DANAŠNJA SEDNICA SKUPŠTINE JE FARSA I PREDSTAVA DEMOKRATIJE: Izbio sukob oko zakona o finansiranju Vojvodine
Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je novinarima u skupštinskom holu da veruje da predložene tačke dnevnog reda neće biti izglasane jer ih nisu odobrili nadležni odbor i Vlada Srbije!, Foto: Beta / Miloš Miškov

EVO ŠTA KAŽU!

DANAŠNJA SEDNICA SKUPŠTINE JE FARSA I PREDSTAVA DEMOKRATIJE: Izbio sukob oko zakona o finansiranju Vojvodine

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je novinarima u skupštinskom holu da veruje da predložene tačke dnevnog reda neće biti izglasane jer ih nisu odobrili nadležni odbor i Vlada Srbije

Objavljeno:

Poslanici dela opozicije koji bojkotuju rad paralamena ocenili su da je današnja sednica Skupštine Srbije "farsa i predstava demokratije", jer predloženi zakon o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini neće biti izglasani.

Poslanik Demokratske stranke (DS) Goran Ćirić rekao je novinarima u skupštinskom holu da veruje da predložene tačke dnevnog reda neće biti izglasane jer ih nisu odobrili nadležni odbor i Vlada Srbije.

"Ovo je fingiranje debate i dijaloga u parlamentu. Očigledno da je potrebno napraviti ovaku predstavu u danima kada se hapse dece koja pokazuju nezadovoljstvo kako funckioniše ova država i kako su uskraćene slobode", kazao je Ćirić.

On je podsetio da je DS 2016. godine predložila da se u dnevni red uvrsti Predlog zakona o finasiranju Vojvodine, ali da je to odbijeno.

"I to je efekat našeg bojkota, počeli su da čitaju naše zakone i sada ih koriste kao svoje", ocenio je Ćirić.

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić rekla je da je svrha sednice "apsolutno ruženje opozicije".

"Ova sednca ima za cilj da pokaže kako opozicije ima u parlamentu i da ih podeli na onu podobnu koja sedi u sali i na onu nepodobnu koja održava paraleleni parlament u holu i podržava gradjanske proteste", rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Klub samostalnih poslanika Jovan Jovanović takodje je rekao da je sednica obesmišljavanje parlamentarizma.

"Nemamo pravo da dajemo privid ovom parlamentu u zemlji gde se hapse učenici", kazao je Jovanović.

Poslanik Dveri Dragan Vesović kazao je da će ta poslanička grupa nastaviti bojkot "farsičnog parlamenta".

"Pitanje je da li će RTS preneti naše obraćanje u holu, a znam da će izvrgavanje ruglu parlamenta sigurno preneti", rekao je Vesović.

Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini podneli su poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Predlog rezolucije o Vojvodini Odbor za ustavna pitanja Skupštine Srbije nije prihvatio jer je ocenjeno da nije u skladu sa Ustavom.

Vlada Srbije dala je mišljenje da Skupština ne prihvati ni predlog zakona, niti predloženu rezoluciju.

SNS, SPS i SRS neće glasati za predlog zakona o finansiranju Vojvodine

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić izjavila je da je za tu stranku i Vladu Srbije neprihvatljiv Predlog zakona o finansiranju Vojvodine.

"Mi treba da razgovaramo o finansiranju Vojvodine, ali ovaj koncept je neprihvatljiv za nas poslanike, SNS i Vladu koja odgovorno vodi državu", rekla je Tomić u plenumu.

Ona je kazala da ne može da se "uzme nož i preseče budžet Srbije za trećinu".

"To mora da bude deo planske, sistemske reforme. Ovaj predlog ne može da suspenduje zakon o budžetu za ovu godinu, zakon o poreskom sistemu i zakone koji se odnose na naknade za korišćenje javne svojine", navela je Tomić.

Ona je istakla da je za SNS potpuno neprihvatljiv deo u kome se predvidja formiranje posebne Poreske uprave i PIO fonda.

Prema njenim rečima, Vojvodina će mnogo više prihodovati od investicionih projekata poput izgradnje gasovoda Turski tok i pruge Beograd - Budimpešta, nego što se predvidja predlogom zakona.

Na njene reči reagovao je predlagač zakona, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, koji je kazao da Tomićeva pravda kršenja Ustava primenom zakona o budžetu.

"Valjda treba da bude obrnuto da se prvo sve uskladi sa Ustavom koji je i precizirao donošenje zakona o finansiranju Vojvodine", replicirao je Čanak.

Čanak je kazao i da nije poenta vraćati sredstva iz centralne kase Vojvodini, već da sredstava ostanu tamo gde su i zaradjena.

"To onda demorališe lokalno preduzetništvo, a neguje ulizništvo prema centralnoj vlasti", kazao je Čanak.

Poslanik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj takodje je kazao da ta stranka ne može da podrži predlog zakona o finasiranju Vojvodine.

On je kazao i da je Čanakov predlog identičan predlogu poslanice Demokratske stranke Aleksandre Jerkov.

"Čanak mi deluje kao veoma pismen, pa mi nije jasno kako nije mogao sam da ga napiše nego je uzeo predlog narodnog poslanika Aleksandre Jerkov od reči do reči. Može li ovo i u jednoj parlamentarnoj demokratiji da se desi, to može samo kod nas", ocenio je Šešelj.

On je kazao da se radikali zalažu za ukidanje autonomije Vojvodine, a za jačanje lokalne uprave i da o tome treba da se izjasne gradjani na referendumu.

"Šta gradjani sada imaju od autonomije, imaju samo dve birokratije umesto jedne", kazao je Šešelj.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović zahvalio je predsednici parlamenta Maji Gojković što je na dnevni red stavila predlog zakona o finansiranju Vojvodine, iako je "očigledno da to pitanje neće biti uspešno rešeno".

On je kazao da se ne može pričati o nekom srednjem nivou vlasti i da se treba raditi na ekonomskom jačanju Srbije.

"Vojvodina je deo Republike Srbije i ono što je dobro je što ste odustali od ideje o nezavisnoj Vojvodini, ne zato što nećete, već zato što nemate podršku", poručio je Bajatoviću Čanku.

BONUS VIDEO:

IZRICANJE DOŽIVOTNE KAZNE RADOVANU KARADŽIĆU (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.