SRBIJA DO 22. MAJA MORA DA ODGOVORI NA UCENU VAŠINGTONA! Amerika je izgubila strpljenje i PRETI Beogradu i Prištini
Americi se žuri da reši pitanje Kosova, Foto: Stefan Kojić, EPA/Atef Safadi

NOVA USLOVLJAVANJA

SRBIJA DO 22. MAJA MORA DA ODGOVORI NA UCENU VAŠINGTONA! Amerika je izgubila strpljenje i PRETI Beogradu i Prištini

Americi se baš žuri

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Sjedinjene Američke Države žele da se do 22. maja jednom zauvek reši pitanje Kosova, a poslednja dešavanja nam govore da sve ide u tom smeru.

Sve učestalije izjave o Kosovu koje nam stižu iz Amerike, ali i posete najviših diplomata iz Vašingtona Beogradu i Prištini govori nam o tome da je administraciji Donalda Trapma stalo da se što pre reši ovo pitanje.

- 22. maj jedan je od ključnih datuma za Ameriku, tačnije za Donalda Trampa. Tada će biti održani evropski izbori i Vašington do tada želi da reši pitanje Kosova i da ga skloni sa dnevnog reda. A sve sa ciljem kako bi posle tih izbora mogao da ostvari još veći uticaj u EU - otkriva naš izvor iz Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima jasni singali vlastima u Srbiji iz Amerike da se što pre treba rešiti pitanje Kosova su poslati, a preneo ih je lično zvaničnik Stejt departmenta Dejvid Hejl.

- Hejl je rekao jasno i glasno da je sve manje vremena da se ovo pitanje reši, ali mu je jasno stavljeno do znanja da Srbija čeka da se ukinu takse kako bi se nastavio dijalog - otkriva naš izvor.

Prema njegovim rečima Amerika bi pristala na podelu Kosova ali pod uslovom za momentalo prizanje nezavisnog Kosova od strane Srbije i stolicu u UN za Prištinu.

- S druge strane Srbija bi dobila sever Kosova sve do Ibra - kaže nam naš izvor i dodaje:

- Treba očekivati još zaoštravanje retorike Vašingtona prema Prištini ukoliko ne poslušaju savete Hejla.

Amerika želi da izvrši mnogo snažniji pritisak na Beograd i Prištinu, stabilizuje situaciju na terenu i u nekom narednom periodu obe strane vrati za pregovarački sto, kaže direktor Centra za međunarodnu javnu politiku iz Beograda Mišel Zubenica koji u suprotnom upozorava na mogućnost eskalacije trenutne situacije. “Verujem da će uz snažniji pritisak američke administracije ipak doći do poboljšanja odnosa sobzirom da kosovski Albanci i dobar deo projekta kosovske nezavisnosti zavisi od dobre volje SAD-a i ako su do sada mogli da se usprotive volji međunarodne zajednice, posle ovih poruka Hejla, koji je jedan od najvažnijih zvaničnika Amerike za područije Balkana, mislim da će morati da prihvate kompromis kako bi se pregovori sa Beogradaom nastavili”, rekao je Zubenica.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.