KRIVIM SAM SEBE ZA SMRT MILICE RAKIĆ: Avram Izrael otkrio do sada NEPOZNATE DETALJE O BOMBARDOVANJU SRBIJE!
Govoreći o najgorim danima u novijoj istoriji Srbije, Izrael otkiva da je tokom bombardovanja bar u četiri navrata izbegnuto masovno stradanje stanovništva i dodaje da mu je o tome tada bilo zabranjeno da govori!, Foto: Printscreen / Youtube, TV Happy

ISPOVEST!

KRIVIM SAM SEBE ZA SMRT MILICE RAKIĆ: Avram Izrael otkrio do sada NEPOZNATE DETALJE O BOMBARDOVANJU SRBIJE!

Govoreći o najgorim danima u novijoj istoriji Srbije, Izrael otkiva da je tokom bombardovanja bar u četiri navrata izbegnuto masovno stradanje stanovništva i dodaje da mu je o tome tada bilo zabranjeno da govori

Objavljeno:

Nikada sebe neću prestati da krivim za smrt Milice Rakić tokom NATO bombardovanja. I sada, 20 godina kasnije, ljut sam što toga dana nisam energičnije insistirao da ljudi u Batajnici odu u skloništa, što ih nisam ubedio da se zaštite od bombi.

Da jesam, možda bi Milica, tada trogodišnja devojčica, danas bila živa. Možda bi išla na fakultet. Taj 17. april 1997. godine bio je najgori od 78 dana agresije i jedan od najgorih dana u mom životu.

Ovako veliku ispovest započinje za medije legendarni Avram Izrael, jedan od simbola NATO bombardovanja 1999. godine, tadašnji načelnik Centra za obaveštavanje, čovek koji nas je od 24. marta do 10. juna te mračne godine čak 142 puta upozoravao na vazdušnu opasnost uz ono čuveno "Gotovo!"

Govoreći o najgorim danima u novijoj istoriji Srbije, Izrael otkiva da je tokom bombardovanja bar u četiri navrata izbegnuto masovno stradanje stanovništva i dodaje da mu je o tome tada bilo zabranjeno da govori.

Otrovi u Savi

Izrael kaže da je najopasniji dan bio 10. maj kada je gađana "Prva iskra" u Bariču. Tada je za dlaku izbegnuta smrt 700.000 ljudi.

- Tokom svih 78 dana vodio sam veliku borbu za pravo na istinu jer sam smatrao da od građana ne smemo ništa da krijemo i da moraju biti obavešteni o velikim opasnostima koje nam prete. Ono što malo ko zna jeste da su za vreme agresije bile četiri izuzetno opasne situacije kada je moglo da dođe do ekološke katastrofe i pobije desetina, pa i stotina hiljada ljudi.

Prva takva situacija dogodila se kada je bombardovana "Prva iskra" u Bariču. Tada je mogao da bude pogođen rezervoar sa sto tona flurovodonične kiseline koji se tamo nalazio.

- Da se to dogodilo, imali bi stravične žrtve. Živote bi izgubilo između 600.000 i 700.000 ljudi, nestalo bi skoro pola Beograda. Takva je bila procena računarsko - analitičke grupe koju su činili poznati profesori sa Hemijskog fakulteta i Fakulteta za fizičku hemiju, to smo javili nadležnima i ta kiselina je ispuštena u Savu - kaže Izrael i napominje da je tada manjom katastrofom izbegnuta veća.

- Pošto se u dodiru te kiseline sa vodom dobija kreč, reka je ključala danima. I tu vodu su nažalost pili Beograđani i piju je i dalje, ali u tom momentu nije bilo drugog izbora.

BONUS VIDEO:

OGROMNI BIZON PREPREČIO PUT! Sada ova grdosija određuje saobraćajna pravila! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Mediji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.