BUDUĆNOST SRBIJE: Predsednik Vučić danas u Borskom okrugu
Najavu sutrašnje posete Borskom okrugu najavio je i na Instagram nalogu!, Foto: Beta / Slobodan Miljević

NASTAVAK KAMPANJE

BUDUĆNOST SRBIJE: Predsednik Vučić danas u Borskom okrugu

Najavu posete Borskom okrugu najavio je i na Instagram nalogu

Objavljeno: 12:47h

Predsednik Aleksandar Vučić posetiće danas Borski okrug, u nastavku kampanje "Budućnost Srbije", prenose mediji.

Predsednik Aleksandar Vučić počeo je danas posetu Borskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", obilaskom pogona topionice bakra "Zijin Bor Cooper".

Predsednik Aleksandar Vučić počeo je danas posetu Borskom okrugu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije". Prvo što je obišao je pogon topionice bakra "Zijin Bor Cooper".

foto: Printscreen

Vučić je prvo razgovarao sa rukovodstvom kompanije, a zatim će se obratio radnicima i obišao pogon sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem, gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem i direktorom "Zijin Bor Cooper" Longom Hiem.

"Kinezi ulažu do dve milijarde"

Kineska kompanija Ziđin će u RTB Bor samo ove godine uložiti 160 miliona evra, a u narednih nekoliko godina, uz nalazište Čukaru Peki kod Bora, do dve milijarde evra, rekao je Vučić.

- Očekujemo da za šest godina proizvodnja bude veća - trostruko ovde u (RTB) Boru i još 80.000 tona bude proizvodeno u "Timoku" (Čukaru Peki). To je dakle petostruko ili šestruko veća proizvodanja nego što smo imali ranije - istakao je Vučić, obraćajući se radnicima tokom obilaska pogona topionice bakra Ziđin Bor.

Kaže da su ga naši ljudi tokom njegovih ranijih poseta RTB - u Bor uveravali kako smo čudesne pomake napravili, ali da je posle, kada je pronađen kineski partner, čuo od njih da bismo ubrzo morali da zatvorimo RTB da smo tako nastavili.

- To je trebalo da uradimo još pre 15 godina, onda bi Istočna Srbija izgledala mnogo drugačije. Želim da vas zamolim da radite vredno i borite se za svoje porodice. Imama apsolutno povenje u kineske prijatelje, kao što i oni imaju povrenje u naše radnike - poručio je Vučić.

Kineska kompanija Ziđin je sredinom decembra prošle godine zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) i uplatila 350 miliona dolara.

Ugovor o preuzimanju tada su potpisali ministar Antić i potpredsednik i izvršni direktor Ziđina Džordž Fang.

Ziđin je izabran za strateškog partnera, jer je na tenderu ponudio kupovinu udela od 63 odsto u RTB-u, biznis plan u vrednosti 1,26 milijardi dolara, obaveznu investiciju od 350 miliona dolara, izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara i očuvanje 5.000 radnih mesta.

Ministar Antić je tada rekao da će se u borskom basenu posle tri godine proizvoditi oko 80.000 tona bakra i sopstvenog koncentrata, a da se posle šeste godine očekuje proizvodnja između 120.000 i 150.000 tona koncentrata bakra.

U poseti Rogljevačkim pimnicama

Vučić je obišao danas, u okviru posete Borskom okrugu, kompleks vinskih podruma Rogljevačke pimnice.

Dočekali su ga ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, rukovodstvo opštine Negotin i meštani Rogljeva, među kojima i jedanaestogodišnja Marija obučena u narodnu nošnju koja ga je, kako običaj nalaže, poslužila pogačom i solju.

- Dogovorili smo da uložimo između pet i sedam miliona evra. Deo novca će biti obezbeđen za 10 dana, a nešto za dva 2 meseca - rekao je Vučić u razgovoru sa vinarima o ulaganju u razvoj vinske industrije i turističku ponudu.

Rogljevačke pimnice su kompleks kamenih vinskih podruma gde posetioci mogu da uživaju u degustaciji raznih vrsta vina i domaćim specijalitetima.

Od nekadanjih 400 pimnica veliki broj njih je urušen tako da sada kompleks čini 150 pimnica, od čega su 22 aktivne.

U njima se proizvode razne vrste vina: župljanka, smederevka, crna i bela tamjanika, šardone...

Vučić će danas, u okviru posete Borskom okrugu, obići i Rogljevačku pivnicu, gde će razgovarati s lokalnim vinarima. U okviru posete predviđen je i obilazak završnih radova na zgradi Doma za decu i omladinu "Stanko Paunović" u Negotinu, te rekonstruisane Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Kladovu. U Rtkovu ce predsednik obici poljoprivredno domaćinstvo Nikole Verbunkića i razgovaće s lokalnim poljoprivrednicima, a za 17 časova je u Boru previđeno da se predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić obrate građanima.

- Srbija ima budućnost, ali za nju mora da se bori radom, posvećenošću i marljivošću. #budućnostsrbije, Borski okrug, 16. mart - napisao je Vučić.

On će se građanima obratiti na skupu u Boru, u 17 sati.

#BudućnostSrbije #theFutureofSerbia

A post shared by Budućnost Srbije (@buducnostsrbijeav) on

Kampanja "Budućnost Srbija" počela je 7. februara, sa ciljem da se građanima predstavi šta je do sada urađeno i šta su budući planovi, kao i da čuje sugestije i primedbe građana.

BONUS VIDEO:

Aleksandar Vučić sa Milenom i Bogdanom Ivanovićem obeležava godišnjicu smrti Olivera Ivanovića!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.