SRBIJA TREBA DA UĐE VOJSKOM I TENKOVIMA NA SEVER KOSOVA! Kosta Čavoški ŠOKIRAO svojim viđenjem REŠENJA (VIDEO)
Radikalna rešenja: Profesor Kosta Čavoški, Foto: Prinstcreen

SAMO AKO NAS ON PREDVODI

SRBIJA TREBA DA UĐE VOJSKOM I TENKOVIMA NA SEVER KOSOVA! Kosta Čavoški ŠOKIRAO svojim viđenjem REŠENJA (VIDEO)

Pregovori teku u tom pravcu da Srbija, što je inače protivno Ustavu koji je i dalje na snazi, prizna nezavisnost samozvane države Kosova i Metohije, a da zauzvrat eventualno dobije vrlo male ustupke na severu Kosova

Objavljeno:

Po mom sudu, i sada mislim da je to veoma značajno, svo ovo vreme dok su navodno ove visoke takse, odnosno porezi od sto odsto na svu robu iz Srbije, vode se tajni pregovori posredstvom Evropske unije, nekog Amerikanca i ko zna koga još - kazao je prof. dr Kosta Čavoški, akademik SANU i profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu u emisiji "Intervju" na kanalu Balkan.info.

I po tim kartama koje su se pojavile i ona karta koju su objavili arbanasi u Prištini, od 22 tačke umesto 17 koliko je to bilo u tom nemačkom Ogledalu (Frankfurter Rundschau), ti planovi se ne mogu napraviti tokom jednog dana pregovora, nego se to radi nedeljama, usaglašava se svaka pojedinost itd., i onda se dolazi do gotovih karata. Ova karta koju su objavili arbanasi čak ima spisak sela koja predstavljaju granice, i na severu Kosova, i na jugoistoku Srbije, koja pokazuju gde će šta biti. Dakle, kao što vidite, ti pregovori se vode, Vučić ne sme to da kaže, ali se iz nekih njegovih nagoveštaja može zaključiti da je upravo to na delu. Recimo, kad je on obišao Medveđu, ali nije posetio Bujanovac, nije smeo, jer bi najverovatnije ovi Srbi, ne arbanasi nego Srbi, pitali šta je s njima. Takođe kad je imao susret sa ovima sa severa Kosova, najvećma iz celog Kosova, taj susret je bio krajnje neprijatan za njega, to se vidi po njegovoj reakciji, on je govorio vrlo kratko, a onda se izgovarao da treba da se nađe sa MekAlisterom. Najverovatnije da su ga ovi Srbi iz Kosovske Mitrovice, severnog dela, pitali kakva je njihova sudbina, a da on to nije mogao da odgovori. Ti naši ljudi koji prate sve te strane agencije i ono što se tu objavljuje, manje-više znaju da su pregovori u toku i koliko su oni odmakli. Pregovori teku u tom pravcu da Srbija, što je inače protivno Ustavu koji je i dalje na snazi, prizna nezavisnost samozvane države Kosova i Metohije, a da zauzvrat eventualno dobije vrlo male ustupke na severu Kosova, a da možda da arbanasima sve tri, ili bar jednu od triju ovih opština koje se nalaze na jugoistoku Srbije. Dakle, po sredi su Bujanovac, Preševo i Medveđa. I to je razlog što je nacrt, koji je jedan od verovatno više tih nacrta, pojavio u tom nemačkom časopisu - kazao je Čavoški i nastavio:

- Koliko ja vidim, sve ove zvanične izjave koje daju i stranci i arbanasi, više su namenjene srpskoj javnosti da se ona zastraši, pa da onda lakše prihvati jedan poguban kao mirovni sporazum i taj obavezujući ugovor koji bi Vučić zaključio sa arbanasima. Jer, u protivnom bi došlo do narušavanja mira, stabilnosti, a možda i do rata. S nama pregovara u ime Amerike pomoćnik pomoćnika državnog sekretara. To je jedan diplomata koji može biti kasnije, kao što je slučaj bio ambasador u Makedoniji, i ništa više od toga. To je poniženje. Dakle, šef države je dužan da primi šefa države, predsednika vlade i ministra spoljnih poslova. Kad su u pitanju ostali ministri on nije dužan da ih primi, sem ako nije nešto izuzetno važno. Ali, postoji jedan drugi razlog: Vučić želi da sve sam drži u svojim rukama. Jer, kad bi recimo, Riker ili taj pomoćnik pomoćnika američkog državnog sekretara razgovarao sa pomoćnikom našeg ministra spoljnih poslova, što bi bio neki red, onda bi on prvo čuo šta Amerikanci znaju, kako se odvijaju ti svi pregovori, šta očekuju arbanasi, šta očekuju Srbi, i onda bi on to razglasio po celom ministarstvu spoljnih poslova, onda bi za to saznali svi, a preko njih i njihovi prijatelji, žene i komšije, a onda i svekolika javnost. Ovako, on iz tih razloga sprečava bilo koga da razgovara sa strancima - objasnio je Čavoški.

