KARADŽIĆ SE U HAGU ISPOVEDIO PRED SUĐENJE! Otac Bilbija OTKRIVA koju je JAKU PORUKU Srbima poslao RADOVAN
Vojislav Bilbija i Radovan Karadžić, Foto: Damir Dervišagić, Profimedia

OTKRIVAMO!

KARADŽIĆ SE U HAGU ISPOVEDIO PRED SUĐENJE! Otac Bilbija OTKRIVA koju je JAKU PORUKU Srbima poslao RADOVAN

Evo šta je Radovan Karadžić radio pred suđenje...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić pred današnje izricanje presude tražio je da se ispovedi kod pravoslavnog sveštenika.

Kako saznaje Espreso Radovan Karadžić tražio je par dana pred izricanje presude da razgovara sa sveštenikom Vojislavom Bilbijom.

On je kako saznajemo sve do danas bio uveren da će Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) odbaciti sve navode iz optužbe i da će ga osloboditi.

- Radovan je svih ovih dana bio vidno raspoložen. Šalio se i pevao, svima je govorio kako će uskoro ići kući kao slobodan čovek - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima najviše voli da priča sa Ratkom Mladićem i sveštenikom Vojislavom Bilbijom.

Pozvali smo oca Voju, ali on kao i svaki sveštenik nije mogao mnogo toga da kaže.

- Ne mogu o tome da pričam. Razgovarao sam sa Radovanom i mogu samo da potvrdim da je dobro i da veruje u pobedu - rekao nam je kratko Bilbija, protojerej-stavrofor, starešina Roterdamske parohije Zapadno-evropske eparhije Srpske pravoslavne crkve, arhijerejski namesnik za Holandiju, ikonopisac, pojac, zubni lekar u penziji, nekadašnji zapaženi karatista.

foto: Damir Dervišagić

Podsetimo Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno veće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.