOVIMA: Ovako je nekad pričao NENAD ČANAK dok se nije bavio POLITIKOM
Sada i nekada: Nenad Čanak, Foto: Printscreen

sećanja na početke

BAVIM SE IMAGINARNIM I NEDOKUČIVIM SVETOVIMA: Ovako je nekad pričao NENAD ČANAK dok se nije bavio POLITIKOM

Tvrdim da je publike željna složenije muzike, od one koje joj pružaju mas-mediji

Objavljeno:

Verovali ili ne, Nenad Čanak, predsednik LSV, pre nego što je ušao u politiku imao je i te kako zanimljivu karijeru.

On je bio osnivač i lider novosadske grupe ŠTA, u kojoj je uz njega svirao i Ivan Fece poznatiji kao Firči.

Šta je pre 39 godina govorio Čanak i kakvi su bili njegovi mladalački pogledi na život, pronašli smo u časopisu "Zum reporter" iz 1980. godine, odakle vam prenosimo vrlo živopisan intervju sa čovekom koji je danas duplo širi i dijametralno suprotnih stavova od onoga koji je odgovarao na pitanja kolegi Miroljubu S. Nikoliću.

Novosadska rok grupa "ŠTA" već pune tri godine s promenljivom srećom i promenljivim postavama, navodi na pitanje - da li je reč o formaciji kojoj, u osudnim momentima, ponestaje daha (iako im niko ne odriče kvalitet i raznovrsnost ideja) ili je, jednostavno, članovima ove grupe muzika hobi.

Od osnivanja do danas, kostur grupe čine NENAD ČANAK (klavijature, flauta, akustična gitara, vokal) i IVAN FECE-FIRČI (udaraljke, akustična gitara, vokal).

Kako objašnjavaju česte personalne promene?

- Naša grupa nikad nije bila klasična postava. Broj članova je zavisio od instrumenata koje smo koristili u pojedinim periodima rada; tačnije od ideja kojima su instrumenti i zvuk podređivani. Da nije nastupa, niko nam ne bi bio potreban. Za one koji ne znaju, u studiju nasnimavamo sami sve instrumente.

Mladi za mlade

Grupa ŠTA 1980. (Čanak u sredini, Firči desno)
Grupa ŠTA 1980. (Čanak u sredini, Firči desno)foto: Prinstcreen

Na ideji o prvom jugoslovenskom rok-oratorijumu "Kavez snova" - Nenad radi već godinama. Izvesni delovi tako obimnog muzičkog dela već su izvođeni kao kompaktne kompozicije. To su "Kavez snova" (I stav rok oratorijuma), "To smo mi" (II stav), "Ružni, prljavi, zli" (IV stav) i "Aberacija" (finale).

- I van celokupnog konteksta, tri stava i finale dali su kompletan ugođaj. Tvrdim da je publike željna složenije muzike, od one koje joj pružaju mas-mediji. Prezasićena je muzike od pet nesrećno složenih akorda, iako, prividno, takva muzika bolje prolazi kod publike. Publika želi kompleksniju muziku sa značenjem - isključiv je Nenad Čanak.

Pored grupe "ŠTA", u izvođenju "Kaveza snova" biće uključene balerine (koreograf Ksenija Dinjaški, profesor baleta Novosadske baletske škole, gudački orkestar (dirigent Ilija Vrsajkov), hor Muzičke omladine Novog Sada (dirigent Hilda Pucarević), kao i glumci Novosadskog narodnog pozorišta. Za lektora teksta izabran je Tomislav Ketig.

U pripreme i realizaciju rok-oratorijuma (premijera se predviđa za kraj tekuće godine) uključen je veliki broj saradnika i izvođača, uglavnom mladih ljudi, dakle, potrošača rok muzike.

- Ovaj rok oratorijum je pokušaj da se učini korak napred u umetničkom smislu. Verujem da je budućnost muzike i umetnosti u multimedijalnom pristupu. "Kavez snova" će sadržati agresivnost rok muzike, harmonsku širinu klasične muzike, umetnost pokreta klasičnog baleta, dubinu horskih glasova podvučenih još neiskorišćenim mogućnostima elektronske muzike, mekoću gudačkih instrumenata i - živu reč. To je, u stvari, korak iznad opere! - veli Nenad.

Da li će brojnost ansambla onemogućiti da "Kavez snova" vidi publika širom naše zemlje?

- Svi koji su uključeni u rad ne računaju sa zaradom. Ona je najmanje važna. Nas, pre svega, vezuje zadovoljstvo koje muzika pruža. Nastupićemo svuda gde nas pozovu, i zadovoljićemo se najskromnijim dnevnicama.

Spontano atraktivni

Ovako danas izgleda autor 'Kaveza snova'
Ovako danas izgleda autor "Kaveza snova"foto: Printscreen

Boraveći u Novom Sadu, imali smo priliku da čujemo kompletan "Kavez snova". Za četrdeset sedam minuta, koliko rok-oratorijum traje, shvatili smo da će se grupa "ŠTA" predstaviti publici u sasvim drugom izdanju od onog na koncertima u Novom Sadu, Beogradu ili Zagrebu.

- Tema "Kaveza snova" prilično je imaginarna. Pokušao sam da obradim put čoveka koji gubi veru u svet, zatvara se u sebe i - u sopstvenoj nedokučivosti pronalazi svetove potpuno odvojene od realnog - ispričao nam je autor "Kaveza snova" Nenad Čanak.

Koncerti grupe "ŠTA" pamte se i po spontanoj atraktivnosti u kojoj prednjači Nenad. Nikad se unapred ne dogovaraju šta će na sceni reći ili uraditi, ali skoro da svaka njihova reč ili pokret izaziva smeh. Osim smeha tu je i aplauz. Za muziku! Za prilično dobru rok muziku.

BONUS VIDEO:

KAKAV SNAGATOR! Razbija, lomi, kida, a oni stoje i mirno ga posmatraju! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.