ĐINĐIĆ JE S NJOM TREBALO DA SE SASTANE KOBNOG 12. MARTA: Tačno 6 meseci kasnije nju je UBIO SRBIN (VIDEO)
Foto: Wikipedija

kobna SUDBINA

ĐINĐIĆ JE S NJOM TREBALO DA SE SASTANE KOBNOG 12. MARTA: Tačno 6 meseci kasnije nju je UBIO SRBIN (VIDEO)

Da sudbina ima čudne puteve, pokazuje i to što je Ana Lind ubijena tačno 6 meseci nakon ubistva Zorana Đinđića

Objavljeno:

Politička pozadina ubistva Zorana Đinšića i dalje je obavijena velom misterije, a taj 12. mart 2003. godine mnogi pamte kao dan kada je nestala i posledja trunka nade da će u Srbiju doći bolje vreme.

Iako mnoge stvari u vezi kobnog dana nisu jasne, ostaje činjenica da je 12. marta 2003. godine, u 12.25 časova, lišen života predsednik Vlade Republike Srbije dr Zoran Đinđić, u Ulici Nemanjina broj 11, na prostoru ispred petog ulaza zgrade Vlade Republike Srbije.

Tog dana Đinđić je trebalo da dođe na sastanak Saveta za borbu protiv korupcije u 13 časova i da se sastane sa ministarkom spoljnih poslova Švedske, Anom Lind, u 15.30 časova. Prvobitno je nameravao da dan provede kod kuće, zbog bolova u nozi koju je povredio mesec dana ranije, ali je na kraju odlučio da ipak ode do zgrade Vlade, upravo zbog sastanka sa Anom Lind.

Zoran Živković, tadašnji potpredsednik Demokratske stranke, rekao je da mu je supruga ubijnog premijera Ružica, posle rekla da je baš obukao neko odelo, upravo jer će tu biti švedska ministarka i da će biti i puno kamera: "daj da i ja budem u očekivanom izdanju za taj dan", navodno je Đinđić rekao supruzi.

Da sudbina ima čudne puteve, pokazuje i to što je Ana Lind ubijena tačno 6 meseci nakon ubistva Zorana Đinđića!

Naime, ona se tog 12.marta 2003. nije sastala sa Zoranom Đinđićem, a 11. septembra iste godine preminula je od posledica ranjavanja u napadu koji je na nju izvršen 10. septembra.

Anu Lind ubio je Srbin, Mijailo Mijailović, sin srpskih emigranata. Napao ju je u robnoj kući "NK" u centru Stokholma i ubo je više puta nožem u grudi, stomak i ruke. Pobegao je, a švedska ministarka je od zadobijenih povreda preminula sutradan.

Švedska policija je sprovela opsežnu istragu i na osnovnu snimka sigurnosnih kamera u robnoj kući identifikovala i posle nekoliko dana uhapsila osumnjičenog.

Mijailović je 23. marta 2004. osuđen na doživotnu robiju, a kaznu služi u zatvoru "Kumla".

U septembru 2004. odrekao se švedskog državljanstva i od tada je samo državljanin Srbije. Tada je podneo zahtev da kaznu služi u srpskom zatvoru, jer je smatrao da će tamo biti bezbedniji. Ali to mu nije odobreno.

Godinu dana nakon što se odrekao švedskog državljanstva, u septembru 2005, pred dvogodišnjicu ubistva Ane Lind, Mijailović je pokušao da se ubije tako što je sebi isekao vene. Prebačen je u psihijatrijsku kliniku, ali je posle nepunih mesec dana vraćen u zatvor.

Mijailović je u intervjuu 2011. godine izjavio da je taj zločin počinio "iz mržnje prema političarima".

"Osećao sam mržnju prema političarima, i švedskim i srpskim. Smatrao sam ih odgovornim za svoje neuspehe", rekao je Mijailović u intervjuu za švedski tabloid "Ekspresen".

Tokom suđenja 2004, Mijailović nije objasnio zašto je nožem napao tadašnju šeficu diplomatije, već je samo rekao da je "čuo glasove" koji su mu rekli da to uradi,međutim u intervjuu je to negirao: "Nisam čuo nikakve glasove, to je bila izmišljotina", kazao je, objasnivši da je to smislio da bi bio proglašen neuračunljivim i da bi izbegao zatvorsku kaznu.

Posle hapšenja, saznalo se je Mijailović imao dosije kao psihijatrijski bolesnik. Od kako je osuđen, više puta boravio je u psihijatrijskim bolnicama na lečenju, i u jednoj takvoj bolnici je dao i intervjuu za švedski list Ekspresen. Govorio je na srpskom jeziku, a rekao je i da je imao priliku, napao bi nekog drugog političara, ali da je 10. septembra 2003, nosio sa sobom nož, a na Lindovu je slučajno naišao ispred tržnog centra. Odlučio je da je prati dok je obavljala kupovinu sa jednom prijateljicom, bez telohranitelja, dodao je.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.