SPREMA SE MASAKR POLITIČKIH STRANAKA U SRBIJI! Konačno ih više neće biti 112. Da li se RADUJETE ovom ZAKONU?
Poslanici u Skupštine Srbije, Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

ČEKA SE USVAJANJE

SPREMA SE MASAKR POLITIČKIH STRANAKA U SRBIJI! Konačno ih više neće biti 112. Da li se RADUJETE ovom ZAKONU?

Ovaj Zakon je hitno potreban na našoj političkoj sceni...

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Jedan Srbin sto politika vodi, stara je narodna izreka, a kada se pogleda broj političkih stranaka koje obitavaju na političkoj sceni potpuno je opravdana. Međutim tračak nade da ćemo ih ubuduće gledati u manjem broju pojavio se u obliku Zakona o političkim strankama.

Baš ovjaj najavljeni Zakon koji bi uskoro trebao da se pojavi pred poslanicima Skupštine Srbije mogao bi značajno da uvede red na srpsku političku scenu, ali i da najmanje prepoovi broj političkih partija u Srbiji.

Trenutno u Srbiji postoji, verovali ili ne čak 112 stranaka, a da veliki broj njih u poslednjih 10 godina nije izašao na bilo koji nivo izbora i proverio da li ima podršku građana.

Mnoge stranke posegle su i za tim da se proglase za manjinske kako bi lakše preskočile cenzus i ako sa narodima čija prava navodno zastupaju nemaju nikakve veze.

Sve se ovo dešava u svetlu poslednjih događaja i optužbi da se stranke u Srbiji sada kupuju jer niko više ne može da skupi 10.000 overenih potpisa za pravljenje svoje. Lakše je onda kupiti i preimenovati stranku.

Pokret obnove Кraljevine Srbije (POКS) je jedna od stranaka koja je predložila izmenu zakona koja se odnosi na preuzimanje političkih stranaka.

- Sramota je za Srbiju da pojedini politički lideri, koji nisu u stanju da sakupe 10.000 overenih potpisa građana, kupuju političke stranke kao na pijaci. Ovo je rupa u zakonu koja čini legalnim da se registrovane stranke preuzimaju i tako omogućavaju bilo kome da na "mala vrata" uđe na političku scenu. Podugačak je spisak lidera koji su na taj način ušli u "legalne tokove". Boris Tadić, Vuk Jeremić, Aleksandar Šapić ... Dragan Đilas je već najavio sličan scenario. Šta građani mogu da očekuju od političara koji svoj angažman počinju obmanama i kupovinom tuđih stranaka? Osim prevare, ništa - izjavio je narodni poslanik i predsednik POКS Žika Gojković.

foto: Dragana Udovičić

Jedna od novina na političkoj sceni Srbije jeste i to da će opstanak političkih stranaka zavisiti od učešća na nekim izborima. To bi, kako navode predlagači bio i dokaz da su stranke zaista nastale s ciljem da učestvuju u izbornim procesima.

Takođe 10.000 potpisa biće potrebno čak i ako partija nastaje spajanjem dve, tako da će i ta rupa u dosadašnjem zakonu kada su stranke nastajale ujedinjenjem sa partijom koja je registrovana biti zakrpljena.

foto: Zorana Jevtić

Novine zakona predviđaju da u nazivima organizacija manjina treba da stoji ime matične države, tako da će slučaj sa "Nijedan od ponuđenih odgovora" ili sa Republikanskom strankom, koja je upisana kao partija Mađara biti prošlost.

Predviđanja su da će ovim novim izmenama na političkoj sceni Srbije ostati jedva 50 stranaka, mada je i to mnogo prema pojedincima, ali procenite sami.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.