EVROPSKA UNIJA POSLALA JE OŠTRU PORUKU SRBIJI ZBOG KARADŽIĆA! Pažljivo pročitajte šta su rekli o RADOVANU
Maja Kocijančić o presudi Karadžiću, Foto: Zorana Jevtić

REAKCIJA NA PRESUDU

EVROPSKA UNIJA POSLALA JE OŠTRU PORUKU SRBIJI ZBOG KARADŽIĆA! Pažljivo pročitajte šta su rekli o RADOVANU

Jasno su rekli šta misle...

Objavljeno:

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić kaže da EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog mehanizma za ratne zločine.

Ona je nakon izricanja presude Radovanu Karadžiću pozvala lidere sa Zapdnog Balkna da podrže odluke međunarodnih tribunala i da ne dovode u pitanje nepristrasnost procesa odlučivanja.

Kocijančić u pisanom saopštenju navodi da se konačna presuda u predmetu Karadžiću pred Žalbenim većem Međunarodnog mehanizma za krivične sudove odnosi na neke od najtragičnijih događaja u novijoj istoriji Evrope koji uključuju "ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid".

- EU u potpunosti poštuje odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog mehanizma. Ponavljamo potrebu za punom saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao nnaslednikom Tribunala. EU očekuje da svi lideri u regionu podrže odluke međunarodnih tribunala i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje dovode u sumnju nezavisnost ili nepristrasnost procesa odlučivanja -poručila je Kocijančić.

Ona je dodala da su poricanje ili revizionizam u suprotnosti sa najosnovnijim evropskim vrednostima.

- Međunarodno krivično pravosuđe ne samo da doprinosi okončanju nekažnjivosti već i podstiče povjerenje i pomirenja u BiH i regionu u celini. EU takođe podržava efektivnu i efikasnu domaće procesuiranje ratnih zločina, kako bi dopunila i pratila rad međunarodnih tribunala - navela je Kocijančić.

U saopštenju povodom izricanja konačne presude nekadašnjem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću portparoka EU je podsetila da pomirenje zahteva poštenu i na činjenicama zasnovanu procenu prošlosti, koja dolazi iz društva i okuplja sve strane u sukobu.

- Obrazovanje i svest su ključni - zaključila je.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.