DVE TREĆINE KIPRA JE U EU, OSTATAK NE ZNA GDE JE: Kako je ovaj PRESEDAN primenjiv na KOSOVO?
A u Srbiji samo što ne izbije rat!, Foto: Pixabay

(ne)logično rešenje

DVE TREĆINE KIPRA JE U EU, OSTATAK NE ZNA GDE JE: Kako je ovaj PRESEDAN primenjiv na KOSOVO?

Ulazak u EU je goruće pitanje i konstantna tema, a na društvenim mrežama pojavilo se interesantno pređenje Kipra i Srbije

Objavljeno:

Kada pitate ljude oko sebe, šta je "kamen spoticanja" za ulazak Srbije u Evropsku uniju, većina će reći - Kosovo.

Naime, iako je od strane evropskih zvaničnika više puta naglašeno da sporazum o normalizaciji odnosa, koji bi trebalo da proistekne iz dijaloga Beograda i Prištine, treba da bude potpisan pre stupanja u članstvo, sve su prilike da se to neće dogoditi.

Ljudi na Kosovu, ali i širom Srbije čak strepe da može doći do rata ukoliko se Kosovo ne prizna kao nezavisna država, a tek onda nema ništa od ulaska u EU.

Uprks pritiscima međunarodne zajednice na Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu u okviru postojećih granica, predsednik Srbije i predstavnici vlade, u više navrata su rekli da se to neće dogoditi.

Ipak, Skupština Kosova je nakon više pokušaja usvojila Zakon o obavezama, odgovornostima i ovlašćenjima Državne delegacije Republike Kosova u procesu dijaloga sa Republikom Srbijom kao i platformu o dijalogu bez glasova većeg dela opozicije.

Ovaj dokument, koji je izradila Državna delegacija za dijalog sa Srbijom, predviđa recipročno priznanje Kosova i Srbije unutar postojećih granica, poštovanje prava albanske zajednice u Srbiji, rešavanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, kao i ukidanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Platforma predviđa i da svaki sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova kao i uspostavljaje suda za "zločine Srbije na Kosovu". Takođe, u dokumentu se naglašava da nema sporazuma o nečemu dok se ne postigne opšti sporazum.

Ovom platformom predviđeno je da prirodni resursi Kosova, a posebno jezero Gazivode i "Trepča" na Severu, predstavljaju deo "suverene teritorije Republike Kosovo" i to pitanje nije "otvoreno za pregovore".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je Priština usvajanjem ove platforme poslala poruku da je ovo kraj dijaloga i da to "predstavlja poslednji ekser u kovčeg dijaloga". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući platformu koju su kosovski Albanci sačinili, rekao da je to zapravo - platforma protiv dijaloga.

Dakle, odnosi se samo zaoštravaju.

Ovo goruće pitanje je konstantna tema, a na društvenim mrežama pojavilo se interesantno pređenje Kipra i Srbije.

Dok Srbija već godinama bezuspešno pokušava da postane član Evrospke unije, Kipar je ostrvo, čije su dve trećine teritorije ušle u EU još 2004. godine, a jedna trećina je izopštena.

Kipar već godinama pokušava da se ujedini, ali bezuspešno. U više navrata je dolazilo do pokušaja pregovora koji su propali jer ni jedna pregovaračka strana nije nimalo odstupila od svojih prvobitnih zahteva.

Naime, glavni politički problem ostrva je podela na grčki i turski deo. Na severnoj trećini ostrva žive Turci, a na južnom delu su Grci. Pa je tako u EU ušao samo južni deo.

Ali, bez rata i taj ulazak prošao je "glatko". Čini se da kod nas takav proces nije moguć...

Da li će severni deo Kipra krenuti u borbu za nezavisnost i samostalan ulazak u Evropsku uniju, ostaje da se vidi, a šta će se desiti na relaciji Kosovo - Srbija, još je neizvesnije.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Srđan Nogo!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.