FAŠISTI, HULIGANI I LOPOVI: Kako su svetski mediji izveštavali o protestima u Beogradu
Agencija Asošijeted pres javila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će odbraniti red i zakon u zemlji, ali i da je tokom obraćanja više puta nazvao opozicione lidere "fašistima, huliganima i lopovima", Foto: Stefan Kojić

O DEMONSTRACIJAMA

FAŠISTI, HULIGANI I LOPOVI: Kako su svetski mediji izveštavali o protestima u Beogradu

Agencija Asošijeted pres javila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će odbraniti red i zakon u zemlji, ali i da je tokom obraćanja više puta nazvao opozicione lidere "fašistima, huliganima i lopovima"

Objavljeno:

Više svetskih medija izvestilo je danas o protestima u Beogradu i konferenciji za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodeći da su se hiljade građana bile okupljene ispred zgrade Predsedništva, zahtevajući veću slobodu medija i poštene izbore.

Agencija Asošijeted pres javila je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao da će odbraniti red i zakon u zemlji, ali i da je tokom obraćanja više puta nazvao opozicione lidere "fašistima, huliganima i lopovima".

Vučićevo obraćanje usledilo je pošto su pristalice opozicije sinoć upale u zgradu javnog servisa kako bi protestovale zbog, kako navode, njegove autokratske vladavine, piše AP.

Američka agencija navodi da su se za vreme Vučićeve konferencije za medije stotine pristalica opozicije okupile ispred predsedništva, zahtevajući njegovu ostavku. AP dodaje da ima izveštaja o čarkama izmedju demonstranata i policije, uključujući bacanje suzavca na učesnike protesta koji su obećali da će formirati "živi lanac" oko predsedništva kako bi sprečili Vučića da napusti zgradu.

Masa je uzvikivala "Gotov je", navodi agencija i podseća da je to bio slogan u oktobru 2000. godine tokom pobune koja je dovela do zbacivanja tadašnjeg lidera Slobodana Miloševića.

foto: Espreso.co.rs

Policija u opremi za razbijanje demonstracije sinoć je uklonila stotine ljudi, uključujući lidere opozicije, koji su upali u sedište javnog servisa čije izveštavanje smatraju izrazito pristrasnim, podseća AP. Agencija navodi da je to bio prvi veliki incident posle više meseci mirnih demonstracija protiv "populističkog lidera Vučića". Demonstranti traže ostavku Vučića, poštene izbore i slobodu medija, dodaje AP.

Agencija Rojters je javila da je policija u opremi za razbijanje demonstracija koristila suzavac protiv grupe demonstranata koja je pokušala da doveze kamion sa razglasom bliže zgradi predsedništva, i da su demonstranti tokom Vučićeve konferencije za medije duvali u pištaljke i vikali "Ostavka".

Rojters je preneo reči jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića da će okupljeni nastaviti blokadu predsedništva i da neće otići dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni ili dok ne dobiju čvrste garancije da će im zahtevi biti ispunjeni.

Demonstranti su sinoć nakratko zauzeli zgradu javnog servisa, gnevni zbog, kako navode, oskudnog izveštavanja o protestima, piše Rojters i podseća da je zgrada RTS-a poslednji put zauzeta 5. oktobra 2000. godine kada je srušen režim tadašnjeg lidera Slobodana Miloševića.

Agencija navodi i da je Vučić na konferenciji rekao da se "ne plaši".

Agencija Frans pres je javila da su se hiljade gradjana okupile danas u Beogradu ispred zgrade predsedništva kako bi demonstrirale protiv šefa države Aleksandra Vučića kog optužuju za autoritarizam i gušenje slobode medija.

Francuska agencija navodi da je do sukoba došlo kada je policija neuspešno pokušala da spreči demonstrante da dovezu kamion sa razglasom ispred zgrade predsedništva.

Frans pres dodaje da su sinoć desetine Vučićevih protivnika ušle u zgradu javnog servisa Srbije koji optužuju za podredjenost vlastima.

Lideri opozicionih partija koji su do juče bili diskretni, sada su vidljiviji, navodi agencija i dodaje da su medju demonstrantima koji su upali u RTS bili bivši gradonačelnik Beograda, centrista Dragan Djilas i krajnji desničar Boško Obradović.

foto: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Dok je na dosadašnjim protestima, koji se od 8. decembra održavaju jednom nedeljno, bila neprimetna, policija je ovog puta prisutna u opremi za razbijanje demonstracija, piše Frans pres.

Na konferenciji za medije, uživo prenošenoj na RTS, Vučić je kritikovao svoje glavne protivnike, označivši Obradovića kao fašistu, a Djilasa i liberala Vuka Jeremića kao tajkune, stoji u izveštaju francuske agencije.

Frans pres dodaje da Vučić, nekadašnji ultranacionalista koji je postao proevropski centrista, odbacuje optužbe za autoritarizam.

Agencija Tass piše da je Vučić danas izjavio da će svi koji su učestvovali u jučerašnjem nasilju snositi odgovornost.

"Država neće dozvoliti nasilje. Ako bilo ko misli da političke ciljeve može da ostvaruje nasiljem, vara se", prenosi Tass Vučićeve reči.

Ruska agencija dodaje da je srpski predsednik označio lidere protesta kao fašiste i tajkune koji žele da se vrate na vlast kako bi opljačkali zemlju.

"Ja sam njihova meta jer težim političkoj konsolidaciji i ekonomskom razvoju Srbije", citira Tas Vučića.

Agencija navodi da su se lideri opozicije okupili danas ispred predsedništva, zahtevajući Vučićevu ostavku, i citira reči lidera Dveri Boška Obradovića da neće otići, da su blokirali sve izlaze iz zgrade, i da zahtevaju samo jednu stvar - ostavku.

Blumberg navodi da se Vučić suočio sa gnevnim demonstrantima i da je upozorio da nasilje neće biti tolerisano.

Nezadovoljstvo naroda je u porastu na Zapadnom Balkanu, a demonstranti vrše pritisak i na vlade Crne Gore i Albanije zbog korupcije i pozivaju lidere da se povuku, dodaje Blumberg.

BONUS VIDEO:

OBRADOVIĆ POKAZAO PRAVO LICE! KAD JE ČUO DA VOZAČ NEĆE DA VOZI POČEO DA VIČE: Razbij mu staklo, izbaci ga, bre, napolje! Nek sedne drugi vozač!

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.