BILI SMO U KAFANI RADOVANA KARADŽIĆA NA NOVOM BEOGRADU: Ovako su dočekali presudu njihovom Raši! (FOTO)
Omiljena kafana Radovana Karadžića u koju je često dolazio i uživao u crnom vinu, Foto: Espreso.co.rs, EPA

espreso na licu mesta

BILI SMO U KAFANI RADOVANA KARADŽIĆA NA NOVOM BEOGRADU: Ovako su dočekali presudu njihovom Raši! (FOTO)

Posetili smo kafanu "Luda kuća" koju je Radovan Karadžić često posećivao, ali kao doktor Dabić!

Objavljeno: 22:03h
Jovana Jovanović

Opštepoznato je da je haški osuđenik Radovan Karadžić, koji je danas pravosnažno osuđen na doživotnu robiju, dok je bio u bekstvu, voleo da sedi u kafani "Luda kuća" na Novom Beogradu, u bloku 45.

Tamo je dolazio često, i upravo u ovoj ušuškanoj kafanici voleo je da uživa u ponekoj čaši crnog vina.

U vreme kada je Karađžić posećivao kafanu niko nije znao da je to on budući da se predstavljao kao doktor Dragan Dabić. Ipak, stalni gosti kafane ga pamte kao jednog intelektualca, umetnika i putopisca sa dugom bradom i veoma upečatljivim izgledom.

Kako su nam objasnili, uvek je bio tih, povučen i nije se izjašnjavao o političkim temama niti se upuštao u razgovor, a često je voleo da sedi ispred kafane na terasi ili negde u ćošku do vrata jer je želeo da bude što neprimetniji.

1 / 5 Foto: Espreso.co.rs

Uglavnom, ovo mesto je obožavao jer mu je bilo jedno od omiljenih na Novom Beogradu za relaksaciju i često je nosio knjigu sa sobom ili novine koje je rado čitao u ćošku kafane ili na terasi.

Ono što nam je odvuklo pažnju pri samom dolasku jeste mural naslikan sa Karadžićevim likom na poprilično oronuloj fasadi, a sama kafana deluje veoma staro i zapušteno.

Mural sa Karadžićevim likom
Mural sa Karadžićevim likom foto: Espreso.co.rs

Budući da je kafana počela sa radom posle 15 časova, na vratima nas je dočekala konobarica Snežana koja je otključala vrata i uvela nas u prostor koji je poprilično skučen i mračan, a opet pun interesantnih detalja koje lako zapadaju za oko poput brojnih fotografija i crvenih stolnjaka.

U svakom kutku kafane stoje okačene fotografije sa Karadžićevim likom, ali i likom Slobodana Miloševića, Vladimira Putina, Muamera el Gadafija, Petra II Petovića Njegoša i brojnih drugih ličnosti.

1 / 6 Foto: Espreso.co.rs

Nakon izrečene presude, zanimalo nas je šta stalni gosti ove kafane misle o presudi i kakve ih sve uspomene vezuju za "Ludu kuću".

Evociranje uspomena

Jedan od naših prvih sagovornika je penzioner Zoran Milić koji je ovde došao kako bi sačekao ishod presude, ali sa veoma pesimističnim stavom i poprilično rezervisan za razgovor.

Penzioner Zoran Milić
Penzioner Zoran Milić foto: Espreso.co.rs

Danas sam došao u ovu kafanu nakon godinu dana da dočekam presudu Radovanu Karadžiću. Inače, volim ovde da dođem zbog družbe, ranije nas je bilo mnogo više. Nažalost, nisam imao priliku da upoznam Karadžića, i tek kada su ga uhapsili saznao sam da je ovde bio čest gost. Žao mi je što su ga uhvatili, a pre svega što je se krio i to recimo nikada ne bi bio moj princip. Da iole ima pravde, bili bi kažnjeni i drugi, a ne samo on. Smatram da je najmanji učesnik u ratu bila Srbija i mislim da Radovan Karadžić nije zločinac", kaže penzioner Zoran Milić.

Kako je vreme počelo da odmiče, počeli su da pristižu gosti kafane u većem broju, a među njima je i Mira Mihinjac poznatija kao "Mira radikalna sila". Taj nadimak dobila je jer je simpatizer Srpske radikalne stranke, a nadenuli su joj ga njeni prijatelji.

Mira Mihinjac
Mira Mihinjacfoto: Espreso.co.rs

Kako kaže, nije saglasna sa odlukom suda i smatra da nije korektno to što je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora jer misli da nije on jedini krivac.

Šta da kažem, osim da je presuda sramotna! Gledali su samo šta je Karadžić skrivio, a ostali ih nisu interesovali", ljutito je prokomentarisala Mira.

Potom nam je kazala da je veoma često viđala Karadžića jer je stanovao blizu nje i da mu je često salutirala, a danas je u znak podrške obukla majicu i ponela masku sa Karadžićevim likom.

1 / 2 Foto: Espreso.co.rs

Često sam ga viđala u prolazu, uvek sam mu se javljala i pozdravljala ga. Voleo je dosta da čita i u ruci je voleo da nosi novine koje je često čitao", priseća se Mira.

Osim Mire, razgovoru se pridružio i Zoran Blagojević koji rado dolazi u "Ludu kuću" i sa nama je podelio jednu dogodovštinu koje se često seti.

Zoran Blagojević
Zoran Blagojević foto: Espreso.co.rs

Kod kuće sam počeo da gledam prenos kada je počeo, a potom sam se uputio u ovu kafanu. Na putu do nje, setio sam se datuma kada je uhapšen i da smo mu tada slavili rođendan baš te godine u ovoj kafani kada su ga uhapsili. Sećam se, da smo spremali kačamak sa krompirom jer smo imali želju da proslavimo njegov rođendan iako fizički nije bio prisutan. Uglavnom, ne slažem se sa presudom što je danas izrečena i žao mi je što je osuđen na toliku kaznu zatvora, zaključuje Blagojević.

Osvrt na biografiju

Radovan Karadžić je rođen 19. juna 1945. godine u selu Petnjica, opština Šavnik, koje okružuju planine Durmitor, Lola i Gvozd. Porodica Radovana Karadžića pedesetih godina se seli iz Petnjice u Šavnik, a zatim u Nikšić.

Godine 1960. Karadžić odlazi u Sarajevo, gde upisuje srednju medicinsku školu. Deset godina kasnije u tom gradu završava i medicinski fakultet. Nakon druge godine studija ženi se svojom koleginicom sa fakulteta Ljiljanom Zelen. Godine 1967. godine dobijaju ćerku Sonju, a nakon šest godina i sina Aleksandra.

Karadžić je bio predsednik Republike Srpske od 17. decembra 1992. godine do 19. jula 1996. godine, a u ovom periodu je obavljao i dužnost vrhovnog komandanta oružanih snaga RS-a.

Haški tribunal 1995. godine podigao je protiv Karadžića optužnicu za genocid, teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i zločine protiv čovečnosti. Svi zločini objedinjeni su u dve optužnice pod nazivima “Bosna” i “Srebrenica”.

Ponovo osuđen

Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića zbog genocida u Srebrenici i zločina prtiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

Evo kako je Radovan Karadžić sačekao i primio pravosnažnu presudu! Ovo je taj trenutak:

Podsećamo, ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godine bio osuđen na 40 godina.

Iako je odbacilo mahom sve žalbene navode, i tužilaštva i odbrane, žalbeno veće smatra da kazna od 40 godina nije bila adekvatna, a Karadžić je ponovo osuđen za 10 od 11 tačaka optužnice.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Jovana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.