SRBI SU IZVRŠILI GENOCID U SREBRENICI, UKIDA SE REPUBLIKA SRPSKA?! Očekuje li nas ovo posle presude Radovanu?
Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu kaznu zatvora, Foto: Profimedia, Ilustracija

ISTRAŽUJEMO

SRBI SU IZVRŠILI GENOCID U SREBRENICI, UKIDA SE REPUBLIKA SRPSKA?! Očekuje li nas ovo posle presude Radovanu?

Koje probleme za Srbiju i Republiku Srpsku može da izazove presuda u Hagu?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Da li će presuda Radovanu Karadžiću u Hagu kojom je osuđen na doživotnu robiju imati negativnog uticaja na Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod i hoće li se etiketa genocida samo dodatno zalepiti na njihova leđa?

Odmah nakon izricanje presude lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću krenuli su komentari da je ovom presudom, pre svega u delu gde se pominju Srebrenica, Sarajevo i udruženi zločinački poduhvat bačen ogroman teret na Srbiju i na Republiku Srpsku.

Strasti su se toliko uztalasale da je čak morao da se oglasi i Serž Bramerc. On je izjavio da će protivnici Suda tvrditi da je presuda doživotnog zatvora za Radovana Karadžića presuda o krivici srpskog naroda, ali da to snažžno odbija.

"Karadžićeva krivica je njegova lična, a ne krivica njegove zajednice", kazao je Bramerc.

Šef srpske diplomatije i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić za Espreso prokomentarisao je presudu Radovanu Karadžiću u Hagu kojom je osuđen na doživotnu robiju.

Dačić je u izjavi za naš portal demantovao i glasine da će ova presuda značajno uticati na Republiku Srpsku i Srbiju, kao i na pokušaje pojedinih ljudi da stave etiketu genocida na srpski narod.

foto: Beta / Miloš Miškov

- Hag je još jednom pokazao ko je i šta je, kao i da su tamo samo Srbi osuđivani i proglašavani za krivce, što nikako ne može da bude tačno - rekao je Dačić.

Kada je reč o pokušaju da se ova presuda iskoristi za napad na Srpsku i Srbiju Dačić kaže:

- Sigurno je da će biti onih koji će i ovu presudu pokušati da iskoriste za napad na Srpsku i Srbiju i da nam prišiju etiketu genocida, ali ja im poručujem: "Neće vam proći!" Srbija i Srpska postoje i opstaće vekovima, a srpski narod nije nikada bio niti će moći bilo ko da ga proglasi genocidnim - završava Dačić.

Čuveni advokat Toma Fila, sa bogatim iskustvom iz Haga, kaže za Espreso da će se presuda Karadžiću odraziti na Republiku Srpsku i Srbiju.

foto: Beta

- Bramerc je primenio pravilo da je osuđen pojedinac, a ne nacija. Međutim, ako je tako zašto u presudi i optužnici ne piše ime i prezime čoveka koji je počinio zločin nego se spominje samo: "Srbi su izvršili genocid, Srbi su uradili to, Srbi su ovo i samo Srbi, Srbi, Srbi". Da vam dam paralelu, ako ubijete nekog muslimana onda će reći vaše ime i prezime kao ubice, ovde toga nema. Velika Britanija je u SB UN tražila da se Srbi proglase za genocidan narod, ne Radovan karadžić, ne Ratko Mladić, već Srbi. Ovo ima reperkusija na Srbiju, propaganda se nastavlja, jer se svima predstavlja da smo mi krvožedan narod, a trebaće preko 50 godina da se to ispravi - rekao nam je Fila.

Haški osuđenik i funkcioner SPS Nikola Šainović kaže za naš portal da presuda Karadžiću nije donela ništa novo i da je to "čuvena haška pravda".

foto: Filip Plavčić

- Ne mislim da treba dodatno dramatizovati situaciju koja je već dovoljno loša. Zašto? Zato što ova presuda nije donele nikakve nove činjenice u odnosu na prošlu. Nema nikakvih novih kvalifikacija o Republici Srpskoj i Srbiji, vojsci, policiji, Miloševiću... Znači ništa novo. Ona je samo na istim činjenicama donela goru presudu, a to je haška pravda. Sve dalje je zaoštravanje te jednostranosti suda u hagu. Naser Orić je oslobođen svega, čak i napad kamenjem na Vučića u Srebrenici nije rezultirao ni prekršajnom kaznom. Ovo je samo jedno dodatno zaoštravanje odnosa u regionu i ništa drugo i zato mi ne treba da upadamo u klopku. Srbija mora dalje da jača odnose sa Srpskom i da jačamo nju i Srbiju - kaže Šainović za Espreso.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.