NEBOJŠA ZELENOVIĆ: Ne postoji nijedan stan kojim se u Šapcu nedomaćinski upravlja, sve je u interesu građana
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, Foto: Printscreen

sve po zakonu

NEBOJŠA ZELENOVIĆ: Ne postoji nijedan stan kojim se u Šapcu nedomaćinski upravlja, sve je u interesu građana

Gradonačelnik Šapca demantuje medijske napise

Objavljeno: 16:36h

Nakon što se pojavila informacija da građani Šapca traže od gradonačelnika Nebojše Zelenovića da objasni zašto u evidenciji tog grada postoje 72 stana koji se iznajmljuju, ali se za njih ne naplaćuje zakup, oglasio se i sam Nebojša Zelenović i objasnio o čemu se zapravo radi.

- Ne postoji nijedan stan kojim se nedomaćinski posluje u Šapcu, pa tako ni šteta za budžet grada i građane Šapca. U potpunom interesu javnosti, svakim kvadratom kojim grad raspolaže upravlja se domaćinski i po zakonu. Dakle, laž je da u 72 stana u Šapcu žive ljudi koji za to ne plaćaju kiriju - kaže Zelenović, pa nastavlja:

- Šabac poseduje ugovore o zakupu za 23 stana u vlasništvu grada, a tokom prošle godine u lokalni budžet uplaćeno je 800.000 dinara na ime zakupa. Zakupci ova 23 stana su još po starom zakonu stekli stanarsko pravo i ono je na neodređeno vreme. Poštujući stanarska prava sugrađana koji žive u ovim stanovima, grad je s njima potpisao uredne ugovore i oni svoje obaveze izmiruju predviđenom dinamikom. Stanovi su površine od 15 do 55 kvadrata , zbog toga ni iznos koji se prikupi od kirija nije veliki.

Prema Zelenovićevim rečima, od pomenuta 72 stana, pet je dato Centru za socijalni rad i u njima žive siromašni građani, korisnici Centra.

- Postoji sedam stanova za koje nije zaključen ugovor o zakupu: u tri stana (čardaka) površine od 12 do 37 kvadrata žive korisnici socijalne pomoći, a za četiri stana koji se u evidenciji vode kao gradska, Grad nema dokumenta koji to dokazuju, jer su u toku sudski postupci za dokazivanje vlasništva, te bi sklapanje ugovora o zakupu bilo kršenje zakona. Primera radi, jedan stan površine 30 kvadrata delimičnim rešenjem u postupku restitucije vraćen je vlasniku objekta, ali je gradsko pravobranilaštvo uložilo žalbu i postupak je u toku, dok se ne okonča ne postoji pravni osnov za sklapanje ugovora - naglašava Zelenović.

Tri stana u vlasništvu Grada su prazna: ruinirana i neuslovna za život mansarda od 14 kvadrata, stan koji je koristila škola u selu Volujac od 46 kvadrata i stan u gradu od 36 kvadratu za koji se priprema dokumentacija za prodaju, objašnjava gradonačelnik Šapca.

- Od 72 stana za koje se navodi da se protivpravno izdaju, 24 stana su, nakon temeljne kontrole analize gradskih službi, otpisani. To su objekti koji su porušeni i prodati pre nekoliko decenija i oni su izbrisani iz vlasništva Grada. Dakle, ti stanovi nisu nestali u protekle dve godine, kako navode pojedini, već je u tom periodu pronađena dokumentacija za brisanje ovih stanova iz vlasništva grada - ističe Zelenović.

Kako kaže, još 10 stanova je u postupku otpisa, odnosno pribavlja se dokumentacija koja će dokazati da stanovi nisu više u vlasništvu grada. Ilustrativan primer je stan od 14 kvadrata koji je još 1983. godine dodeljen Službi državne bezbednosti Valjevo.

- Iz svega navedenog potpuno je jasno da Grad Šabac svojom imovinom raspolaže u potpunom interesu građana Šapca i da ne postoji nijedan stan kojim se nedomaćinski upravlja. Pravi problem sa stanovima u Srbiji je Vučićev stan koji je dobio od države u sred bombardovanja 1999. godine - zaključuje gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.