HAG PRESUĐUJE KARADŽIĆU I SRBIMA! Da li će sa Srbije biti sklonjen TERET za ZLOČIN u Srebrenici?
Radovan Karadžić u haškom sudu, Foto: Printscreen / Youtube

KRAJ SUĐENJA

HAG PRESUĐUJE KARADŽIĆU I SRBIMA! Da li će sa Srbije biti sklonjen TERET za ZLOČIN u Srebrenici?

Odluka će biti saopštena nešto posle 14 časova

Objavljeno: 13:37h

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik Haškog tribunala za ratne zločine) izreći će danas posle 14 časova, nakon tri godine žalbenog postupka, drugostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Izricanje pravosnažne presude po žalbama haškog optuženika Radovana Karadžića, zakazano je za 14 sati i biće prenošeno sa 30 minuta odloženo.

Bilo kakvo snimanje prenosa uživo unutar zgrade Mehanizma strogo je zabranjeno iz, kako se navodi, "operativnih razloga".

Karadžića je u martu 2016. godine sudsko veće Haškog tribunala osudilo na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Žalbeno veće Mehanizma sada može tu presudu da potvrdi ili da je preinači, bilo u pogledu utvrđenih činjenica, bilo u pogledu vrste i visine kazne. Takođe može da je ukine i naloži da mu se suđenje ponovi.

Prvostepenom presudom, Karadžić je oslobođen po jednoj tački optužnice - za genocid nad nesrpskim stanovništvom u sedam opština u BiH, ali je osuđen po ostalih 10 tačaka, među kojima je i za genocid u Srebrenici.

Karadžić je nakon višegodišnjeg skrivanja, uhapšen u Beogradu 21. jula 2008. godine, a devet dana kasnije izručen je Hagu i smešten u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, iz koje nikada nije pušten na privremenu slobodu.

Dok je za njim bila na snazi poternica Haškog tribunala, on se u Srbiji krio pod identitetom doktora alternativne medicine Dragana Dabića.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. godine, a okončano je prvostepenom presudom u martu 2016.

Na tu odluku žalio je i Karadžić sa svojim pravnim timom, a žaliko se i tužilaštvo Haškog tribunala.

Karadžcih se pred sudom formalno branio sam uz pomoć stručnjaka iz svog pravnog tima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.