OVAJ NEMAČKI PROFESOR MOLI SRBE DA MU OPROSTE! Bombardovali smo vas zbog OVK i CIA
Rajner Rotfus, Foto: Facebook

PRORADILA SAVEST

OVAJ NEMAČKI PROFESOR MOLI SRBE DA MU OPROSTE! Bombardovali smo vas zbog OVK i CIA

Inicijator "mirovne vožnje" je politički naučnik, profesor Rajner Rotfus

Objavljeno:

U NATO bombardovanju Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, Nemačka je prvi put učestvovala u vazdušnim udarima od Drugog svetskog rata.

Posle 20 godina od perioda koji je mnoge porodice zavio u crno i naneo nepopravljivu štetu, nemački aktivisti žele da pokažu znak solidarnosti i zatraže od srpskog naroda oproštaj za kontroverzni napad.

Inicijator "mirovne vožnje" je politički naučnik, profesor Rajner Rotfus. U intervjuu za Sputnjik on naglašana da nije postojala odluka Saveta bezbednosti UN za vojnu operaciju u Jugoslaviji, a angažovanje Savezne Republike Nemačke bio je "prvi ilegalni međunarodni rat od nacističkog perioda".

Mi ne vodimo rat, ali smo pozvani da pronađemo mirno rešenje na Kosovu - takođe i vojnim sredstvima - ovim rečima je nemački kancelar Gerhard Šreder 24. marta 1999. godine objavio nemačko učešće u vazdušnim napadima na Jugoslaviju.

U susret 20-oj godišnjici od početka vazdušnih napada na Jugoslaviju, koji su trajali do 10. juna, nemački mirovni aktivisti, naoružani transparentima, krenuli su u Srbiju da rade na greškama iz prošlosti.

Prema njegovim rečima, bombardovanje je navodno bila zaštita kosovskog stanovništva, uključujući i civilno stanovništvo u Beograda.

- To je trebalo da prikaže akcije kao humanitarne. To znači da gledaoci na ekranu kod kuće moraju da se osećaju bezbedno: naša vlada se ponaša odgovorno, vodi kampanju za poštovanje ljudskih prava, pa čak i ako se mora koristiti nasilje, onda samo u ime dobra - objašnjava Rotfus.

Međutim, istraživač mira vidi druge geopolitičke pozadine i upućuje na dokumentarni film ARD "Počelo je lažima".

- Ustanovljeno je da postoje koncentracioni logori: mrtvi borci OVK, uz podršku i obuku CIA-e i Saudijske Arabije, okupljeni su na sudu nakon što su ih ubili srpska vojska i policija. Oni su bili fotografisani i onda je rečeno: Ovde možete da vidite kako Srbi ubijaju civilno stanovništvo na Kosovu - rekao je Rotfus.

Prema njegovim rečima, "to je bilo brutalno manipulisanje da bi se prikrili stvarni interesi."

- Za razliku od sirijskog konflikta, u kojem Savezna Republika učestvuje u izviđačkim letovima, nemačke oružane snage letele su vlastitim tornadima u Beograd i tamo bombardovale - naglašava geopolitički stručnjak.

Mirovnim putem u Beograd, Rotfus želi da pokaže narodu bivše Jugoslavije "da nemački narod ne zanemaruje činjenicu da je federalna vlada pod kancelarom Šrederom, ministrom spoljnih poslova Joška Fišerom i ministrom odbrane Rudolfom Šarpingom u to vreme prekršila međunarodno pravo i da žele mir kroz međunarodno prijateljstvo."

- To se sve nalazi na banerima koji putuju u Srbiju, kao i rečenica "Izvinite za 1999." - rekao je on.

Vožnja prijateljstva kreće 22. marta iz Minhena i ide preko Beča i Budimpešte do Beograda. U subotu, 23. marta planiraju da prisustvuju konferenciji Beogradskog foruma za svet jednakih.

U nedelju, kada se obeležava 20 godina od početka NATO agresije, vozači žele da prisustvuju različitim komemoracijama i pokažu solidarnost.

- Tamo gde su bombe 24. marta 1999. godine u 20 sati pale na Beograd - podsetio je profesor.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.