MAJK POMPEO SE OBRUŠIO NA ALBANCE! Priština je dobila NIKAD JAČI ŠAMAR iz Amerike, još im zuji u ušima
Majk Pompeo, Foto: AP

OŠTRE REČI

MAJK POMPEO SE OBRUŠIO NA ALBANCE! Priština je dobila NIKAD JAČI ŠAMAR iz Amerike, još im zuji u ušima

Ovo je zaista neočekivano...

Objavljeno: 15.03.2019. 07:21h
  • 1

Godišnji izveštaj koji je u Stejt departmentu predstavio američki državni sekretar Majk Pompeo o ljudskim pravima Srba na Kosovu iznenadio je mnoge, a najviše Prištinu.

Verovali ili ne, u američkom izveštaju se govori o lošem položaju srpskog življa i to se taksativno navode podaci o svemu što se dešava u južnoj srpskoj pokrajini! Tako se u izveštaju našao i podatak da je u samo u prvih sedam meseci 2018. godine registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.

S obzirom da je ovo prvi put da Stejt department otvoreno proziva Prištinu da krši ljudska prava Srba na Kosovu i Metohiji, postavlja se pitanje da li su Amerikanci napokon uvideli realno stanje na terenu ili se samo „svete“ Prištini za neposlušnost?

Bilo kako bilo, podaci su izneti. Ima li ovaj američki izveštaj težinu i kakvu?

Izveštaj je prokomentarisao i zamenik kosovskog premijera i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jeftić. Kako je naveo, konačno su se u jednom tako važnom dokumentu stvari nazvale pravim imenom.

„Izveštaj Stejt Departmenta koji se odnosi na Kosovo je konačno ukazao na istinske probleme u ovim segmentima i prikazuje realnost sa kojom se suočavamo, a na koju ukazujemo već duže vreme“, saopštio je Jeftić.

On kaže i da je tim izveštajem nedvosmisleno potvrđeno da se povratak podržava samo deklarativno, a da konkretno lokalne većinske zajednice i institucije zadužene za vladavinu prava i zakona čine vrlo malo ili gotovo ništa u podršci procesu povratka raseljenih, ali i opstanku nevećinskih zajednica na Kosovu.

U delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti. U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt department se navodi i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike. Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke u tom procesu, kao što je, između ostalog, povratak imovine.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media