LJOTIĆ I NEDIĆ BILI SU SRBENDE ILI HITLEROVE UBICE? Ova podela jedna je od najvećih u Srbiji, a šta kaže ISTORIJA?
Dimitrije Ljotić i Milan Nedić, Foto: Damir Dervišagić, Wikipedia

ZA ILI PROTIV

LJOTIĆ I NEDIĆ BILI SU SRBENDE ILI HITLEROVE UBICE? Ova podela jedna je od najvećih u Srbiji, a šta kaže ISTORIJA?

Da li su Nedić i Ljotić zaslužili rehabilitaciju ili su zaista zločinci?

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Poslanik u Narodnoj Skupštini Srđan Nogo ponovo je pokrenuo večitu raspravu među Srbima oko toga: "Da li su Milan Nedić i Dimitrije Ljotić bili fašisti ili patriote?"

Srđan Nogo je za Espreso rekao da ni Nedić ni Ljotić nisu bili fašisti i nacisti.

- Naravno da imam stav, to je velika tragedija srpskog naroda. Šta se desilo Drugom svetskom ratu? Imali smo ozbiljan unutrašnji sukob, ozbiljne građanski rat, na sve to i okupacija i zločini Nemaca. Ako me pitate da li je u Srbiji postojao neko ko je fašista i nacista? Nije, niti su to bili Ljotić i Nedić. Nisu, mi smo i tada okupatora nazivali okupatorom - rekao je Nogo za naš portal.

Na ove reči reagovao je unuk doživotnog predsednika SFRJ Josipa Broza Tita Joška Broz i rekao da se sada sve može, pa i da se zločinci proglase za svetitelje.

- Danas je sve moguće. Šta da vam kažem... Istorija je pokazala svoje, ovi sada što pokušavaju takve stvari oni ne poštuju istoriju, ne poštuju ništa što je bilo. To sve rade sa ciljem rehabilitovanja svih zločinaca i rehabilitacija Hitlera na kraju. Sve vodi fašizmu i vraćanju na nešto staro. Neko ko je bio protiv svog naroda sada je odjednom uz narod. To su laži koje su čekali toliko godina da ih plasiraju i sada to rade jer imaju podršku nekoga, neko gura sve to. Sve će ih stići božija kazna - rekao je on i dodao:

- Eno onaj u Zagrebu što je skinuo ulicu maršala Tita umro je u najvećim mukama, onaj što je skidao krst dole na mukama isto je umro u najvećim mukama. Oni što su skidali spomenik u Čačku, njih četvorica nijedan više nije živ, a ne vidim nešto ni ovoga što je skinuo zvezdu petokraku sa Skupštine u Beogradu, ima nešto i sve će ih stići kazna za to.

foto: Espreso

Istoričar i funkcioner SPS Predrag Marković kaže da je Nedić bio bez sumnje kolaboracionista.

On je ukazao da je i Ljotićev Srpski dobrovoljački korpus bio integrisan u Nedićevu administraciju, i da nema nijednog streljanja ili zločina u kojem ta formacija nije učestvovala.

"Nedić se nije ogradio ni od jednog masakra. Niko u Srbiji nije bio kažnjen u njegovo vreme za masakre u Kragujevcu i Kraljevu", rekao je on.

foto: Dragana Udovičić

I strani istoričari su odavno proglasili Nedića i Ljotića saradnicima fašista i nacista, tako jea ustrijski istoričar Valter Manošek rekao da su se Nemci kolebali da li da za predsednika vlade okupirane Srbije postave Milana Nedića ili Dimitrija Ljotića.

"Odluka je pala da formalni prvi čovek u Beogradu bude Nedić, za koga su verovali da uživa ugled kao vojnik, pogotovu kao junak iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, ali je Aćimović postao i njegov ministar unutrašnjih poslova. Najbliži nemačkim vlastima, međutim, i dalje je bio Dimitrije Ljotić. On je posle uvođenja kraljeve diktature kratko bio ministar pravde u vladi Petra Živkovića, ali je smenjen kad je predložio donošenja Ustava, koji bio zaveo poredak sličan kakav je za Nemačku tada već predvideo Adolf Hitler", naveo je on i dodao:

"Posle toga je osnovao svoju organizaciju „Zbor“. Malo ko je zapamtio da je ime tog pokreta zapravo bio „Združena borbena organizacija rada“. Na radnike se pozivao baš kao i Hitler čija se partija „punim imenom i prezimenom“ zvala Nacionalistička socijalistička nemačka radnička partija.“ Već septembra 1941. Ljotiću je dozvoljeno da sakupi pet bataljona „Srpske dobrovoljačke komande“ sa 3000, na kraju rata do 8000 boraca. Nije pristao da kao ministar privrede uđe u vladu Milana Nedića, ali je u nju delegirao dva člana Zbora. Na više mesta sam naišao na tvrdnju da je Ljotić bio dalji rođak Milana Nedića, ali ne i o kakvim rođačkim vezama je reč. Bitniji je njihov međusobni odnos u kome je Milan Nedić bio superioran".

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.