- Sve dok mi ne priznajemo suverenost i nezavisnost samostalnog Kosmeta mi možemo tvrditi da je to naša svojina. Ukoliko pak, pazite ovo je jako važno, mi tu državu priznamo onda će se na nju primeniti onaj plan o sukcesiji koji je primenjen na sve bivše republike SFRJ, što znači da ono što je državna svojina i što je društvena svojina postaje svojina ove ili one države prema mestu gde se to preduzeće ili neka javna zgrada nalazi. Recimo, Narodna banka Srbije je imala neko letovalište u Crnoj Gori, jedan moj prijatelj (koji je zbog toga izgubio posao, najurila ga je Jorgovanka Tabaković a nažalost Kasacioni sud je to potvrdio) je zastupao banku u tom sporu. I taj spor je izgubio u prvom stepenu. I onda nije podneo tužbu koja bi pokrenula drugostepeni postupak zbog toga što je ispravno procenio da nema nikakvih izgleda a bila bi velika taksa zbog toga što po ovoj Povelji dveju država, ustavnoj povelji, sva zatečena svojina društvena i državna je svojina Crne Gore na teritoriji Crne Gore, odnosno svojina Srbije na teritoriji Srbije. Prema tome, to se ne može dobiti. Tako bi isto bilo ne samo sa javnim zgradama, nego i sa svim preduzećima koja su bila u državnoj i u društvenoj svojini na teritoriji celog Kosova i Metohije. Dakle, dokle god mi ne priznamo nezavisnost i suverenost Kosova i Metohije mi možemo tvrditi da je to naša svojina. I ona i jeste naša svojina. I onoga trenutka kada i formalno priznamo, de jure, od toga treba dići ruke - smatra Čavoški.

- Naša Skupština se razlikuje od Skupštine u Prištini samozvane kosovske države. Oni naravno raspravljaju i tamo su sve stranke upućene, kod nas ni Maja Gojković ne zna šta njen šef razgovara i pregovara…Vučić nema petlju da otvori javnu raspravu, najpre u Skupštini Srbije a onda u svekolikoj javnosti tome kako on i s kojom platformom pregovara. On tvrdi da pregovara, a onda kaže nama da ne sme da saopšti detalje tih pregovora da ne bi pogoršao svoju pregovaračku poziciju. A ja se pitam, kakva je to uopšte njegova pozicija? Da li je tu njegovu platformu za pregovore iko odobrio sem njega samog? On je moro da izađe u javnost, da ode u Skupštinu i da kaže – molim vas, ja imam sledeći plan… Mogao je reći, ali on to ne sme da kaže, ja mislim mogao je reći da mi njih ipak priznamo pod uslovom da dobijemo sever Kosova. Ja to naravno odbacujem jer smatram da je to izdaja, odnosno veleizdaja, da je to protivno zvaničnom Ustavu, ali to jeste neka platforma. On ni sa tim nije izašao u javnost, ne sme. Nego, šta on zapravo očekuje. On očekuje da se pregovori vode, na način na koji se vode, i kad se ti pregovori okončaju onda će tek arbanasi suspendovati carine od sto odsto, pa će se on naći sa Tačijem i ne znam s kim još, Haradinajem, u Briselu i za dan-dva oni će sklopiti i potpisati sporazum, koji je već utanačen pre toga - kaže Čavoški i nastavlja:

- Oni (arbanasi) nemaju nameru da u okviru samozvane kosovske države stvaraju bilo kakvu Republiku Srpsku. Dakle, nikad neće oni napraviti tu Zajednicu srpskih opština, i to je već dovoljan razlog, (to bi za Vučića bio jako lep izgovor pred našom javnošću) – eto, ja ne mogu da nastavim razgovore i pregovore dok oni ne ispune taj uslov. I da onda zamrzne sve pregovore dok arbanasi ne dokonaju da moraju da naprave ZSO. Dakle, njemu se pruža jedna dobra prilika da obustavi sve te pogubne i izdajničke pregovore, ali on to prosto ne sme. Ja ne da bih ih prekinuo, nego nikad ne bih ni nastavio. Kao što vidim s njima nema šta da se pregovara, znamo šta oni hoće…

BONUS VIDEO:

OBELEŽAVANJE 16. GODIŠNJICE UBISTVA ĐINĐIĆA: Delegacija DS odaje počast ubijenom premijeru na groblju (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/BalkanInfo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.