RADOVAN JE OSUĐEN, A NASER I OSTALI ZLOČINCI SU NA SLOBODI! Pitali smo opoziciju šta misli o PRESUDI KARADŽIĆU
Pitali smo opoziciju šta misli o PRESUDI KARADŽIĆU, Foto: Filip Plavčić, EPA/Yves Herman, Marina Lopičić

OVO SU NJIHOVI ODGOVORI

RADOVAN JE OSUĐEN, A NASER I OSTALI ZLOČINCI SU NA SLOBODI! Pitali smo opoziciju šta misli o PRESUDI KARADŽIĆU

Da li vas njihovo mišljenje iznenađuje?

Objavljeno:
Milica Božinović

Bivši predsednik republike Srpske Radovan Karadžić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora. Žalbeno veće mehanizma za krivične sudove u Hagu izreklo je Karadžiću drugostepenu presudu. Podsetimo, prvostepenom presudom Karadžić je osuđen na 40 godina zatvora.

Dok su u javnosti mišljenja podeljena, pa jedni smatraju da zapravo ne postoji kazna za ono što je Radovan Karadžić počinio, ali da je doživotna robija adekvatna, dok su neki drugi mišljenja da je presuda Karažiću nepravedna.

Ekipa našeg portala upitala je predstavnike opzicije kakav je njihov komentar na presudu koja je izrečena Radovanu Karadžiću.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović u razgovoru za Espreso.co.rs rekao je da je Haški tribunal do sada uvek pokazivao veliki stepen jednostranosti.

Borko Stefanović
Borko Stefanović foto: Filip Plavčić

- Ni u kom slučaju ne mogu da se izrazim povoljno o radu Haškog tribunala, ali svkako mislim da svi koji su počinili zločine treba da odgovaraju. To se odnosni i na lidere bosanskih Srba i na lidere vojske Republike Srpske. Naravno, uz veliko nezadovoljstvo, zašto su ljudi poput Nasera Orića i čitave plejade zločinaca sa albanske i bošnjačke strane, ostali nekažnjeni. To nikako ne može da ide u prilog efikasnosti pozitivne uloge haškog tribunala, a o pomirenju i da ne govorim - smatra Stefanović.

Zoran Živković lider Nove stranke kaže da je presuda Radovanu Karadžiću bila očekivana odluka, te da nije bilo mesta iznenađenju.

Zoran Živković
Zoran Živković foto: Filip Plavčić

- Haški tribunal je ustanovljen 1993. godine. Prvu saradnju sa Haškim tribunalom je ostvario Milošević 1997. godine, kada je isporučio dvojicu državljana Republike Srpske Haškom tribunalu, i sve ono što se dešava posle je samo nastavak svega toga. Nesumnjivo da je u Bosni i Hercegovani, kao i u Hrvatskoj, kao i u Srbiji i svuda po regionu, bio ratnih zločina, tu nema nikakve sumnje. Naravno da oni koji su bili na čelu država u tom trenutku snose komandnu odgovornost, za šta se sudi u Hagu, tako da tu nema nekog velikog iznenađenja - kaže Živković i dodaje:

- U stvari pitanje je da li postoji odgovornost predsednika Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, za to što se dešavalo, i moj odgovor je da. U tehničkom smislu, što se tiče samog Radovana Karadžića, da li je trebalo da bude 40 godina ili doživotni zatvor, nije bitna razlika.

Potpredsednica opozicione Narodne stranke Sanda Rašković Ivić, kazala je da presuda Radovanu Karadžiću, kao i sve što se dešava u Haškom tribunalu, neće doprineti u regionu.

Sanda Rašković Ivić
Sanda Rašković Ivić foto: Filip Plavčić

- Dok imamo presudu za Karadžića koja je doživotna robija, istovremeno imamo oslobađanje Ramuša Haradinaja, koji trenutno vodi takozvanu državu Kosovo kao premijer. Imamo oslobađanje Nasera Orića. Međutim, vidim da stoje napisi da je ovom presudom ugrožena Republika Srpska, da je ovo presuda Srpskom narodu, ali da ne bih rekla da je ugrožena RS, jer za se vrlo dobro da je Ričard Holbruk, kada je prilikom Dejtona formirana Republika Srpska, pravio granicu između federacije hrvatsko-muslimanske i Republike Srpske na temelju katastra nepokretnosti. Što se tiče same presude, rekla bih da je uveden termin opštinski genocid. Naime, genocid u Srebrenici se pominje kao jedan od temelja za doživotnu robiju za Karadžića, iako znamo da genocid mora da bude fundiran na državnim zakonima, a toga ovde nije bilo - zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, među prvima presudu Karadžiću je pozdravio Pokret slobodnih građana. Oni su u saopštenju naveli da "adekvatno sankcionisanje odgovornih za ratne zločine značajno doprinosi pomirenju, i da se osudama odgovornih pojedinaca skida teret krivice sa naroda i otvara prostor za normalan suživot na Balkanu".

"Verujemo da izostanak pravde u pojedinim slučajevima nije opravdanje da se pasionirano brane najgori pojedinci koji su svojim neodgovornim delovanjem doveli do krvavih sukoba i velikog broja nevinih žrtava" stoji u saopštenju.

Putem društvenih mreža na presudu Radovana Karadžića reagovao je i lider Dveri Boško Obradović.

Boško Obradović
Boško Obradović foto: Damir Dervišagić

On je napisao da "nepravda boli", te da presuda Karadžiću nije ništa drugo do nastavak NATO bombardovanja drugim sredstvima.

Srđan Nogo, takođe je putem društvenih mreža izrazio svoj stav o presudi Radovanu Karadžiću.

Srđan Nogo
Srđan Nogo foto: Stefan Kojić

Naime, on je napisao da je "Republika Srpska je najveća srpska pobeda od 1918. godine".

O presudi Radovanu Karadžiću izjasnio se i Čedomir Jovanović lider LDP.

foto: Beta

Naime, LDP je u saopštenju za javnost nagalsio da je "pravosnažna presuda Radovanu Karadžiću ogolila sve one u Srbiji koji misle da se može ćutati dok ceo svet govori o presudi čoveku koji je okrvavio svoje ruke i zbog toga je, pred očima tog istog sveta, kažnjen".

"Ne postoji kolektivna krivica, pa tako ne postoji ni krivica srpskog naroda za zlo koje je neko navodno počinio u ime tog istog naroda. Ali postoje kukavice koje su počinile ili naredile monstruozne zločine, koji su na tlu Evrope nezabeleženi posle Drugog svetskog rata. U ime pomirenja, odnosa između naroda i država, kao i održavanja mira, pre svega na prostoru BiH, važno je da o zločinima i zverstvima ne ćutimo", navodi se dalje.

foto: Printscreen / Twitter

Espreso.co.rs je odgovore na ovo pitanje pokušao da dobije od Borisa Tadića, Vuka Jeremića i od Dragana Đilasa, ali oni nisu odgovarali na naše pozive i poruke.

Podsetimo, nakon izricanja presude na doživotni zatvor, Radovan Karadžić oglasio se preko advokata Gorana Petronijevića, koji je sa njim bio u sudnici tokom izricanja presude. Karadžić je rekao: "Presuda nema veze s pravdom".

BONUS VIDEO:

ESPRESO INTERVJU: Srđan Nogo


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.