NA DANAŠNJI DAN PAO JE U RUKE OZNE U SPEKTAKULARNOJ AKCIJI: Evo ko je IZDAO generala DRAŽU i kako je UHAPŠEN
Nadao se pomoći Zapada: General Draža Mihailović, Foto: Wikipedia

tajna istorija SFRJ

NA DANAŠNJI DAN PAO JE U RUKE OZNE U SPEKTAKULARNOJ AKCIJI: Evo ko je IZDAO generala DRAŽU i kako je UHAPŠEN

Kalabić je pristao da sarađuje s OZNA-om tako što će stupiti u kontakt s Mihailovićem i pod izgovorom navodnog susreta s predstavnicima angloameričkih obavještajnih službi ga predati OZNA-inim agentima

Objavljeno:

Na današnji dan 1946. godine OZNA je uhapsila generala Dražu Mihailovića.

Dragoljub Draža Mihailović, vođa ravnogorskog pokreta u Drugom svetskom ratu, poput mnogih pripadnika poraženih paravojnih formacija u tadašnjoj Jugoslaviji, nadao skorom početku Trećeg svetskog rata, odnosno podršci zapadnih saveznika novom gerilskom, ovaj put antikomunističkom pokretu pod njegovim vodstvom.

Upravo zbog toga je njegovo hvatanje postalo jedan od prioritetnih zadataka nove bezbednosne službe, Odeljenja za zaštitu naroda (OZNA), odnosno predmetom jedne od najopsežnijih i najbolje organizovanih obaveštajnih operacija u istoriji Jugoslavije.

Operaciji, koju je vodio Slobodan Penezić Krcun, je bitno pridonelo zarobljavanje Nikole Kalabića, bivšeg komandanta Gorske garde i bliskog Mihailovićevog prijatelja.

Kalabić je pristao da sarađuje s OZNA-om tako što će stupiti u kontakt s Mihailovićem i pod izgovorom navodnog susreta s predstavnicima angloameričkih obavještajnih službi ga predati OZNA-inim agentima.

Tako je 13. marta 1946. goidine Mihailović uhvaćen u selu Repuševići, a istog dana u najvećoj tajnosti prebačen u zgradu OZNA Srbije u Beogradu.

Tek 11 dana kasnije je tadašnji šef OZNA-e Aleksandar Ranković objavio vest o njegovom hvatanju.

BONUS VIDEO:

Šetnja za Đinđića!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.