DRUGOSTEPENA PRESUDA KARADŽIĆU U SREDU: Evo kako je proteklo SUĐENJE!
Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić bio je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine!, Foto: AP

PRESUDA!

DRUGOSTEPENA PRESUDA KARADŽIĆU U SREDU: Evo kako je proteklo SUĐENJE!

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić bio je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine..

Objavljeno:

Drugostepena presuda bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biće saopštena u sredu 20 marta. I tužilaštvo i odbrana podneli su žalbe na prvostepenu presudu, kojom je Karadžić bio osuđen na 40 godina zatvora.

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić bio je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. U poslednjoj verziji optužnice, koja je nekoliko puta menjana, navodi se da Karadžić snosi individualnu krivičnu odgovornost za te zločine, između ostalog, putem svog učešća u nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata.

Optužen je za:

- genocid u sedam opština Bosne i Hercegovine: Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik - genocid u Srebrenici - artiljerijski i snajperski teror nad Sarajevom - uzimanje osoblja UN za taoce i njihovo korićenje za žive štitove

Suđenje je počelo u oktobru 2009. Tokom 499 sudskih dana, tužilaštvo je pokušalo da dokaže svoje tvrdnje izvođenjem velikog broja svedoka, među kojima su bili stručnjaci raznih profila, od lekara i patologa, preko vojnih posmatrača i pripadnika Unprofora, do žrtava silovanja i bivših logorasa. I Karadžić je izveo veliki broj svedoka, među kojima su bili i njegovi bivši saradnici, od Milorada Dodika, do Ratka Mladića.

Nakon razmatranja iskaza 580 svedoka i pregleda oko 11.000 stranica dokaznog materijala, Haški sud je doneo odluku – 24. marta 2016. Radovan Karadžić je proglašen krivim.

Prema prvostepenoj presudi, Karadžić je kriv za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana dela, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca. Sudsko veće zaključilo je da je Karadžić počinio te zločine učešća u četiri UZP-a, među kojima je i "zajednički plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u opštinama širom BiH".

Oslobođen je optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine.

Četiri meseca kasnije, pred sudijama su bile žalbe – tužilaštva na oslobađajući deo presude po optužbama za genocid u sedam opština – i odbrane, ali na deo kojim je Karadžić osuđen. Žalbeni pretresi održani su u aprilu 2018, a izricanje presude zakazano je za 20. mart.

BONUS VIDEO:

ZA PAVLA! ZA PAVLA! Maturanti zahtevaju da im drug bude pušten na slobodu (KURIR TV) 2

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.