Hag saopštio konačnu odluku! RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU
Radovan Karadžić, Foto: Printscreen/Facebook, Profimedia

povećana kazna od 40 godina

Hag saopštio konačnu odluku! RADOVAN KARADŽIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU ROBIJU

Iz galerije se čuo aplauz!

Objavljeno: 21:56h

Radovan Karadžić osuđen je na doživotnu robiju zbog ratnih zločina, odlučilo je žalbeno veće u drugostepenom postupku. Ovim je povećana kazna od 40 godina kojom je osuđen prvostepeno 2016. Kriv za Srebrenicu, Sarajevo, odbijene sve žalbe Karadžića.

OVDE PRATITE UŽIVO PRENOS IZ HAGA

15:18 "Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična", rekao je u oblazloženju odluke predsednik Žalbenog veća sudija Van Josen iz Danske.

On je dodao da je pretresno veće pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina. Karadžić je ponovo osuđen za 10 od 11 tačaka optužnice.

15:17 Predsednici udruženja Majke Srebrenice pozlilo u sudu tokom izricanja kazne.

15:11 Uvažena žalba Kancelarije tužioca da je prvostepeno veće pogrešno procenilo otežavajuće okolnosti u odnosu na optuženog Karadžića. Da je potvrđena prvostepena presuda, optuženi bi u skladu sa sudskom praksom MKSJ imao pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu posle 26,6 godina, odnosno, nakon dve trećine kazne od 40 godina.

15:02 Reporteri svedoče da je izricanje presude dočekano aplauzom iz galerije.

14:58 OSUĐEN NA DOŽIVOTNU!

14:56 Kazna od 40 godina nije adekvatna za zločine Karadžića, kaže žalbeno veće.

"Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina".

14:53 Odbijena žalba Karadžića na dužinu kazne.

14:52 Žalbeno veće, uz izuzeto mišljenje sudije Den Prade,smatra da tužioci nisu dokazali da je donesena greška pri zaključku da Karadžić nije kriv za genocid 1992. u sedam opština BiH.

14:51 Žalbeno veće sada obrazlaže zaključke po žalbama Tužilaštva.

14:44 Sudija o uzimanju pripadnika UNPROFORa za taoce 1995. godine: Prvostepeno Veće oslanjalo se na pretnje pripadnicima UN koji su bili zarobljeni.

"Karadžić nije uspeo da dokaže da je osoblje UN-a zakonito privedeno" - zaključak je drugostepenog veća.

14:42 "Karadžićevi navodi da je on odgovoran za to samo zato što je predsednik su neuverljivi"

14:37 Veće je utvrdilo da je Karadžić znao za ubistva u julu 1995, nakon pada Srebrenice.

14:35 Žalbeno veće je potvrdilo da nema grešaka u slučaju Srebrenice govoreći o Karadžićevoj naredbi da se zarobljeni odvedu na "neko drugo mesto". Sudija je naveo da je optuženi bio u kontaktu sa ljudima na terenu koji su ubijali.

14:32 "Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice. Progon Bošnjaka sa područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, dece i staraca sa područja Srebrenice".

14:29 Joensen je rekao da Karadžić nije pokazao da je Prvostepeno veće pogrešilo kada se oslonilo na Direktivu 7, koju je Karadžić potpisao i u kojoj je naredio da se stvore "nepodnošljivi uslovi bez nade za dalji opstanak".

14:28 Sudija prelazi na delove optužnice koje se tiču zločina u Srebrenici 1995.

foto: Prentscren

14:21 - Karadžićeva odbrana nije dokazala da je napravljena greška kada je okrivljen za masakr u Sarajevu, na Markalama - kazao je sudija.

14:15 Karadžić deluje mirno dok sluša sudiju, kažu izvori sa lica mesta.

foto: Profimedia

14:14 "Odbrana nije uspela da dokaže da je veće donelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mesta" - stoji u presudi.

14:07 Van Jonsen je podsetio na prvostepenu kaznu od 40 godina.

14:01 Sudije su ušle u salu. Neće čitati celu presudu, već samo sažetak.

14:00 Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) počelo je u 14h izricanje drugostepene presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, nakon 3 godine žalbenog postupka.

Prenošenje se emituje sa vremenskim odlaganjem od 30 minuta, a bilo kakvo uživo snimanje tokom izricanja je zabranjeno.

Podsetimo, Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Prvu optužnicu protiv Karadžića, Haški tribunal podigao je u julu 1995.

Vlasti Srbije uhapsile su Karadžića, kako su saopštile, 21. jula 2008. godine u Beogradu. Karadžićevi advokati tvrdili su, međutim, da je on bio uhapšen 18. jula i da je tri dana držan na nepoznatom mestu.Na prvostepenu presudu žalbe su uložili i Karadžić i haški tužioci.

Karadžić, koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu od 30. jula 2008, zatražio je da bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi. Tužilaštvo je žalbom zatražilo da Karadžić bude osuđen na doživotni zatvor.

Apelacionim većem koje će izreći pravosnažnu presudu Karadžiću predsedava sudija Van Jonsen iz Danske. U veću su još sudije: Ivo Rosa iz Portugala,Grasijela Santana iz Urugvaja, Hose Solasa iz Španije i Vilijam Sekule iz Tanzanije.

Većem je predsedavao američki sudija Teodor Meron, ali se on povukao pošto je Karadžićeva odbrana tražila njegovo izuzeće zbog navodne pristrasnosti.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.