KO JE OVDE LUD? Odbornici u izglasali da ih pred svaku sednicu PREGLEDA PSIHIJATAR, a onda je počeo HAOS (VIDEO)
Haos u opštini Trstenik, Foto: Prentscren

LUDILU NIKAD KRAJA

KO JE OVDE LUD? Odbornici u izglasali da ih pred svaku sednicu PREGLEDA PSIHIJATAR, a onda je počeo HAOS (VIDEO)

Šta se ovo dešava?

Objavljeno:

Stavljam na glasanje predlog da pred svaku sednicu psihijatar pregleda odbornike… A nakon minut i ovlaš prebrojavanja po sali opštine Trstenik, predsednik je konstatovao: "Tačka je usvojena".

Tako je jedna opština u Srbiji dopunom dnevnog reda postala prva u istoriji parlamentarizma koja je izglasala baš ono što delu građana često "pada na pamet" kada gledaju skupštinske prenose.

Međutim, sednica Skupštine opštine Trstenik održana u petak nije se samo na tome završila. Imala je svoju razradu i to u verbalnom sukobu koalicionih partnera SPS i SNS.

Ako ste pomislili da je tu bio kraj pogrešili bi.

Na kraju se dogodila i gruba nezakonitost u radu Skupštine opštine.

Iako su odbornici izglasali psihijatra, predsednik SO Gerasim Atanasković (SNS) koji je isprva stavio predlog na glasanje, potom na svoju ruku, samovoljno poništio usvojenu odluku Skupštine.

- Nisam lud da usvojim takvu odluku, to je glupost - ustvrdio je predsednik Atanasković.

Jedina opozicija u SO Trstenik, Narodna stranka je glasala za predlog. Kažu da nemaju ništa protiv provere zdravlja svojih odbornika.

Ali su potom i napustili sednicu zbog predsednikovog grubog kršenja Pravilnika jer kontinuirano odbija da uvrsti predloge opozicije u dnevni red.

Sve je počelo sa odbornicom SNS Ljiljanom Sretenović koja je predložila dopunu dnevnog reda. Ona međutim, smatra da je lekarski pregled potreban prvenstveno delu odbornika - opoziciji.

Njena dopuna usledila je nakon zahteva opozicionog odbornika da se dostavi izveštaj zašto je Sretenovićeva bila sa predsednikom skupštine opštine na seminaru na Kopaoniku i po kom osnovu je baš ona išla kad nije ni zaposlena u opštini.

Sretenovićeva je ovako uzvratila:

- Sa svim ovim pogrdnim rečima i ponašanjem ja predlažem dragi moji odbornici da se na sledećoj skupštini pre početka dovede psihijatar koji će svakog odbornika psihički i psihološki odredi da li je sposoban da prisustvuje ovoj skupštini – sigurna je poslanica SNS.

Potom je predsednik SO Atanasković stavio predlog "da se pred svaku skupštinu angažuje psihijatar".

Na pitanje, ko je za, digao je ruku nakon ovlaš prebrojavanja 21 odbornik. Smehom i aplauzom lokalnih političara propraćena je predsednikova konstatacija da je predlog usvojen.

Opozicija je glasala, a šef odborničke grupe i potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za "Blic" da je način donošenja odluke o uvođenju psihijatrijskog pregleda skandalozan, ali da predlog nije nužno loš.

- U lokalnom parlamentu osim nas ostalo su odbornici vladajuće koalicije i možda je zaista i potrebno da neko proceni koliko su oni u stanju da obavljaju svoj posao. Zato smo pre izlaska iz parlamenta glasali za taj predlog - kaže Aleksić, i dodao da će opozicija svoju borbu nastaviti na ulicama Srbije.

Taman pošto je tačka usvojena, sednica dobija još žešći ton. Oko obaveznog pregleda psihijatra sukobili su se partneri SPS i SNS.

foto: prentscreen

Usledilo je prepucavanje predsednika skupštine Gerasima Atanaskovića iz SNS-a i pomoćnika predsednika opštine Radomira Milunovića, šefa odborničke grupe SPS-a.

Socijalista je tvrdio da predlog odbornice SNS nije imao većinu i da predsednik nije dobro prebrojao jer je u sali bilo 44 odbornika, a 21 nije ni prosta većina.

- Morate da konstatujete činjenično stanje u sali prilikom glasanja – prekorio je socijalista.

A onda je predsednik SO uzeo "stvar u svoje ruke" i poništio usvojeni predlog partije kojoj pripada:

- Da li je bila potrebna ili dovoljna većina ja to smatram… I kao predsednik skupštine ne pada mi na pamet da ovde angažujem psihijatra. Prema tome apsulutno je nebitno i da je prihvaćena odluka na sebe ću da uzmem odgovornost i pravo da ne uzimam psihijatra pred sledeću sednicu jer to je definitivno čista glupost - rekao je predsednik opštine i time ma šta se mislilo o usvojenom predlogu, ipak prekršio propise i postavio se iznad većine u Skupštini.

foto: prentscreen

Sednica SO Trstenik iako je usvojila ono što do sada niko nije, da je ostala na tome bila bi manje više još jedna u nizu opština sa lokalu koja dospe u medije zbog neuobičajenog ponašanja ili predloga, gafa lokalnih moćnika…

Međutim, stvar je ozbiljnija. Predsednik SO je javno obznanio da je koalicioni dogovor da se nijedan predlog opozicije ne uvažava.

Na snimku koji "Blic", takođe, poseduje predsednik to izgovara nakon predloga da se proveri nezakonitost i trošenje para u radu sportskog centra. Usput predsednik priznaje i da je lagao kada je ranije obećao da će ta tačka biti na dnevnom redu.

- Na sedici je upućena i skandalozna izjava predsednika lokalne skupštine da nijedan predlog za dopunu dnevnog reda opozicije neće biti usvojen. Kako je rekao to je "dogovor koji ima vladajuća koalicija".

To je dokaz da je demokratija ukinuta i pokazatelj na koji način vladajuća većina posmatra lokalni parlament. SNS od institucija na republičkom i lokalnom nivou "pravi cirkus" – kaže Aleksić.

foto: prentscreen

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da se opština Trstenik u kojoj je na vlasti koalicija SNS-SPS, dospe u javnost zbog događaja na zasedanju.

Pre oko dve godine sednicu je obeležio govor mržnje šefa odborničke grupe SNS Dragana Vilimonovića, koji je iznervirano pitao ostale članove veća kako je moguće da je novac iz budžeta dat za "finansiranje pedera".

O ovom slučaju "Blic" je pisao, a nakon što ga je predsednik SO opomenuo da se tako ne izražava u skupštini, Vilimonović je na kraju zaključio:

-Gospodo ako ste to uradili, ovo je luda kuća.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.