MEDLIN OLBRAJT PLAĆA SRBIJI 2 MILIONA EVRA POREZ?! Da li će stvarno KRVAVE PARE od prodaje na Kosovu leći u budžet?
Medlin Olbrajt donosi novac u Srbiji, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić, Ilustracija/Espreso.co.rs

OTKRIVAMO

MEDLIN OLBRAJT PLAĆA SRBIJI 2 MILIONA EVRA POREZ?! Da li će stvarno KRVAVE PARE od prodaje na Kosovu leći u budžet?

Istražujemo može li Srbija da očekuje lep novac u budžet

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Nekadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt navodno bi morala Srbiji da uplati lepu svotu novca u budžet, a na ime poreza na profit jer je zaradila je 20 miliona evra od prodaje "Telekoma Kosova".

Ovo, verovali ili ne traže pojedini poslanici, pa čak i oni iz parlamentarne većine u Skupštini Srbije.

Naime Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) koji je deo poslaničke većine u Skupštini Srbije pozivao je državni vrh da bivšu državnu sekretarku SAD Madlen Olbrajt, ukoliko ne plati porez na dobit Srbiji za zaradu od prodaje kosovskog Telekoma, stavi na poternicu radi hapšenja za utaju poreza.

- Posle 20 godina svima je sada jasno zašto su SAD bombardovale Srbiju, kada vidimo kako su se najveći zagovornici ubijanja Srba i okupacije naše zemlje listom obogatili. Dok je Olbrajtova pozivala na bombardovanje i zanemarivala ubijanje nevinih civila, među kojima su i žene i deca, lideri OVK su bili zaduženi da organizuju prodaju telefonske kompanije "Ipko" njenoj privatnoj firmi koja ju je kasnije prodala "Telekomu Slovenija". Poslovni "uspeh" Madlen Olbrajt nije jedini, tu je i general Vesli Klark, koji je sa šiptarskim teroristima na čelu tzv. Kosova dogovorio eksploataciju rudnog bogatstva Srbije za svoju privatnu kompaniju koja će zaraditi od toga desetine miliona evra. Na čelu konzorcijuma za izgradnju infrastrukture i puteva na Kosovu je bivši zamenik šefa UNMIK-a, takođe Amerikanac, DŽon Kovi. Srbe su žigosali i nazvali teroristima i ubicama, a na račun srpskih žrtava su se obogatili - izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.

foto: Dragana Udovičić

Uključivanje Rusije u pregovore o Kosovu i Metohiji i lobiranje za podršku kod drugih međunarodnih saveznika naše zemlje, sa ovim argumentima, Srbija mora da iskoristi kao prekretnicu u pregovorima o statusu svoje južne pokrajine i tako napravi zaokret u međunarodnoj politici u svoju korist.

S druge strane ekonomista Mahmud Bušatlija za Espreso kaže da je ovde više reč o političkoj želji za ubiranjem poena, nego što je tako nešto izvodljivo.

- Kada bi se gospođa Olbrajt pridržavala zakona nikada ne bi ni bila gospođa Olbrajt. Američki zakoni predviđaju da se na svaku transakciju mora neki porez platiti. Međutim ja nisam siguran da je ona spremna i tamo da plati porez, a kamoli i kod nas. Drugo njena država priznaje Kosovo kao državu i ako ona ima ugovor s Kosovom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja onda nju taj zakon štiti pred zakonodavstvom i američkim ali i na Kosovu. Na Kosovu verovatno ima oslobađanje od poreza i onda nema osnova da ni Srbija dobije koji dinar - kaže nam on i dodaje da o tome trebalo ranije da se misli.

foto: media Centar

- Sad se neko setio od političara zato što je u pitanju Medlin Olbrajt da tu stvar stavi na dnevni red. Ne znam ko su oni, ali trebalo bi pitati one koji su dozvolili da dođe do ovakvog ishoda sa Kosovom, a to su svi oni od 2000. godine pa na ovamo - završava Bušatlija.

Ukoliko bi se nekim čudom dogodilo oporezivanje Olbrajtove Srbija bi mogla da računa najviše na 2 miliona evra!

Prema slovu zakona porez na dobit plaća kompanija, a ne pojedinac. Znači kompanija je d.o.o., dd… ili ono što mi obično zovemo “pravna lica”. Građanin (pojedinac) plaća porez na dohodak (12%, 14%) i to su dve potpuno različite stvari.

Porez na dobit u Srbiji je 10% i to je izuzetno niska stopa. Prosečna stopa u EU je 24%.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.