BRISEL SPREMA NOVI ULTIMATUM SRBIJI: Ukoliko se NE ODREKNEMO Madura nema ništa od ulaska u EVROPSKU UNIJU!
Nikolas Maduro kao uslov za ulazak u EU, Foto: EPA/Niklas Hallen, Filip Plavčić, EPA/Raul Martinez

ESPRESO OTKRIVA

BRISEL SPREMA NOVI ULTIMATUM SRBIJI: Ukoliko se NE ODREKNEMO Madura nema ništa od ulaska u EVROPSKU UNIJU!

Šta se ovo dešava?

Objavljeno: 20.03.2019. 17:11h
Darko Zlojutro
Darko Zlojutro
Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika
  • 634

Srbija bi mogla da se nađe u novom problemu kada je u pitanju njen evropski put, a to je usklađivanje svoje spoljne politike sa spoljnom politikom EU po pitanju situacije u Venecueli.

Sve češće iz Evropske unije čujemo reči protiv Madura i o diktaturi u Venecueli, a sa druge strane šef srpske diplomatije Ivica Dačić jasno je rekao da Srbija neće menjati svoju poziciju prema Venecueli i predsedniku Nikolasu Maduru.

- Ovo bi zaista mogao da bude još jedan potencijalni problem u odnosima Brisela i Beograda i da se situacija ponovi kao u stavu EU prema Rusiji i sankcijama - otkriva naš izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima pitanje je dana kada će se od Beograda zahtevati da se javno odrekne Madura.

"Nije pitanje da li mi priznajemo jednog ili drugog predsednika. Mi priznajemo ustav i zakone i poštujemo volju naroda u Veneceuli. Poštovaćemo svaki njihov izbor. Nismo mi ti koji bi trebalo da odredjujemo ko su njihovi predsednici. To nema veze sa Madurom, već principima po kojima funkcioniše medjunarodno pravo", rekao je ranije Dačić.


On je naveo da je Venecuela imala prijateljski odnos prema Srbiji, da podržava teritorijalni integritet i suverenite naše države, da je glasala za KiM na način kako je Srbiji odgovaralo i da bi bilo nekorektno da Srbija igra drugačiju ulogu.

"Mi poštujemo međunarodne principe i medjunarodno pravo, Ustav i zakone i pozivamo na dijalog u Venecueli i političko rešenje", rekao je Dačić.

Podsetimo Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da se Evropska unija saglasila da predvodi međunarodnu kontakt grupu sa državama Južne Amerike kako bi zalaganjem za nove izbore pomogli u rešavanju političke krize u Venecueli.

Ova grupa koju će činiti Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Bolivija i Ekvador će završiti posao u roku od 90 dana i ako njihov rad ne donese očekivani napredak Mogerini je rekla da su predviđene ekonomske sankcije protiv vlade predsednika Nikolasa Madura.

Dok je Evropski parlament priznao venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida kao de fakto predsednika Venecuele.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media